Ankara Sanayi Odası (ASO) 1. Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Kaya, yazılı açıklamasında, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bazı şirketlerdeki işçi eylemlerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Çalışma barışını bozacak eylemlerden kaçınılması gerektiğini ifade eden Kaya, "Grev herkesin hakkıdır fakat uzun sürmesi ve amacından uzaklaşması durumunda hem işveren hem de işçi yani Türkiye kaybeder” ifadesini kullandı.
Türkiye’de otomotiv sektörünün ana sanayisinde 50 bin, tedarik sanayisinde 250 bin çalışan bulunduğunu ve üretimdeki bir günlük gecikmenin ana sanayiye maliyetinin milyonlarca lira olduğunu aktaran Kaya, ”Küresel rekabetin acımasızca yaşandığı dünyada otomotiv sanayi, 2014 yılında gerçekleştirdiği 22,3 milyar dolarlık ihracatla Türkiye sanayisinin lokomotifi durumundadır.
2015 yılında 23 milyar dolar ihracat hedefleyen sektör, ilk dört ayda üretimini yüzde 28 oranında artırarak da bu hedefe ulaşacağının da sinyalini vermişti. Böylesi önemli bir sektörde yaşanacak küçük bir aksaklık bile aksaklık domino etkisi yaparak tüm Türkiye ekonomisini derinden etkileyecek ve telafisi bir daha mümkün olmayacak sorunlara sebep olabilir. Bu sebeple grev yapan işçilerimizin daha makul olmaları ve makul taleplerle işverene gitmesi gerekiyor” değerlendirmesini yaptı.
Kaya, grevlerin zamanlamasını manidar bulduğunu belirterek, şunları kaydetti:
“Seçimlere 1 aydan az zaman kalmışken ve kitlesel olarak yayılan grevin zamanlamasını da manidar buluyorum. Daha birkaç ay önce fabrikalarla ile sendikalar anlaşarak 3 yıl için çalışma şartlarını belirlemişler. Fabrikalar da buna göre geleceği planlıyorlar. Şimdi birileri çıkıp biz bu anlaşmayı kabul etmiyoruz derse kimse bu ülkeye yatırıma gelmez. Fabrika çalışanları ve iş verenler bir an önce ortak noktada buluşarak üretime devam etmeleri Türkiye ekonomisi için son derece önemlidir."
Comments
No comment yet.