İnşaatçılar, kentsel dönüşüm teşviklerinin artırılmasını da talep etti.
Sektörün en önemli temsilcileri arasında yer alan GYODER, İNDER ve KONUTDER, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu hakkında bir rapor yolladı. Gayrimenkul alım ve satım işlemlerinin hem alıcıya hem satıcıya çok fazla vergi yükü getirdiğine dikkat çeken sektör temsilcileri, Bakan Güllüce’ye şu görüşleri aktardı:
İMKAN VER PAYI AL
“Öncelikle alıcı ve satıcı için ayrı ayrı ve söz konusu gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az olmamak üzere gerçek satış bedeli üzerinden hesaplanan tapu harcı, damga vergisi, noter ücreti gibi rakamsal olarak küçük ama bir araya gelince önemli yüklere ulaşan belediye harçları, gayrimenkul projesi için çok önemli yük haline geliyor. Bir de bu işlem vergilerine söz konusu gayrimenkulün elden çıkarılmasından kaynaklanan değer artışı nedeniyle doğan gelir vergisi eklenince düşünülmesi gereken maliyet daha da büyüyor.
Kentsel dönüşümde daire sahiplerinin ve inşaat şirketlerinin olumlu algısını güçlendiren araç, harç, ücret istisnası ve yüzde 1’lik indirimli KDV oranı uygulamasıdır. Kentsel dönüşüm hamlesinin kamuoyu ve sektör nezdinde bu kadar kısa sürede destek bulmasının nedenlerinden biri de bu iki teşviktir. Devletin ve belediyelerin kararıyla mülk sahiplerine ekstradan kazanç sağlama imkanı veriliyorsa bu olanağı veren kamunun da bundan pay alması gerekli olduğunu düşünüyoruz.
ŞİRKETLERE CAZİBE YARATILSIN
6306 Sayılı Kanun’da ‘riskli alanlardaki yapıların mevcut alanları için daha önce belediyelerce alınan harç ve ücretlere ilave olarak, sadece kullanım maksadı değişiklikleriyle yapı alanındaki artışlar için hesaplanan harç ve ücret farkları alınır’ deniliyor. Bu düzenleme riskli alanlarda arsa payı karşılığı inşaat yapmayı cazip olmaktan çıkarıyor. Bu mahallelerde belediyeyle vatandaş baş başa kalıyor.
Bu maddenin tamamıyla kaldırılmasını temenni ediyoruz. Vatandaşlarla bu mahallelerde uzlaşma yapmak birkaç yıl para harcanmasına neden olduğu için bu alana teşvik uygulanarak, inşaat şirketleri için bir cazibe yaratılması büyük bir kazanım olacaktır.”
kaynak: hürriyet
tarih: 01.04.2015
Comments
No comment yet.