9,389.62 TRY BIST 100 BIST 100
4.79 CNY CNY CNY
34.46 USD USD USD
36.34 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.67 TRY Interest Interest
71.21 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.61 USD Silver Silver
4.07 USD Copper Copper
98.18 USD Iron Ore Iron Ore
375.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,866.01 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İnşaat ve ev gereçlerinde Çin’e alternatif arıyor

Kuzey Amerika’nın stratejik ülkesi olan Kanada’nın toplam ithalatı 453 milyar dolar seviyesinde. Türkiye’nin bu pastadan aldığı pay ise sadece 2.6 milyar dolar. İnşaat malzemesi ve ev gereçlerini Çin ile ABD’den ithal eden Kanada’da yerli üretim olmadığından alternatif tedarikçi olarak Türkiye öne çıkıyor...

İnşaat ve ev gereçlerinde Çin’e alternatif arıyor

Kuzey Amerika’nın stratejik ülkesi olan Kanada’nın toplam ithalatı 453 milyar dolar seviyesinde. Türkiye’nin bu pastadan aldığı pay ise sadece 2.6 milyar dolar. İnşaat malzemesi ve ev gereçlerini Çin ile ABD’den ithal eden Kanada’da yerli üretim olmadığından alternatif tedarikçi olarak Türkiye öne çıkıyor.

Kuzey Amerika Serbest Ticaret Alanı (NAFTA) sayesinde Kanada, 443 milyonu aşan bir pazara ağına sahip. Bu pazara girmek için pek çok üründe kalite ve rekabetçi fiyat özelliğinin yanı sıra AB ile Gümrük Birliği avantajına sahip olması ise Türkiye’yi hedef yatırımcı konumuna getiriyor.

Önümüzdeki 10 yılda inşaat projelerine 300 milyar dolarlık bütçe ayıran Kanada, Türk müteahhitleri için büyük fırsatlar sunuyor. Türkiye Cumhuriyeti Ticaret Bakanlığı Toronto Ataşesi Mehmet Ekizoğlu, Kuzey Amerika kıtasındaki ticari ortağımız Kanada’daki sektör fırsatlarını ve pazara girişte dikkat edilmesi gereken konuları İstanbul Ticaret’e anlattı:

443 MİLYONLUK PAZAR

Türkiye-Kanada ticari ilişkilerinden kısaca bahsedecek olursak neler söylemek istersiniz?

Türkiye-Kanada ticari ilişkileri son derece mütevazı rakamlarla başladı. Aradaki mesafe, yüksek navlun masrafları ve pazar konusunda bilgi olmaması gibi nedenlerle ticaret hacmi uzun yıllar artmadı. İki ülke arasındaki birbirini tamamlayan ürün ticareti ve endüstrilerin birbiriyle rekabet etmeme özelliğini de dikkate alırsak, geçmiş yıllarda potansiyele ulaşmayan bir ticari ilişkiden söz edilebilir. Türkiye’nin, 2019 yılı itibariyle Kanada’yla toplam 2.6 milyar dolarlık toplam ticaret hacmi var. Kanada’nın toplam ithalatının 453 milyar dolar olduğunu düşünürsek, Türk yatırımcılarının önünde çok büyük bir ihracat pazarı olduğu görülüyor. Kuzey Amerika Serbest Ticaret Alanı (NAFTA) sayesinde Kanada, 443 milyonu aşan bir tüketici kitlesine ulaşma imkânını yakalıyor. Yatırım yapacakların buna dikkat etmesi gerekir.

YÜKSEK KARGO ÜCRETLERİ

Kanada’da yatırım veya ticaret yapan Türk iş insanlarının yaşadıkları başlıca zorluklar neler? Bu zorlukların aşılmasında ne gibi yollar izleniyor?

