10,025.05 TRY BIST 100 BIST 100
4.89 CNY CNY CNY
35.60 USD USD USD
36.98 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38.60 TRY Interest Interest
79.77 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.52 USD Silver Silver
4.28 USD Copper Copper
104.31 USD Iron Ore Iron Ore
350.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,120.62 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Karabük'te KOK Salımları Eğitim Toplantısı

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Ceylan: "(Kalıcı Organik Kirleticiler) diye tabir ettiğimiz bu kimyasallar maalesef kalıcı bir özellik arz etmekte ve bu kalıcı özelliği dolayısıyla da gerek solunum yoluyla gerekse de deri enjeksiyonu yoluyla insan sağlığını çok büyük risk altına sokmakta, çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır" dedi...

Karabük'te KOK Salımları Eğitim Toplantısı

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan "Kalıcı Organik Kirletici (KOK) Stoklarının Ortadan Kaldırılması ve KOK Salımlarının Azaltılması Projesi" kapsamında düzenlenen eğitim toplantısı başladı.

Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, "Türkiye'de Endüstride Üretimde İstenmeden Ortaya Çıkan KOK Salımlarına İlişkin Eğitim" başlığıyla düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, uluslararası sözleşmelere atılan imzalara riayet etme adına bu projeleri yürüttüklerini söyledi.

Proje kapsamında Türkiye genelinde 5 kuruluşla iş birliği yaptıklarını ifade eden Ceylan, "Ülkemizde ve dünyada sanayi üretiminin sanayi gelişimine paralel olarak tabii ki insanın sağlığını ve çevreyi de etkileyen, tehdit eden yan etkiler ortaya çıkmaktadır. Bunlardan bir tanesini de kimyasallar oluşturmaktadır. 'Kalıcı Organik Kirleticiler' diye tabir ettiğimiz bu kimyasallar maalesef kalıcı bir özellik arz etmekte ve bu kalıcı özelliği dolayısıyla da gerek solunum yoluyla gerekse de deri enjeksiyonu yoluyla insan sağlığını çok büyük risk altına sokmakta, çeşitli hastalıklara sebep olmaktadır." diye konuştu.

 "Bu tür kimyasallar suyu, havayı ve toprağı kirletebilir"

Dünya genelinde çok geniş bir alana sahip olan kimyasalların başta tarım, sanayi, inşaat ve hatta hizmet sektörlerinin vazgeçilmez hammaddesi olduğunu vurgulayan Mehmet Ceylan, şöyle konuştu:

"Dünya kimya sanayisi bile ürettiği kimyasalın yüzde 26'sını kendisi için kullanmaktadır. 1970'li yılların başından bugüne dünyadaki tehlikeli kimyasal üretimi dikkat çekici bir biçimde maalesef artmış bulunmaktadır. Dünyadaki teknolojik ilerlemelere paralel olarak kimyasalların sanayide giderek daha yaygın biçimde kullanılması hiç şüphesiz ki insan hayatını belirli ölçüde kolaylaştırmaktadır. Ancak yeterli ölçüde kontrol altında tutulmadıkça, bu kimyasalların insan sağlığı ve çevre için risk oluşturduğu da kaçınılmaz bir gerçektir."

Bakan Yardımcısı Ceylan, kimyasalların üretiminden bertarafına kadar geçen süreçte yeterli tedbirlerin alınmamasının insan sağlığı ve çevre üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğunun bilindiğini, bu nedenle kimyasalların etkin yönetimi konusunda yapılan çalışmaların daha da önem ve hız kazandığını kaydetti.

"Ulusal eylem planı hazırlandı"

BM Çevre Programı tarafından hazırlanan ve kalıcı özellik göstermeleri sebebiyle insan sağlığı ve çevreyi olumsuz etkileyen kimyasalların kullanılmasına yasaklama ve sınırlama getiren Kalıcı Organik Kirleticilere ilişkin Stockholm Sözleşmesi'nin 2004'te yürürlüğe girdiğini hatırlatan Ceylan, "Söz konusu sözleşme, Bakanlığımız tarafından imzalanmış ve 2010'da ülkemiz taraf olmuştur. Sözleşmenin yükümlülüklerini yerine getirmek amacıyla da Kalıcı Organik Kimyasallara ilişkin ulusal eylem planı hazırlanmıştır." dedi.

Söz konusu uygulama planlarında bu kimyasalların salımlarının en düşük seviyede tutulması veya mümkünse ortadan kaldırılmasına yönelik eylemlerin yer aldığını aktaran Mehmet Ceylan, "Yürütülen proje kapsamında söz konusu kimyasalların salımlarının kaynağa ve teknolojiye dayalı olarak belirlenmesi ve doğrulanmasıyla, envanter, örnekleme ve analize yönelik çalışmalar gerçekleştirilecektir. KOK olarak sınıflandırılan ve üretimde istenmeden ortaya çıkarak havaya karışan bu kimyasallar, insan sağlığı ve çevre için oldukça karmaşık bir sorunu teşkil etmektedir. Bu kimyasalların havaya olan salımlarını azaltmanın en iyi yöntemi, emisyon sınırlarının belirlenmesi ve mevcut en iyi tekniklerin uygulanmasıdır." değerlendirmesinde bulundu.

Ceylan, 3 gün sürecek eğitim toplantısında 50 uzmana eğitim verileceğini, son gün ise Karabük Demir Çelik Fabrikalarında (KARDEMİR) ölçüm yapılacağını da sözlerine ekledi.

Toplantının açılışına, Karabük Valisi Mehmet Aktaş, Karabük Üniversitesi (KBÜ) Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, Safranbolu Kaymakamı Murat Bulacak, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy ile Karabük Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Başkanı Tuncay Özcan da katıldı.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

European People's Party demands new regulations for the EU economy

Tuesday, January 21, 2025

Challenges and future of Ukraine’s steel industry

Tuesday, January 21, 2025

Arab Steel Industry Takes Significant Steps in Carbon Neutrality and Sustainability

Tuesday, January 21, 2025

Tianjin Lishengda steel group boosts global strategy with Saudi Arabia export

Tuesday, January 21, 2025

Egyptian steel market shows varied price changes in January 2025

Monday, January 20, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now