9,724.50 TRY BIST 100 BIST 100
4.84 CNY CNY CNY
35.13 USD USD USD
36.48 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43.45 TRY Interest Interest
73.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
29.75 USD Silver Silver
4.12 USD Copper Copper
100.31 USD Iron Ore Iron Ore
351.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,628.71 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Kentsel dönüşümde herkes sorumluluktan kaçıyor

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na sunum yapan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, “Kentsel dönüşümde herkes sorumluluktan kaçıyor. Yerel yönetimlerin sorumluluğu aslında bu işte daha fazla. Çünkü hastalık neyse onu önce teşhis etmek gerekiyor” dedi.

Kentsel dönüşümde herkes sorumluluktan kaçıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ömer Bulut, Elazığ'da karpuz tarlasına inşaat yapıldığını belirterek yerel yönetimlerin kentsel dönüşüm uygulamalarını eleştirdi.

Meclis Deprem Araştırma Komisyonu’na sunum yapan TOKİ Başkanı Ömer Bulut, kentsel dönüşümde yaşanan sorunlara ilişkin bilgiler verdi.

Yerel yönetimlerin kentsel dönüşümde sorumluluklarının çok fazla olduğunu söyleyen Bulut, "Kentsel dönüşümde herkes sorumluluktan kaçıyor. Yerel yönetimler kendi şehrinde kaç tane yapının riskli yapı olduğunu çok çabuk çıkıp beyan edebiliyor mu? Ya bir kişi de çıksın beyan etsin. Çünkü beyan etmediği için biz o şehre giremiyoruz. Şehre girince kovalanabiliriz o durumda. Yerel yönetimlerin sorumluluğu aslında bu işte daha fazla. Çünkü hastalık neyse onu önce teşhis etmek gerekiyor” dedi.

1 MİLYON KONUT ÜRETİLDİ

Türkiye'nin birçok şehrinin deprem riski ile karşı karşıya olduğunu belirten Bulut, “Kırsal alandan gelen göçlere hazırlıksız yakalan şehirlerimiz, gecekonduların yaygınlaşmasıyla plansız ve sağlıksız büyümüş, bu gecekondular afetlere karşı riskli, fiziksel olarak köhnemiş ve yapı ömrünü tamamlamış konut stokuna dönüşerek deprem riski yüksek olan ülkemizin en önemli problemlerinden biri haline gelmiştir. 2003-2020 yılları arasında devlet bütçesinden pay almadan, kamu arazileri üzerinde alternatif projeler geliştirmek suretiyle sosyal donatılarıyla birlikte üretilen konutların sayısı 1 milyona yaklaşmıştır; yaklaşık 4 milyon vatandaşımız sağlıklı, güvenli ve huzur içinde bu konutlarda oturmaktadır. Çok dar gelirli vatandaşların kendi imkanlarıyla ya yap satçı müteahhitlerle –tabii, burada yap sat müteahhitleri depreme dayanıksız konut yapıyor anlamında değil ama- ya da kendileri hiçbir mühendislik kriterinden faydalanmadan kendi imkanlarıyla konutlar yapmışlar, gecekondular yapmışlar. Ya da kooperatifleşme kaydıyla kooperatifler yaptılar. Eğer biz bu 1 milyon sosyal konutu yapmamış olsaydık bu vatandaşlarımız bugün risk olarak gördüğümüz, depreme dayanıksız yapıları kendi imkanlarıyla yapacaktı. Bu yönüyle sosyal konutlar deprem öncesi tedbirin birinci basamağı” şeklinde konuştu.

YAP-SATÇIYA YÖNLENDİRMEK İÇİN

TOKİ algısı konusuna da değinen Bulut, “Piyasada mesela şöyle bir olgu var; işte TOKİ müteahhidi, TOKİ’ye malzeme veren malzemeciler. Geldiğimiz noktada böyle bir şey söz konusu değil. Bu biraz da TOKİ’nin yaptığı inşaatları ya yakından tanımamak ya da TOKİ’den biraz daha insanları uzaklaştırarak yap-satçı müteahhitlere yönelmesinin istenmesi gibi. Yaptığımız konutlar tamamen 1999 depreminden sonra çıkartılan deprem yönetmeliğine uygun yer seçimleri yapılırken hem topografik şartlara hem zemin etütlerine dikkat edilen ve şehirlerin geleceklerini de kurtaracak şekilde yatay mimari anlayışıyla devam eden uygulamalarımız” dedi.

KARPUZ TARLASINA İNŞAAT YAPILDI

TOKİ’nin sosyal konut üretmesi eleştirilerine cevap veren Bulut, "Bunun yerine kentsel dönüşüme yönelsin deniliyor. Biz kentsel dönüşüme yönelmekle birlikte sosyal konut uygulamasını da devam ettiriyoruz. Türkiye’de sağlıksız bir şekilde şehirlerde kendileri hiçbir mühendislik kriterinden faydalanmadan kendi imkanlarıyla konutlar yapmışlar, gecekondular yapmışlar. Ya da kooperatifler yaptılar. Kooperatif yoluyla... Mesela Sürsürü Mahallesi. Ben bina yıkıldıktan sonra bodrum katına indim, baktım ki bodrum katlar normal bir kat yüksekliğinin yarısı kadar. ‘Niye bunu böyle yaptınız?’ dedim, ‘Burası karpuz tarlasıydı, daha fazla aşağı gitseniz buradan su çıkar’ dediler. İşte biraz kazdı, su çıktı, hemen betonu döktü, inşaatı çıktı. Yani onun için sosyal konutları vatandaşa bırakırsak alt gelir grubundaki insanlar kalkıp kendi kafalarına göre konut yaparsalar yarının Sürsürü’nü bugünden oluşturmuş oluruz. Nasıl Elazığ’da ‘karpuz tarlası’ dediyseler Bayraklı’ya da ‘Maydanoz ve marul ekilirdi burada’ dediler. Binaların hiçbirinin bodrum katı yok ve kooperatifleşerek yapılmışlar. Biz ne yapıyoruz? Sosyal konutu yapıyoruz, 180 ay, 240 ay vadelendirebiliyoruz.” ifadelerine yer verdi.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Major decline in the housing market: Sales are at their lowest point in 3 years

Friday, May 17, 2024

Housing prices increased in February

Wednesday, April 24, 2024

The rate of rent increase for workplaces is determined

Monday, December 4, 2023

Housing sales in Türkiye decreased in October

Thursday, November 16, 2023

House Price Index increased by 7.3 percent in July

Monday, September 18, 2023
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now