Kanada’da yatırım yapan firmalarımızın karşısına çıkan en önemli zorluk, ilk yıllarda pazarlamadan kaynaklanan satış sıkıntıları çekmeleri ve bu dönemde masraflarının yüksek olmasıdır. Kanada’nın bir refah ülkesi olması dolayısıyla işçilik saat ücretleri ve hizmet sektörü maliyetleri oldukça yüksek düzeyde seyrediyor. Bu bakımdan, yatırım ve ticarette ‘startup’ tabir edilen masrafların yüksekliği, Türk iş insanlarımız açısından bir risk oluşturuyor. Bunun dışında bazı ürünlerin konteyner ile taşınması, ürünlerin niteliği gereği verimli olmayacağı için hava kargo yolu seçiliyor. Uzaklık ve ulaşım seçeneklerinin sınırlı olması nedeniyle ihracatta kargo ücretleri, ürünlerimizin rekabetçiliği açısından maliyet artırıcı bir unsur görülüyor.

KALİTE VE REKABETÇİ FİYAT

İki ülke arasında olması gereken ticaret hacmine ulaşmak için neler yapılmalı? Bu hedefe ulaşmamızı sağlayacak potansiyel sektörler neler?

Kanada, ekonomisini enerji, müteahhitlik, inşaat ve inşaat malzemeleri ticareti ile şekillendiriyor. Bu bakımdan, ülkemiz ihracatçıları için önümüzdeki dönemde en önemli fırsatlar olarak şu sektörleri sıralayabilirim: İklimlendirme sektörü, yapı kimyasalları ve yüzey kaplamaları, ev tekstili ve halı, mobilya ve otomotiv yan sanayi. Görüldüğü üzere, ilk 5 sırada inşaat malzemeleri ve ev gereçleri diyebileceğimiz sektörler yer alıyor. Kanada, inşaat ve ev gereçleri ürün ithalatını ABD ve Çin’den tedarik ediyor. Ülkemizin, pek çok üründe kalite ve rekabetçi fiyat özelliğinin yanı sıra AB ile Gümrük Birliği avantajına sahip olması, Türk ürün ve yatırımcısını bir adım öne çıkarıyor. Halihazırda Türk ürünü olan içi boş profiller, inşaat demiri, petrol boruları, makarna, dikişli karbon çelik boru, korozyona dayanıklı çelik ürünleri ve kalın levha ithalatına karşı anti-damping önlemleri; makarna ve korozyona dayanıklı çelik ürünleri ithalatına karşı telafi edici vergi önlemleri ve kalın levha ve paslanmaz çelik tel ithalatına karşı bir korunma önlemi uygulanıyor. Dolayısıyla bu ürünlerdeki önlemlerin kaldırılması veya üretici firmalarımızın aktif olarak sürece katılım sağlayarak, daha düşük anti-damping ve telafi edici vergi marjları hesaplatması, ihracatımızı olumlu yönden etkileyebilir.

YERLİ ÜRETİM YOK

İnşaat malzemelerinde Kanada’da yerli üretim yeterli düzeyde değil. Bu sektörlerde herhangi bir ticaret politikası önlemi uygulanmadığı için iş insanlarımız bu alanlarda yatırım yapabilir. Halı, yer döşemeleri, yapı kimyasalları, seramik, doğal taş ve makina sektörüne ait ürünlerde ihracatımız artmaya devam ediyor. Otomotiv sanayi, Kanada ekonomisinin yarısına yakınını oluşturuyor. Türk yatırımcılar, ağır vasıta, ticari ve pickup türü araçlarda aksam ve parçaların tedarikiyle pazara girebilir.

KIRSAL ALANA TEŞVİK

Türk iş insanları için özellikle hangi bölgelerde ne tür fırsatlar bulunuyor?

İş insanlarımız için Kanada’nın özellikle kırsal bölgelerinde teşvik ve yatırım destekleri bulunuyor. Kanada’da arazi çok geniş ve yerleşim yerleri birbirinden uzak. Özellikle gıda sektöründeki işletmelerin pazara yakın olması ve uzak yerlerde yaşayan nüfusa hizmet vermesi için özel destekler ve teşvikler veriliyor. Örneğin, büyük şehirlere birkaç saat mesafede bulunan yerleşim yerlerinde yapılacak et işleme tesisleri Tarım Bakanlığı’nın desteklerinden yararlanabiliyor.

