İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, modern, sağlıklı ve güvenli bir hayat için planlı sosyal konut üretimine devam eden KİPTAŞ'ın bin 508 konuttan oluşan Silivri Konutları 3. Etap Projesi'ni İstanbulluların beğenisine sunduğunu belirterek, "Daireler 24 ayda hak sahiplerine teslim edilecek." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Binası'nda, KİPTAŞ Silivri 3. Etap Konut Projesi'ni basına tanıtan Uysal, modern, sağlıklı ve güvenli bir hayat için planlı sosyal konut üretimine devam ettiklerini bildirdi.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden KİPTAŞ'ın bin 508 konuttan oluşan Silivri 3. Etap Konut Projesi'ni basın mensuplarına tanıttıklarını ifade eden Uysal, KİPTAŞ'ın bugüne kadar toplam 76 bin 463 konut inşa ettiğini ve Silivri Konutları 3. Etap Projesi ile beraber bu sayının 77 bin 971’e ulaştığını söyledi.
Uysal, şöyle devam etti:
"İstanbul Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden KİPTAŞ, kalitesiyle Silivri'de huzurlu ve ayrıcalıklı bir hayat başlatıyor. Modern, sağlıklı ve güvenli bir hayat için planlı sosyal konut üretimine devam eden KİPTAŞ, bin 508 konuttan oluşan Silivri Konutları 3. Etap Projesi'ni İstanbulluların beğenisine sunuyor. Daireler, 24 ayda hak sahiplerine teslim edilecek. Silivri Konutları 3. Etap Projesi kapsamında; bin 442 adet 92 metrekarelik 2+1 daire, 66 adet 112 metrekarelik 3+1 daire ve giriş katlarda vatandaşlar için yapılan 99 adet 2+1 daire yer alacak. Proje kapsamında inşa edilecek binalar altı ve yedi kattan oluşacak. Toplam parsel alanı 173 bin 606 metrekare ve toplam konut parsel alanı 94 bin 970 metrekare. Emsal ise 1,1. Toplam inşaat alanı 167 bin 800 metrekare, toplam ticaret alanı 2 bin 300 metrekare."
2+1 dairelerin fiyatlarının 195 bin lira, 3 +1 dairelerin fiyatlarının ise 215 bin lira olarak belirlendiğini dile getiren Uysal, "Daire sahibi olmak isteyen vatandaşlar, toplam tutarın yüzde 20'sini peşin, geri kalan tutarı ise 120 ay banka kredili taksit imkanıyla ödeyebilecek. Ayrıca vatandaşlara KİPTAŞ'a vade farksız 36 ay ödemeli taksit imkanı da sunuluyor. Projede toplam 14 bin 100 metrekarelik yeşil alan bulunacak. Bin 200 metrekare alana da 3 adet çocuk oyun parkı yapılacak. Ayrıca projenin çevresine 22 bin 400 metrekarelik park alanı da yapılacak." diye konuştu.
Projede, Otopark Yönetmeliğine uygun olarak her daireye bir park yeri olmak üzere toplam bin 508 araçlık açık otoparkın mevcut olacağını aktaran Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Proje kapsamında 8 bin 80 metrekarelik alan üzerinde 5 bin 500 metrekare toplam inşaat alanında 980 öğrencinin eğitim görebileceği 28 derslik, 1 adet kütüphane, 120 kişilik tribüne sahip spor salonun da yer aldığı okul yapılacak. 3 bin 500 metrekarelik alan üzerine 350 metrekare kullanım alanı olan 357 kişinin aynı anda ibadet edebileceği şadırvan ve tuvalet gibi alanların da olduğu cami inşa edilecek. Aşı, bebek izleme odası, gebe izleme ve aile planlama bölümü, emzirme odası, acil müdahale odası ve 2 adet muayene odalarının bulunduğu 250 metrekarelik sağlık ocağı hizmete alınacak. Ön müracaat toplama 28 Mart-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek."
Uysal, başvuru yapmak isteyen vatandaşların KİPTAŞ ofislerinden ve internet sayfasından edinebilecekleri başvuru formunda yazan banka hesabına 2+1 daireler için bin lira, 3+1 daireler için 2 bin lira ücreti yatırdıktan sonra başvuru yapabileceklerini açıkladı.
İstanbul’da ikamet eden, reşit, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan ve üzerine konut bulunmayan herkesin başvuru yapabileceğini anlatan Uysal, "Müracaatın konut sayısından fazla olması halinde noter huzurunda 28 Nisan 2018 Cumartesi günü kura çekilişi ile hak sahipleri belirlenecek." dedi.
Konuşmasının ardından Uysal, vatandaşların ilk müracaatlarını alarak, kayıtlarını yaptı.
