Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin 3 Ekim tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmasına sektör temsilcilerinden tepkiler yağıyor. Konuyu değerlendiren Müteaahitler Federasyonu Genel Sekreteri ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi Başkanı Barış Öncü; İzmir’de 18 bin civarında kayıtlı müteahhitin olduğu hatırlatarak; “18 bin müteahhit arkadaşımızın yüzde 50’sinden fazlasının oyun dışında kalacağını öngörüyoruz. Yasa koyucular uygun buldukları taleplerimize olumlu yanıtlar veriyor. Bu yönetmeliğin getirdiği aksilik ve hataların da zamanla düzeltileceğini umuyoruz” dedi.
Bizi memnun etmedi
Yönetmelikle ilgili değerlendirmelerde bulunan Öncü; “Yönetmeliğe bakıldığında B1, C1, D1 gibi ara gruplar oluşturulduğunu görüyoruz. Bu sektörün talebiydi çünkü ara değerlerde kalan müteahhit arkadaşımız çoktu. Alt grupların oluşturulması bizim sektör temsilcileri olarak talebimizdi. Onlar için çözüm oldu ama çok fazla bizi memnun eden bir düzenleme olmadı. Bizim taleplerimiz dışında Bakanlık kendi gördüğü aksaklıklara çözüm amaçlı bazı değişiklikler yapmış. Sektörün eksik gördüğü kısımlar ve talepler doğrultusunda yeniden düzenleme yapılmalı” diye konuştu.
Müteahhitlik mesleğinin işinin ehli insanlar tarafından yapılması gerektiğini anlatan Müteaahitler Federasyonu Genel Sekreteri ve İzmir Ticaret Odası İnşaat Komitesi Başkanı Barış Öncü; şu ifadeleri kullandı: “Parayı cebine koyanın müteahhit olmasını değil, yıllarca emek vermiş insanların bu işi yapmasını istiyoruz. Bu amaçla bu yönetmeliği devletimizden talep etmiştik. Yasa çalışması yapıld fakat eksikleri var.”
NE OLMUŞTU?
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, mali durumu yetersiz olduğu halde inşaat yaparak vatandaşları mağdur eden, mevzuata uygun binalar inşa etmediği için çökerek, yıkılarak can kayıplarına neden olan çürük müteahhitlerin elenmesi için geçen yıl ‘Yapı Müteahhitlerinin Sınıflandırılması ve Kayıtlarının Tutulması Yönetmeliği’ yayınlamıştı.
Yönetmelikle müteahhitler iş deneyimi, teknik ve mali yeterliliklerine göre 9 gruba ayrılmıştı. Dünkü Resmi Gazete’de yayımlanan yönetmelik değişikliğiyle B1, C1, D1, E1, F1, G1 ara grupları eklenerek sınıf sayısı 15’e çıkarıldı. Böylece her bir müteahhit, sahip olduğu belgenin türüne göre belirlenen tutardaki yapım işlerini üstlenebilecek. Örneğin B grubundaki bir müteahhit A grubu düzeyinde inşaat yapamayacak. A grubu olabilmesi için gerekli deneyimi kazanıp, teknik ve mali yeterliliğe sahip olduğunda başvurusunu yenileyecek. Yönetmeliğin Yetki Belgesi başvurusu yapamayacaklar hükmünü düzenleyen 7. maddesinin a fıkrasında değişiklik yapıldı. Tasfiye halinde olan, konkordato ilan eden, işlerini askıya alan müteahhitlere yetki belgesi verilemeyeceği hükmü kaldırıldı. Fıkrada sadece “İflas eden, işleri mahkeme tarafından yürütülen, iflası ilân edilen, alacaklılara karşı borçlarından dolayı mahkeme idaresi altında bulunan, ilgili mercilerce hileli iflas ettiğine karar verilen” hükmü kaldı.
A Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin iki katını geçen ve yıllık usta iş gücü en az 50, teknik personel iş gücü en az 8 olanlar.
B Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 7/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 24, teknik personel iş gücü en az 6 olanlar.
B1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 6/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 18, teknik personel iş gücü en az 4 olanlar.
C Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 12, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
C1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 5/6’sını geçen ve yıllık usta iş gücü en az 10, teknik personel iş gücü en az 3 olanlar.
D Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 2/3’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 9, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
D1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/2’sini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 8, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
E Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/3’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 6, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
E1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/5’ini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 5, teknik personel iş gücü en az 2 olanlar.
F Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/10’unu geçen ve yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
F1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 17/200’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 3, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
G Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 7/100’ünü geçen ve yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
G1 Grubu Müteahhitler: İş deneyim tutarı yapı sınır bedelinin 1/20’sini geçen ve yıllık usta iş gücü en az 1, teknik personel iş gücü en az 1 olanlar.
H Grubu Müteahhitler: İş deneyimi ve ilk başvuruda iş gücü koşulu aranmaz. Ancak belge yenileme işlemlerinde yıllık usta iş gücünün en az 1, teknik personel iş gücünün en az 1 olma koşulu aranmaktadır.
Haber: Gülçin Sezen Karaegemen Soylu
Yayınlayan: Nihal Özken
Comments
No comment yet.