Kardemir Yönetim Kurulu Başkan Vekili Kamil Güleç tarafından yapılan basın açıklamasında:
"Özetlersek;
1. Eğer Çin’den gelen tonu 250-260 $ ‘lara mal olan kütüklere vs. ürünlere kota uygulanmazsa Türk Demir Çelik sektörü bir şekilde korunmaya alınmazsa,
2. Filyos’da acilen en az 180-200 bin tonluk gemilerin yanaşabileceği bir liman olmazsa,
3. Dünyada meydana gelen talep yetersizliği değişmezse,
4. Kardemir ulaştığı kapasitesini elinde olmayan nedenlerle tam kullanamazsa işimiz gerçekten çok zorlaşıyor." denildi.
Güleç açıklamasında ayrıca: "2015 yılının başından itibaren Dünya Çelik sektöründe kapasite kullanımında bir daralma olmuştur. Dünya Çelik sektörün de en büyük üretici olan Çin’in, kendi ekonomik bünyesindeki küçülmeye paralel olarak ithalatçı konumdan ihracatçı konuma girmesi ve 2015 yılında yaklaşık 100 milyon tonun üzerinde ihracat yapması ile dünya çelik üreticileri zor günler yaşamaya başlamıştır. Net ihracatçı olan Çin’in sattığı ürünlerde sürekli dampingli fiyatlar uygulaması ve buna paralel dünya çelik fiyatlarının hızla düşmesi, pazarlarda yerli üreticilerin bu fiyatlara adapte olamayarak üretimlerinde mevcut kapasitelerini kullanılamaz hale getirmiştir.
2016 yılının başında bu durum değişmemiş ve daha da hızlanmaktadır. Bu koşullar, ülkemiz Demir Çelik sektörünü de ciddi etkiliyor. Biz 2014 yılında Dünya’da 7. Avrupa’da 2. çelik üreticisi iken, 2015 yılı sonunda Dünya’da 9. sıraya, yıllık 36 milyon tonlara ulaşan üretimimiz de 30 milyon tonlara kadar gerilemiştir. Yine Dünya’da ABD, AB ve diğer ülkelerin birçoğu Çin menşeili ürünlere 2015 yılı ortalarından itibaren koruma tedbirleri alıp kota ve vergiler koyarak yerli üretim ve üreticilerini korumuş ancak, Türkiye açık pazar konumunu devam ettirmektedir.
Bu gelişmeler Türk Demir Çelik temsilcileri tarafından hükümetimizin ilgili mercilerine anlatılmakta olup, Kardemir Yöneticileri olarak bizlerde yaklaşık 8 aydır aynı konuları Devletimizin her kademesine anlatmaya çalışmaktayız." dedi.
kaynak : bloomberght
Comments
No comment yet.