Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki başta olmak üzere, kamu yöneticileri, STK Başkanları ve sektör temsilcilerinin katılımıyla gerçekleşen ‘İzmir Kentsel Dönüşüm ve Stratejik Yaklaşımlar Kurultayı’nda, ‘deprem’, ‘tarihi ve gecekondulaşan merkezlerde kentsel dönüşüm süreci’ konuları tüm yönleriyle değerlendirildi.
Kurultayda ‘Deprem ve Kentsel Dönüşümde Doğru ve Yanlışlar’ başlıklı panelde konuşan GYODER Başkanı Dr. Feyzullah Yetgin, kentsel dönüşüm süreci ile ilgili son derece iyimser olduğunu belirtti. Dr. Feyzullah Yetgin, şöyle konuştu: “1950’li yıllardan itibaren kontrolsüz şehirleşmeyle bugünlere geldik. Ama son yıllarda, daha önceki süreçte yapılanların çok ötesinde, farklı bir icraat anlayışıyla yapılanlar ortada. Gecekondulaşma bitti. Bundan sonra ne yapmak lazım? Kentsel dönüşüm sürecini, tüm sıkıntılara rağmen fırsata çevirmemiz gerekiyor. Bir kere şehrimizi planlarken şehir plancılığını hep ihmal ediyoruz. Sonra da diyoruz ki, ‘Londra’nın parkları bahçeleri 1946 yılında planlanmış ve sağlıklı bir şekilde de korunarak geliştirilmiş.’ Sektörün çatı örgütü GYODER’in Başkanı olarak, kentsel dönüşüm konusunda son derece optimistim. Bugün hepimizin, STK’lar olarak da kamu yöneticileri olarak da, kentsel dönüşümün önemini kamuoyuna anlatmamız gerekiyor.”
“Ülkemiz yaşam standartlarını üst düzeye taşımak ana amacı ve deprem riski altında olduğumuz gerçeği de göz önüne alındığında, kentsel dönüşüm konusunda her kurumun, üzerine düşeni yapması şart” diyen Dr. Feyzullah Yetgin, şunları söyledi: Kentsel dönüşüm sürecine katkılarımızı hızlandırmak amacıyla GYODER olarak, ‘Kentsel Dönüşüm ve Şehir Planlama Komitesi’ kurduk. Bu süreçte herkes üzerine düşeni yapmalı. Çünkü ne kadar süratli dönüşüm yaparsak o kadar iyi sonuçlar alacağız. Dönüşüm yaparken adalar bazında işbirliği yapmak zorundayız. Kentsel dönüşümle ilgili dikkat çekmek istediğim bir diğer konu da, kontrol süreleri ile ilgili... Özellikle İstanbul, her adımda tarihi bir noktaya temas eden bir ilimiz. Muazzam bir açık hava müzesi. Anıtlar Kurulu’nun bu alanda kontrolü çok önemli. Ayrıca aldığı kararların süreleri bir o kadar önemli çünkü süreç çok fazla uzayabiliyor.”
Comments
No comment yet.