İnşaat sektöründe demir sıkıntısı yaşanıyor bahanesiyle geçen mayıs ayında ithalatın önünü açmak için indirilen gümrük vergileri kalitesiz ve denetimsiz demir çelik ürünlerinin Türkiye’ye girmesine neden oluyor. Geçen ay İtalya’dan Cezayir pazarı için üretilen 80 bin ton civarında kalitesiz ürün denetlenmeden Türkiye pazarına girdi. Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) Genel Sekreteri Dr. Veysel Yayan, Kalitesiz ürünler bir ay önce Türkiye’ye geldi. Bir hafta içinde 80 bin ton çeliğin girmesi çok büyük bir orandır. Biz sorunu gümrüklere bildirene kadar ürün pazara girmişti. Denetimler artmazsa kalitesiz ürünler Türkiye’ye gelmeye devam edecek dedi. Mayıs ayında inşaat demiri ithalatına uygulanmakta olan gümrük vergisi oranları yüzde 30’dan yaklaşık yüzde 10’a düşürüldü. Cumhuriyet’e açıklama yapan Yayan, hangi ülkeye ihraç edilecekse ona göre sertifikalandırılır ve başka bir ülkeye satamazsınız. İtalya Cezayir pazarı için ürettiği ürünü Türkiye’ye sattı dedi. Yayan, Türkiye’nin çelikte ihtiyacın üç katı üretim kapasitesine sahip olduğunu, demir fiyatlarının artmasının Türkiye pazarına has bir durum olmadığını belirterek, Fiyatlar dünya ile aynı oranda artıyor. Ürün 320 dolara iken iyi de 450 dolara çıkınca niye şikâyet ediliyor. Fiyat düşünce kimsenin şikâyeti olmadı. İnşaat çeliği konusunda suni bir ortam oluşturuldu ve bunun faturasını sektör olarak biz ödedik diye konuştu.
TÇÜD’ün açıklamasına göre haziran ayının ilk haftasında, Türkiye’nin değişik limanlarına Cezayir’in AFNOR standardına göre üretilmiş, her bir gemide 5 bin ton ile 20 bin ton arasında değişen, İtalya menşeli, TS 708 standardına uygun olmayan, sertifikasız, bir yıldan fazla bekletilmiş ve paslanmış inşaat demirinin indirildiği görülüyor. Yalnızca çelik sanayiini baltalamakla kalmayıp, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci inşaat demiri ihracatçısı olan ve deprem bölgesinde bulunması nedeniyle, belirli standartlarda inşaat demiri kullanma yükümlülüğünün bulunduğu Türkiye, tüketicilerin güvenliğini de göz ardı eden bu ve benzeri durumların önlenmesi gerekiyor.
Hükümetin yüzde 40 olan demir ithalat vergisini yüzde 5'e düşürmesinin piyasaları rahatlattığını söyleyen Müteahhitler Federasyonu Başkanı Necip Nasır, şunları söyledi: Bu çok olumlu bir hareketti. Ancak demir fiyatlarındaki yükselme devam etti. Sonrasında 80 bin ton demir ithal edildi. Bu ithalat hakkında da kalitesiz diye algı yaratılmaya çalışılması tamamen spekülasyondur. Gümrükten geçen bir maldan bahsediyoruz. Bunun bir sürü denetimi var. Çürük demiri gümrükten geçiremezsiniz. Zaten çürük demirin şantiyede kullanılması imkansız. Bir sürü testi olan süreç hakkında böyle açıklamalarda bulunmak spekülatiftir. Hepsinin yanı sıra çürük demir ithalatı riskine zaten ithalatçı girmez. Eğer demir fiyatlarında düşüş olmazsa demir ithalatı devam edecek. 80 bin ton geldi ve bir yüz 80 bin ton daha ithal edilir.
Comments
No comment yet.