Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, İran ile Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesi ve Almanya arasındaki, İran'ın nükleer programına ilişkin müzakerelerde anlaşmaya varıldığını ve nükleer programı dolayısıyla 2010 yılından bu yana İran’a uygulanan ambargo kapsamındaki yaptırımların 6 aylığına yumuşatılacağına dikkati çekti.
Bu yaptırımların ileriki dönemlerde İran'ın işbirliği yapma düzeyine bağlı olarak tamamen ortadan kaldırılabileceğini belirten Büyükekşi, bu durumun da Türkiye'nin ihracatına büyük fayda sağlayacağını söyledi.
Büyükekşi, İran’a altın hariç mal ihracatının ilk 10 ayda yüzde 30 düştüğünü belirterek, ambargonun geçici olarak kalkmasıyla birlikte mal ihracatında toparlanma beklediklerini bildirdi.
Mehmet Büyükekşi, 2013’ün ilk 10 ayında İran'a en fazla gerileme kaydeden sektörlerin çelik, otomotiv, makine, tekstil ve elektrik-elektronik sektörleri olduğu dile getirerek, ilk etapta bu sektörlerdeki ihracat kaybının önüne geçeceklerini, gelecek dönemlerde de değerli maden ve metaller üzerindeki kısıtlamaların kalkmasıyla birlikte ihracatın eski temposunu yakalayacağına inandıklarını ifade etti.
Türkiye ile Mısır arasındaki ekonomik ilişkileri değerlendiren Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak ise Türkiye'nin, Mısır'da askeri darbe sonrasında yaşanan gelişmeleri, Mısır halkının meşru taleplerinin askeri yöntemlerle bastırılması olarak tanımladığını ve bu durumun kabul edilemez olduğunu beyan ettiğini hatırlattı.
"Bu duruş Mısırlı yetkililer tarafından Mısır'ın iç işlerine karışmak olarak nitelendirilmiştir. Türkiye ile Mısır arasındaki mevcut gerginliğin temellerini bakış açısındaki bu farklılık oluşturmaktadır" diyen Olpak, Mısır'ın diplomatik ilişkileri maslahatgüzar seviyesine indirmesinin, iki ülke ekonomik ilişkilerinde yapısal ve kalıcı bir probleme yol açmayacağını düşündüklerini söyledi.
Comments
No comment yet.