"Bu yıl 1 milyar aktardık"
Daha sonra gazetecilerin sorularını yanıtlayan Uysal, kaçak katlara ilişkin soru üzerine şunları kaydetti:
"Kararımız şu konuda kesin; 'Hiçbir şekliyle orada kaçak kat varmış, ilave imar vereceğiz' diye bir şeyimiz yok. Tartışma olmayan, yani 5 kat imarı olan yerde 6 kat var ve biri kaçak ise şimdiye kadar komşular bu problemli yerde huzur içinde oturmuş, bu problemi nasıl çözeceklerine kendileri de karar vermiş olmalı ki biz onlara yardımcı olabilelim. Onlar kendi aralarında anlaşamadı da imzaları atmadı da 'orada hadi kentsel dönüşüm yapalım' diye bir şeyimiz olmayacak. Dolayısıyla biz orada ilçe belediyemiz devreye girsin, orada vatandaş çözüm adına adım atsın diye bekliyoruz. Vatandaş şu konuda haklı, bir kat kaçak olan yerde bile, çözüm önerimiz var ama örneği olmadığı zaman vatandaş haklı olarak 'acaba' diyor. İmza atmaktan çekinebilir."
"Biz örnekleri bire bir çıkarırsak, örneğin, şu anda Beyoğlu'nda başladı, imzalar atıldı, ruhsatı alındı. Önümüzdeki haftadan itibaren Van Blokları Beyoğlu'nda, imar artışı yapılmadan 100 dairelik bir yere 120 daire yapılıyor." diyen Uysal, bu projede vatandaşın cebinden 5 kuruş para çıkmadığını belirtti.
Bir gazetecinin kentsel dönüşüme kaynak aktarımıyla ilgili sorusunu Uysal, "Bu yıl 1 milyar aktardık. Hedefimiz şu; İstanbul'da ortalama her sene 2-3 milyar aktarabiliriz diye düşünüyoruz. Çünkü İstanbul'da Büyükşehir olarak kaynak üretebileceğimiz projelerimiz olabilir. Bu yıl zaten 1 milyarı daha aşan bir talep henüz oluşmadı." diye yanıtladı.
"Esenyurt'a kadar ihalemiz yapıldı"
Metrobüs hattının Silivri'ye kadar uzatılıp uzatılmayacağıyla ilgili soru üzerine Uysal, "Metrobüs şu anda, kapasitesinin üzerinde, 500 bin günlük kapasite ile planlanmış, şu anda 900 bin. Silivri'ye uzandığı zaman, bu yaklaşık 1 milyon 300 bin ve 1 milyon 400 bin demek. Bugün itibarıyla metrobüse binen vatandaşların halini hepimiz görüyoruz. Şu anda var olan o sıkıntıyı nasıl aşarız, onun çözümü, Silivri'ye uzatarak o çözülemez. Ancak bizim eski Sirkeci-Halkalı banliyö dediğimiz, Kazlıçeşme-Halkalı banliyö hayata geçtiği zaman önemli bir rahatlama olacağını düşünüyoruz. Halkalı-Bahçeşehir-Esenyurt-Beylikdüzü metromuz, Esenyurt'a kadar ihalemiz yapıldı. O devamı geldiği zaman önemli." diye konuştu.
Uysal, iptal edilen metrolardan 4 hattın yıl sonuna kadar bitirilmesi sözünü aldıktan sonra tekrar devam kararı aldıklarını hatırlatarak, "Oralardaki sorunları çözmüş olacağız. O zaman artık Silivri'ye metrobüsün uzayıp uzamayacağını düşünmemiz lazım. Bugün uzatırsak Silivrililere de kötülük yapmış oluruz, mevcut metrobüs yolcularına da iyilik yapmış olmayız." değerlendirmesinde bulundu.
"Engellilere pozitif ayrımcılık"
Projede, engelli vatandaşlara pozitif ayrımcılık yapılacağına dikkati çeken Uysal, "Engelli vatandaşlarımıza 90 konut. Engelli vatandaşlarımıza, kuraya tabi olmadan giriş katları veriyoruz. Giriş katlarda da evin giriş ve çıkışı tekerlikli sandalyelerin girişine ve çıkışına uygun. Evin içi de mutfağı, lavabosu, ıslak zeminleri de engellilere uygun bir şekilde özel olarak yapılmış. Bu evler, engelli vatandaşların müracaatlarıyla onlara verilecek. Engellilere de pozitif ayrımcılık yapmış olacağız. Hayırlı olsun." dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, deprem bölgelerinde bulunan ilçe belediyelerinin elini taşın altına koyup vatandaşla diyalog kurarak çalışma yapması gerektiğine işaret ederek, "Biz Büyükşehir olarak sadece belediyelerimiz üzerinden çalışmıyoruz. Hem ilçe belediyemizin hem de vatandaşın bire bir anlaştığı noktada yardımcı oluyoruz." şeklinde konuştu.
Comments
No comment yet.