Sanayileşmeye, İsveç'in kuzeyindeki Gällivare'de dünyanın fosil içermeyen sünger demir için dünyanın ilk üretim tesisi kurarak başlayacaklar. Geleneksel olarak fosil yakıt kullanılarak yapılan sünger demir, normal yüksek fırın üretimine kıyasla enerji tasarrufu sağlayan iki aşamalı bir işlemle çelik üretimine beslenebilir.
Hybrit projesi ile geliştirilen teknolojinin sanayileşmesi ve hammaddeden çeliğe kadar fosil içermeyen sünger demir tesisinin planlandığı Gällivare'de başlayacak.
Çelik şirketi SSAB, madencilik şirketi LKAB ve yenilenebilir enerji şirketi Vattenfall'a ait olan Hybrit Development, üretimden kaynaklanan iklime zararlı karbondioksit emisyonlarını en aza indirecek şekilde kömür yerine hidrojen gazı kullanarak çelik yapmak için teknolojiyi geliştiriyor.
SSAB başkanı ve CEO'su Martin Lindqvist, "Çelik endüstrisini dönüştürme çalışmalarında dünya lideriyiz ve şimdi hızımızı artırıyoruz" dedi. Bunu iklim, müşteriler, rekabet gücü ve istihdam için yapıyoruz. Artık tamamen fosil içermeyen bir değer zinciri için hırslarımızı artırdığımız benzersizdir ve SSAB ve Hybrit ortaklarımızdan bir güç mesajıdır. Fosil içermeyen çelik talebinde net bir artış görüyoruz ve çığır açan işbirliğimizi hızlandıracağız. "
Sanayileşmenin, Gällivare'de 1,3 milyon ton fosilsiz sünger demir üretimi için 2026'da hazır olacak ilk demonstrasyon tesisi ile başlaması planlanıyor. Gösteri tesisi demir pelet yapımı ile entegre edilecek ve LKAB’ın geçiş planının bir parçası olacak. Hedef, SSAB'ye fosil içermeyen çelik için hammadde tedarik edebilmek için sünger demir üretimini 2030 yılına kadar 2,7 milyon tonluk tam endüstriyel ölçeğe çıkarmaktır.
Comments
No comment yet.