Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kentsel dönüşüm kapsamında başlattığı “sertifikalı usta” uygulaması ile ustaların branşlara ayrılacağı ve yalnızca uzmanlaştıkları dalda iş yapabilecekleri açıklandı. Konuya bir sosyal sorumluluk bilinci ile yaklaşan İzocam da "yalıtım"ın her zaman kalifiye ve işinin ehli kişilerce yapılması gerekliliğini vurgulayan bir şirket olarak uzman sektör temsilcileri yetiştirilmesine yönelik eğitimlerini sürdürüyor.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 1 Ocak 2012’den itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustalara yetki belgesi alma zorunluluğu getirdi. Bu çerçevede ustaların, betoncu, kalıpçı, sıvacı gibi branşlara ayrılarak, sadece uzmanlaştıkları dalda iş yapması hedefleniyor. 2004 yılından bu yana "yalıtım" sektörü temsilcilerine doğru yalıtım uygulamalarının işinin uzmanları tarafından yapılması için çeşitli eğitimler düzenleyen İzocam da her konunun bir uzmanı olması gerekliliğini her platformda vurguluyor.
Yalıtım ürünlerinin doğru uygulanması için Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü ile işbirliğinde MEB sertifikalı usta eğitimleri veren İzocam, sektörde yalıtım uygulamaları yapan, bu işe yeni başlayan ya da başlayacak ustalara kullandıkları yalıtım ürünlerinin nasıl yapıldıklarını, teknik özelliklerini, kullanım amaçlarını ve farklılıklarını uygulamalı olarak öğretmeyi amaçlıyor.
İzocam'ın konusunda uzman mimar, mühendis ve tekniker kadrosundan oluşan eğitim ekibi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından görevlendirilen konusunda uzman öğretim görevlileri gözetiminde her ay Eğitim Şantiyesindeki İzocam Atölyesi’nde eğitim düzenliyor. Bu usta eğitimleri ‘’Sıvalı Dış Cephe Isı Yalıtımları Sistemleri (Mantolama)’’, "Sanayi Yapıları Çatı ve Cephelerinde Yalıtım’’ ve "Yalıtımlı Asma Tavan ve Bölme Duvar Sistemleri’’ başlıkları altında veriliyor.
Eğitimlere katılan ustaların mesleki bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik "Yalıtım Malzemeleri ve Uygulama Esasları’’ konulu teorik ve pratik eğitimler veriliyor. Isı, Su, Ses ve Yangın yalıtımı malzemeleri ve uygulama esasları hakkında ve yalıtımın faydaları ile ilgili teorik bilgiler ve farklı uygulama atölyelerinde pratik eğitimler sağlanıyor.
4 gün süren eğitimlerde, öncelikle konunun teorik anlatımı yapılıyor. Daha sonra atölye eğitimine geçiliyor ve ustalar uygulama yapma şansı elde ediyorlar. Ayrıca aldıkları projeyi okuyup, metrajlandırıp malzeme analizi çıkararak doğru detay ve doğru montaj yapmaları sağlanıyor. Böylece sektörde bilinen yanlış uygulama ve detay bilgilerinin düzeltilmesi hedefleniyor.
Yapılan tüm eğitimlerde katılımcılara yapının gereksinimlerine göre doğru malzeme seçimi ve doğru uygulama bilinci verilerek sektörde kalifiye eleman yetiştirilmesinin yanında, yalıtım ve enerji tasarruf bilincinin yayılması, insanın yalıtım konforundan azami faydalanmasının sağlanması ve böylece çevrenin de korunabileceği yönünde bilgiler aktarılıyor.
2004 yılından bu yana başarılı olan 1188 ustaya İzocam tarafından MEB onaylı sertifikaları verildi ve sektörün nitelikli eleman ihtiyacına önemli bir katkıda bulunulmuş oldu.
Comments
No comment yet.