Müteahhitler Federasyonu Başkanı (MÜFED) ve İnşaat Mühendisi Necip Nasır, son dönemde Marmara ve Ege Denizi'nde yaşanan fay hareketlerinin, Türkiye'nin deprem bölgesinde olduğu gerçeğini bir kez daha hatırlattığını söyledi. Nasır, birinci derecede deprem kuşağı içinde yer alan ve yüzde 85'e yakın kentsel dönüşüme ihtiyaç duyan İzmir'de olası büyük bir deprem öncesinde yapı stoğunun güçlendirilmesi ve yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti.
Kentsel dönüşümün ada bazında bölgesi ile bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, yürürlükte iki yasa bulunduğunu ve bunun da çift başlılığa yol açtığını savundu. “Türkiye'de kentsel dönüşümün en fazla konuşulduğu il İzmir olmasına rağmen, konunun aktörleri gerekli çalışmaları tamamlayıp faaliyete geçememişlerdir" diyen Nasır sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çözüm olarak 6306 sayılı yasa ile 5393 sayılı yasanın 73'üncü maddelerini birleştirerek çift başlılığı ortadan kaldırıp, 6306 sayılı yasanın eksikliklerini giderecek yeni bir yasa yapılması gerekiyor. Kentsel dönüşümün başarıya ulaşması için tüm aktörlerin uyumlu ve birlikte çalışması önem taşıyor. İzmir'in kentsel dönüşümdeki en büyük eksiği, geleceğe yönelik hala bir master planına sahip olmamasıdır. Üst ölçekli planlar ile alt ölçekli planlar birbiri ile uyumlu değil."
İzmir'in geleceğini belirleyecek, bölgesi ile bütüncül planların yapılması önem taşıdığına vurgu yapan Nasır, "Planlama yetkisi yeni bir kanun ile yerel yönetimlere verilmeli, ancak onlara da 2 - 3 yıl gibi bir süre tanınmalı. Planlamaların süresi içinde tamamlanmaması durumunda yetkiler bakanlığa devredilmeli" dedi.
Doğru planlama yapılamadığı için İzmir'de yeni arsa üretilemediğinin de altını çizen Necip Nasır, bunun da müteahhitleri kentsel dönüşüm adı altında yık - yap sistemine yönlendirdiğini, ancak bunun kentsel dönüşüm değil, bina yenileme olduğunu dile getirdi.
Yık - yap mantığıyla, kentin beton yığınlarına dönüşeceği uyarısında bulunan Necip Nasır, “Bugüne kadar İzmir'de yık - yap kapsamında 22 bin 958 bina inşa edilmiş durumda. Kentsel dönüşüm adı altında kenti beton yığınına çevirdik. İzmir olarak bir an evvel, önümüzdeki 20, 30 hatta 50 yılı planlamamız gerekiyor" diye konuştu.
Kentsel dönüşüm yaparken, hem müteahhitleri hem de ev sahiplerini tatmin edecek çözümler üretilmesi gerektiğinin altını çizen Necip Nasır, çözümün tek taraflı bakış açısıyla mümkün olamayacağını sözlerine ekledi.
Comments
No comment yet.