Aydın Emlak olarak bu sektörde ne kadar süredir bulunmaktasınız?
Aydın Emlak firması 10 yaşında. Fakat benim yönetici olarak çalıştığım ondan önce bir 13 yıl var.
Gayrimenkulde hangi faktörler fiyatı etkilemekte?
Mesela İzmir'e İstanbul'dan göç başladı. Türkiye'nin her yerinde inşaat sektörü gerileme yaşarken nüfusa oranladığınızda özellikle Menemen nüfus ortalamasına baktığımızda İzmir’in en çok konut satan yeri. Bunun nedeni Menemen'in bir banliyö şehri olmasıdır. Gayrimenkulü etkileyen en önemli faktör, ülkenin genel durumudur. İkincisi yatırım alanlarıdır. Örneğin; Kuzey İzmir, Güney İzmir'e göre bakir, boş bir alandır. O yüzden de İstanbul'dan göç almaya başladığından beri bu tarafta rant yükseldi. Fakat İzmir’in en iyi yatırım alanlarından birisi şu anda Menemen’dir.
Konut satışlarında gerileme var mı? Varsa bu gerilemenin nedenleri nedir?
Konut satışlarında büyük oranda gerileme var. Mesela bizim ofisimizde ayda en az 4 ila 5 daire satılırken bugün bu 3 ayda bire ikiye düştü. Bizim müteahhit ve emlakçı arkadaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde şu açığa çıkıyor; Menemen'in dev firmaları 8-9 aydır hiçbir şey satmadıklarını iddia ediyorlar. Hiçbir şey satmayan bir firmanın ayakta kalma şansı yoktur. Konut satışlarının bu kadar gerilemesinin en büyük nedenleri de banka faizlerinin artması ve doların, euronun yükselmesi.
Konut satışlarında söylediğiniz gibi bir gerileme yaşanırken bu kadar inşaat yapılmasını neye bağlıyorsunuz?
Çünkü burası 15 yıldır çok büyük bir rant alanıydı. Türkiye'de gelenekselleşen bir şey var insanların bildiği en kolay, en güzel iş bu. Çünkü geri dönüşü çok yüksek.
Gayrimenkule yatırım yapacak olanlara tavsiyeleriniz var mı?
Tavsiyem gayet basit. Yahudi der ki; Dert sahibi olacaksan yap sat, Mal sahibi olacaksan al sat. Al sat yapabilecekleri işlere baksınlar. Çok uygun fiyata buldukları alanları alsınlar, satabiliyorlarsa satsınlar. Gayrimenkulde 3 tarz yatırım vardır. Birincisi 'alıp kullanacağım', ikincisi 'alıp atacağım' üçüncüsü de 'alıp satacağım' tarzında. Türkiye'de ise gayrimenkul hastalıktır. Avrupa'da bir vatandaşın çocuğuna ev almak gibi bir kaygısı yoktur. Diploma alma kaygısını taşır. Eşine ev bırakma derdi yoktur çünkü eşinin sosyal güvencesi vardır. Gelişmiş ülkelerin bu tarz kaygıları vardır ama Türkiye'de ya ev alacaktır ya yazlık alacaktır, bir ev yetmez bir tane daha alacaktır. Avrupalı yazlık almaz en lüks otelde tatilini yapar ve memleketine döner. Türkiye'de gayrimenkul alma hastalığı vardır. Şöyle bir gelenekten geliyoruz biz; ''Ölüm hak miras helal'' böyle olunca da miras bırakmak için de olsa gayrimenkule yatırım yapıyor insanlar.
Emlak Sektörünün sorunları neler? Çözüm öneriniz nedir?
Türkiye'nin birçok alanında olduğu gibi hukuk yok. Gayrimenkulcü danışmanlığı gibi sınırları belirlenmiş bir alan yok. Rastgele, pespaye, palyatif, günübirlikçi insanların eline bir çanta alıp, üç tane tapudan evrak çıkarıp 'ben de emlakçıyım' diyerek sokaklarda gezebildiği bir ülkede yaşıyoruz. Kroki bilmeyen, proje yönetemeyen vatandaş tabela bile asmadan kahve köşelerinde bu işi yapıyor. Bu sorunun çözümü gayrimenkul danışmanlığının sınırlarını hukuk kurallarıyla belirlemekten geçiyor.
Son olarak emlak sektörüne girecek olanlara tavsiyeleriniz nelerdir?
Ben başladığım da emlakçı sayısı çok azdı. Daha önceleri konut sektörü krizdeydi daha sonra inşaatın önü açıldı. Şimdi potansiyel çok arttı. Emlakçılık işine gireceksiniz 100 bin dolarınız olmalı. Çünkü en az 2 yıl işsiz güçsüz, parasız kalmayı göze alacaksınız. Doğru düzgün iş yapmak istiyorsanız bir emlak firmasının para kazanması en az 2 yıl sonradır.
Comments
No comment yet.