Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, "İstanbul'da, eğer önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 10 saniye sonra mı olur, 10 sene sonra mı olur onu bilemediğimiz bir ortamda, 7 ve üzerinde şiddetli bir deprem varsa bizim rahat rahat oturmamamız lazım. Belediye başkanı arkadaşların gece uykularını biraz yitirmeleri lazım. Vatandaşların bu konuda biraz tedirgin olması lazım. Bu el birliğiyle aşılacak bir şey." dedi.
Özhaseki, İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar ve yönetim kurulu üyeleriyle bir araya geldi.
Türkiye'de inşaat sektörünün çok canlı ve etkili olduğunu belirten Özhaseki, dışarıdan sermaye akışı ile ekonomide birtakım sıkıntıların yaşandığı ortamda iç dinamikleri harekete geçirmenin akılcı bir yol olacağını söyledi.
Bakan Özhaseki, en az 200 kesimi etkileyen inşaat sektörünün, Türkiye'deki istihdamın da yüzde 15'ini, ekonominin de yüzde 7'sini oluşturduğunu aktardı. İnşaat sektörünün sorunlarının bir an önce çözülmesi ve önünün açılması durumunda çok iyi yerlere gelinebileceğini dile getiren Özhaseki, "Bu konuda dünya üzerinde 250 ciddi firma var. Bunlardan 42'si Türk firması ve sıralamada da inşaat sektörü Türkiye olarak Çin'den sonra 2. sırayı almış bulunuyor." diye konuştu.
Türkiye'deki inşaat sektörünün önünün çok açık olduğunu vurgulayan Özhaseki, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bunun birkaç sebebi var. Birincisi, bu ülke büyüyor, gelişiyor. Bu ülkede insanların refahı artıyor, refah artıkça da konut ve benzeri sosyal tesislere ihtiyaç artıyor. İkincisi, bu ülkenin topraklarının yüzde 42'si deprem bölgesinde. Yanlış planlamalar, uygulamalar neticesinde alüvyonlu topraklar üzerinde birtakım şehirler inşa etmişiz. Belki bundan 40-50 yıl öncenin şartlarında, el yordamıyla yapılan binaların artık günümüzde gerek depremsellik açısından gerekse başka faktörleri düşündüğümüzde çok sağlıklı olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz. 99 yönetmeliği öncesinde yapılan 15 milyon kadar bağımsız yapının yarısının değişeceğini kabul etsek bu ülkede önümüzdeki yıllarda 7,5 milyon kadar yapının yıkılıp yeniden yapılması gerekiyor. Müthiş bir kentsel dönüşüm. Bunu doğru yapabilirsek şehirlerimizle iftihar edeceğiz, doğru yapabilirsek depreme hazırlıklı olacağız. Ben de en azından kendi bakanlığım döneminde görevini yapmış birisi olarak müsterih şekilde bu görevden ayrılacağım."
Kentsel dönüşümün doğru yapılmasının önemine değinen Özhaseki, kötü yapıların yerine inşa edileceklerin 50-100 senede yıkılmayacağını anlattı. Özhaseki, "Bu yüzden bütüncül anlayış, doğru planlamayla bu kentsel dönüşüm işine yaklaşarak, bu işi bir an önce doğru ve acil bir şekilde gerçekleştirmemiz icap ediyor." ifadelerini kullandı.
"Bilim insanlarının rakamları korkutucu"
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, olası İstanbul depremine ilişkin bilim insanlarının İstanbul için verdikleri rakamları korkutucu bulduğunu dile getirerek, şöyle devam etti:
"Bilim insanlarının İstanbul depremi için ortalama söylediklerini baz alarak ifade ediyorum. 2030 yılına kadar ciddi bir depremden bahsediliyor ve bunun da şiddetinin 7'den aşağı olmayacağı söyleniyor. Tek bir hocamız 6,5 diyor. Şimdi İstanbul'da, eğer önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 10 saniye sonra mı olur, 10 sene sonra mı olur onu bilemediğimiz bir ortamda, 7 ve üzerinde şiddetli bir deprem varsa bizim rahat rahat oturmamamız lazım. Belediye başkanı arkadaşların gece uykularını biraz yitirmeleri lazım. Vatandaşların bu konuda biraz tedirgin olması lazım. Bu el birliğiyle aşılacak bir şey. Bir tek kişinin gayretiyle aşılacak bir şey değil. Vatandaşlara iş düşüyor. Tek tek gücü yetenlerin kendi binalarının sağlamlığını depremsellik açısından bir kere gözden geçirmeleri lazım. Gücü yetmeyene bir şey demiyoruz ama gücü yeter herhalde birçok insanın. İkincisi belediyelere çok iş düşüyor. Kendi bölgelerini ve mahallelerini bir an önce taramaları lazım. Kentsel dönüşümle ilgili birçok yasa var, bundan istifade etmesi lazım. Üçüncüsü, bakanlığa çok iş düşüyor kendimizi bir kenara ayırmayalım. Bizim de bir an önce kentsel dönüşüm noktasında teşvikleri arttırmamız, finansal sorunları çözmemiz, rezerv alanı sorununu çözmemiz ve doğru planlamaları sonuna kadar desteklememiz icap ediyor. İnşallah bunları yaparsak çok doğru bir iş yapmış oluruz."
Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, iki ay önce Şehircilik Şurası'nı topladıklarını hatırlatarak, "Ortaya çıkacak sonuçları bir an önce hayata geçirmemiz lazım. Onun için de büyük bir uğraş veriyoruz" diye konuştu.
Comments
No comment yet.