İzmir’in Seferihisar açıklarında meydana gelen 6.9 büyüklüğündeki depremin ardından evi hasar gören vatandaşlar evlerine geri dönemezken, depremin psikolojik etkisinden dolayı tedirgin olan pek çok vatandaş da çareyi taşınmakta buldu. Yetkililer, ağır hasarlı binalara girilmesine izin vermiyor. Ancak az hasarlı ya da belediyenin boşaltın dediği binalar ev sahipleri tarafından boşaltılmaya başlanırken, evinde hasar olmamasına rağmen bölgeden taşınmayı seçen aileler de oldukça fazla.
Bu durum İzmir’in Bornova, Bayraklı ve Karşıyaka İlçelerinde adeta bir göç havası oluşurken, hemen hemen her sokakta bir nakliye aracı görmek mümkün. Hal böyleyken; İzmir'deki depremde kiralık evlere yaşanan talep sonrası bazı bölgelerde ev sahipleri kira fiyatlarını artırdı… Peki İzmir’deki konut stoğu ilçeler arası yaşanan bu göçü kaldırabilecek durumda mı; artan kiralardan vatandaşı zor durumda bırakıyor. Bunun sonu ne olacak? Konuyu İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu’na sorduk…
‘Yeni binalara talep’
Vatandaşın deprem yönetmeliğine uygun yeni binalara taşınmak istediğini dile getiren Başkan Güleroğlu, bu durumun kiralarda artışa sebep olduğunu aktardı. Vatandaşın 25-30 yıllık binaları talep etmediğini aktaran Güleroğlu, yeni ev üretilmediği takdirde kiralardaki artışın ne yazık ki son bulmayacağını, yeni ev inşa etmenin de 2 seneyi bulacağını ifade etti…
Şu anda ellerinde yeni binada kiralık daire olmadığının altını çizen İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, “İnsanlar Konak, Yeşilyurt, Hatay’ın bulunduğu bölgeleri kayalık olması sebebiyle tercih etmeye başladı. Deprem yönetmeliğine uygun olarak yapılması da ilk tercihleri. Elimizde yeni binada kiralık daire yok olanlar da yüksek kiradan vermek istiyor. Kiralık ev arayan vatandaşlarımız da kiraları artırıyor; kiralık daireler 3 bin tl’den kiraya veriliyorsa; ‘3 bin 500 verelim bize kirala’ deniyor. Bu durum da kiraları artıyor” diye konuştu.
Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu
Yayınlayan: Nihal Özken
Comments
No comment yet.