Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayınlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi’nin şubat ayı anketi sonuçları açıklandı. Bileşik Endeks, 2016’nın Ağustos ayından bu yana ilk kez artışa geçti. Bileşik Endeks, bir önceki aya göre 1,25 puan artış göstermesine karşın, geçen yılın şubat ayına göre 6,91 puan geriledi. İnşaat malzemesi sanayinde faaliyetler de şubat ayında beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Faaliyetlerinde, güven ve beklentilerle birlikte artış yaşanırken, ekonomiye ve sektöre verilen desteklerin iyileşmeyi desteklediği görüldü. Güven endeksinde uzun süre sonra yaşanan artış, güvende iyileşmeye işaret ederken, beklenti endeksinde önümüzdeki üç aya ilişkin, özellikle faaliyetlerde kuvvetli toparlanma beklentisi görüldü.
İnşaat ve konut sektörüne yönelik verilen desteklerin inşaat malzemesi sanayinin faaliyetleri ile güven ve beklentileri üzerindeki olumlu etkileri şubat ayında hissedilmeye başlandı. Rapora göre, referandum öncesine kadar olan dönemde mevsimsellik etkileri ile de temkinli bir iyileşmenin sürmesi bekleniyor.
Faaliyetler, beklentilerin üzerinde gerçekleşti
Referandum öncesi oluşan bekle-gör dönemine rağmen sektöre verilen destekler ile birlikte faaliyetlerde toparlanma yaşanıyor. Şubat ayı faaliyet endeksinde bir önceki aya göre toparlanma yaşanırken, faaliyetler mevsimsellik etkisine rağmen beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Faaliyet endeksinde şubat ayında özellikle iç satışlar, ihracat, üretim ve ciroda artışlar yaşanırken, inşaat sektörü için açıklanan desteklerin de malzeme sanayinin faaliyetlerine yansıdığı görüldü.
Faaliyet endeksi şubat ayında 1,6 puan artarken, geçen yıl şubat ayının ise 5,2 puan altında kaldı. Şubat ayında faaliyetlerin tamamında artışlar yaşanırken, yurtiçi satışlarda ve ihracatta bir önceki aya göre önemli bir artış kaydedildi. Üretim de iç satışlar ve ihracattaki artışa bağlı arttı. İç satışlar ve ihracattaki artış ile cirolarda da önemli bir artış gerçekleşti.
Güvende iyileşme, faaliyetleri de destekliyor
Güven Endeksi’nde şubat ayında uzun süredir yaşanan gerileme durdu ve sınırlı bir artış görüldü. Temmuz ayından itibaren başlayan güven kaybında şimdilik sona gelindiği ve Türkiye ekonomisinin genel gidişatına ilişkin güvenin uzun süre sonra ilk kez arttığı görüldü. Ayrıca ekonomide alınan önlemler ve sektörlere yönelik destekler ile birlikte faaliyetlerde yaşanan toparlanma güvene de olumlu yansıdı. Güven seviyesinin bir önceki aya göre 0,4 puan artarken, geçen yılın aynı ayının 9,5 puan altında kaldı. İnşaat malzemeleri sanayine yönelik güven toparlanma gösterirken, yurtiçi pazara yönelik güven ise kuvvetli bir artış görüldü. İhracat pazara yönelik güven de aynı şekilde arttı. Güven unsurlarının tamamında uzun süre sonra ilk kez birlikte yaşanan toparlanma önümüzdeki dönem için umut verdi.
Gelecek üç aya ilişkin beklentiler olumlu
Şubat ayında, Beklenti Endeksi’nin 7 ay sonra ilk kez artmasıyla faaliyetlerde yaşanan toparlanma ve alınan önlemler ile birlikte yaşanan güven artışı beklentilere olumlu yansıdı. Şubat ayında bir önceki aya göre 1,7 puan artan Beklenti Endeksi, geçen yılın aynı döneminin 3,7 puan altında kaldı. Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerde uzun süre sonra artış gözlenirken, inşaat malzemeleri sanayine ilişkin beklentiler ve önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurtiçi siparişleri de şubat ayında önemli oranda arttı. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan ihracat siparişlerinde de kuvvetli bir artış oldu. Yurtiçi ve yurtdışı siparişlerdeki artış beklentisine bağlı olarak önümüzdeki üç ayın üretim beklentisinde de hissedilir bir artış ortaya çıkardı.
Comments
No comment yet.