ONLINE SATIŞ 3 KAT ARTTI

Covid-19 ile birlikte e-ticaret hacminde çok hızlı bir yükseliş söz konusu. Bu pazarda yer almak isteyen üyelerimize ne önerirsiniz?

Kanada’da pandemiden önce toplam perakende satışların yaklaşık yüzde 8’ini online satışlar oluşturuyordu. Pandemi ile birlikte bu oran yüzde 22’ye yükseldi. Kanada e-ticaret hacminden pay almak isteyen firmalarımız öncelikle satış, depolama, değiştirme ve servis gibi hizmetleri verebiliyor olmalı. Firmalarımız, Kanada pazarında kendilerine temsilci, bayi ve servis konularında hizmet verecek müşteri bulma yolunda çaba sarf etmeli.

15 MİLYARLIK PAZAR AĞI

Ekonomist İstihbarat Birimi’ne (EIU) göre 2020-2024’te iş yapmak için G20 ülkeleri arasında en iyi ülke olarak belirlenen Kanada, inşaat ve inşaat malzemeleri için büyük bir pazar konumunda. Kanada’nın İstanbul Konsolosu ve Kıdemli Müsteşarı Christopher Wimmer, “Türk şirketlerinin, Kanada’nın tüm Kuzey Amerika, Asya ve AB ülkelerinin dahil olduğu tüm serbest ticaret anlaşmasından faydalanarak 51 ülkeye ve 15 milyarı aşkın bir pazar ağına erişme imkanı var” dedi.

İki ülke arasındaki ilişkileri ve yatırım ortamını değerlendiren Wimmer, şunları söyledi: “2013 yılında Kanada’nın en büyük 34. ticaret ortağı olan Türkiye, 4 milyar dolara yaklaşan iki yönlü ticaret hacmi neticesinde 2019’da 27. sıraya yükseldi. Eğitim, Türkiye ile Kanada arasındaki gelişen ilişkinin önemli bir parçası. Kanada’daki Türk öğrencilerin sayısı 2016’dan bu yana yüzde 127 oranında arttı. Kanada, yerel eğitim danışmanları tarafından gerçekleştirilen anket sonuçlarına göre, Türk öğrenciler tarafından en çok tercih edilen ülke olarak seçildi.” 

KOBİ’LER YAZILIMDA İŞBİRLİĞİ YAPABİLİR

Ülkemiz KOBİ’leri açısından Kanada ile işbirliğine en uygun sektörler, yazılım, otomasyon ve yapay zeka. Zira imalat, gıda, içecek ve inşaat malzemeleri gibi sektörlerde faaliyet gösteren Kanadalı firmalar, genelde büyük ölçekli firmalar olup, piyasada pay sahibi olmak için bir miktar başlangıç sermayesi de gerekiyor. Otomasyon, robotik ve yazılım sektörlerinde ülkemizde KOBİ’ler tarafından üretilecek çözümler, yazılımlar ve ürünlerin; Kanada pazarında startup olarak tanımlanan şirketler tarafından hızlı bir şekilde kullanılarak tüketiciye veya büyük şirketlere pazarlanması mümkün.

EN ÇOK NELER SATIYOR?

Enerji, motorlu araçlar ve parçaları ile tüketim ürünleri 

EN ÇOK NELER ALIYOR?

Motorlu taşıtlar ve parçaları, elektronik parçalar, elektrikli ekipman ve parçaları

Kaynak: İstanbul Ticaret Odası

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Blastr and Knauf Interfer partner to produce sustainable green steel

Wednesday, October 23, 2024

Sharp reduction in freight tariffs: Turkish exporters enter a challenging period

Saturday, October 19, 2024

GMH Gruppe Acquires Kind & Co.

Thursday, October 10, 2024

Mine Workers Union: "Imported coal is leaving domestic producers jobless"

Sunday, October 6, 2024

Renewable energy: Regulations key to competitiveness

Sunday, October 6, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now