10,025.05 TRY BIST 100 BIST 100
35.62 USD USD USD
36.90 EUR EUR EUR
4.93 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
38.60 TRY Interest Interest
79.77 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.52 USD Silver Silver
4.28 USD Copper Copper
104.31 USD Iron Ore Iron Ore
350.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
3,120.62 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İthalata Ek Vergi Ayakkabı Sektörünü Canlandırdı

- Ağustos ayında alınan kararla ithal ayakkabıya getirilen yeni vergiler, ülkenin ikinci büyük ayakkabı üretim merkezi olan İzmir'de sektörü hareketlendirdi - Ayakkabıcılar Odası Başkanı Ata: "İç piyasa talebinin artmasının ihracatta kaybedilen pazarları telafi etmesini bekliyoruz" - İZTO Meclis Üyesi Özcan: "İthalat yapan firmalar yerli üreticilerle görüşmeye başladı, 2015'da üretimin önemli ölçüde artacağını düşünüyoruz"

İthalata Ek Vergi Ayakkabı Sektörünü Canlandırdı

 İthal ayakkabıya getirilen ek vergiler yerli ayakkabı üreticilerine nefes aldırdı. Yıllardır özellikle Uzakdoğu ülkeleriyle rekabet etmekte zorlanan üretici, ithal ayakkabıda çift başına yüzde 50'ye varan ek vergiyle üretimlerini artırmaya başladı.

Ekonomi Bakanlığı'nın ağustos ayında yürürlüğe soktuğu kararla ithal deri ayakkabıya yüzde 50, suni deri ayakkabıya ise yüzde 30 oranında getirilen ek vergi, Türkiye'nin önemli ayakkabı üretim merkezlerinden olan İzmir'de sektörü hareketlendirdi. Ayakkabı imalatçıları özellikle 2015 yaz koleksiyonu için üretimin önemli ölçüde artmasını bekliyor.

AA muhabirine açıklama yapan İzmir Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, İzmir'in kadın ayakkabısı başta olmak üzere ülke üretim kapasitesinin yüzde 40'ına sahip olduğunu, sektörün yıllardır kapasitesinin çok küçük bir bölümünü kullanabildiğini ifade etti.

Özellikle 2000'li yıllar sonrası Uzakdoğu ülkelerinden kontrolsüz bir şekilde ithalatın yapıldığını, Türkiye'nin "ithal ayakkabı çöplüğüne dönüştüğünü", bunun yerli üretimi bitirme noktasına getirdiğini ifade eden Ata, sektörün talebi üzerine Ekonomi Bakanlığı tarafından alınan ithalata ek vergi kararının üreticiyi rahatlattığını söyledi. 

Düzenlemenin henüz ağustos ayında getirildiğini, ayakkabı sektöründe siparişlerin 6 ay öncesinden alındığını ifade eden Ata, "İthalata getirilen ek vergi kararının henüz piyasada etkisi tam olarak hissedilmiyor. Şu anda kış sezonuna giriyoruz. Bu sezonda vitrinlere giren ürünlerin ithalatı 6 ay önceden tamamlandı. 2015 yaz koleksiyonuyla birlikte üretimde önemli ölçüde artış bekliyoruz. Ancak sektör alınan kararla oldukça rahatladı. Tüm sektörün buna hazırlıklı olmasını istiyoruz" dedi.

Üretim artışıyla birlikte istihdamda da artış olacağını ancak 12 yıl zorunlu eğitimle birlikte çırak bulmakta zorlandıklarını anlatan Ata, ülkelerindeki savaştan kaçan Suriyeliler'in kaçak yollarla ve çok düşük ücretlerle çalışmasının da istihdam dengesini bozduğuna dikkat çekti.

- Kaçak işçi sorunu

Suriye'nin ayakkabı sanayisinde önemli miktarda üretiminin bulunduğunu, savaş öncesi ülkelerinde bu sektörde çalışan bir çok işçinin çalışabilmek için Türkiye'de ayakkabı üretiminin yoğun olduğu bölgelere yerleştiğini ifade eden Ata, "Savaştan kaçıp ülkemize sığınan bir çok Suriyeli, çok düşük ücretlerle çalışmak zorunda kalıyor. İmalatçı da Suriyeli çalıştırmakta istekli değil ancak bir firmanın dahi çalıştırması rekabet nedeniyle diğerlerini zorunlu olarak bu yöne itiyor. Bu da çalışanlar arasında huzursuzluğa neden oluyor. Bu konuda devletimizin en kısa sürede bir önlem alması gerekiyor" diye konuştu.

Sektörün bir kaç yıl öncesine kadar Irak ve Libya başta olmak üzere bir çok Ortadoğu ülkesine ihracat yaptığını, savaşlar nedeniyle bunların bıçak gibi kesildiğini anlatan Ata, "İthalata getirilen ek yüklerle iç piyasa talebinin artmasının ihracatta kaybedilen pazarları telafi etmesini bekliyoruz" dedi. 

Ayakkabıcılık sektörünü temsilen İzmir Ticaret Odası'nda (İZTO) meclis üyeliği görevini yürüten Süleyman Özcan da ithalata sektörün beklentilerinin de üzerinde ek vergiler getirildiğini, bu kararla sektörün moralinin daha iyi hale geldiğini ifade etti.

Bakan Nihat Zeybekci'ye teşekkür ettiklerini ifade eden Özcan, "Henüz çok yeni bir karar ancak ithalat yapan firmalar yerli üreticilerle görüşmeye başladı. 2015 sezonunda üretimin önemli ölçüde artacağını düşünüyoruz" dedi.

- Havalar sıcak gidince işler açılmadı

Işıkkent'teki Ayakkabıcılar Sanayi Sitesi esnafı da ithalata getirilen ek yükün henüz üretimi etkilemediğini ancak yıllardan bu yana ilk kez işlerin açılacağı beklentisinin oluştuğuna işaret ediyor.

Sektörün bayram öncesi olmasına rağmen beklediği hareketliliği bulamadığına dikkati çeken ayakkabı üreticileri, havaların sıcak gitmesi nedeniyle halen vitrinlerde yazlık ayakkabıların bulunduğunu, satışların artması için yağmur yağması ve havaların soğuması gerektiğini kaydediyor. 

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

US industrial production exceeded expectations last month

Saturday, January 18, 2025

Minister of Energy and Natural Resources Bayraktar met with the Minister of Investment in the UAE

Tuesday, January 14, 2025

Important visit from Syria to Türkiye

Tuesday, January 14, 2025

Riyadh ministerial and Arab leaders meeting calls for lifting Syria sanctions

Monday, January 13, 2025

Hatay will be the logistics center of the Middle East and the Gulf

Sunday, January 5, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now