Kazıcıları, beton karıştırıcıları ve el arabalarını unutun! ETH Zürih Araştırma Enstitüsü’ndeki araştırmacılar kendi yollarını bulduklarında geleceğin şantiyeleri görülmemiş bir manzaraya sahip olacak. Mobil robotlar, çelikten yapılmış 3D baskı hassas yapılar ve çok daha fazlası… Gelecekte neler karşımıza çıkacak bekleyip göreceğiz.
Mesh Kalıp, ödüllü teknolojiyi doğru adlandırabilmek için bir fütüristik heykel gibi görünebilir ki bir bakıma da öyle. Ancak asıl amacı betonla doldurulduğunda hemen hemen her şekle sahip yük taşıyıcı duvarlar oluşturacak kadar güçlü bir iskelet olarak hizmet etmektir. Mesh Kalıp, mevcut bina, betonarme sürecini basitleştirdiği için inşaatı daha sürdürülebilir hale getirdiği gibi günlük binalar için avargard mimarinin ortaya çıkma olasılığını artırmaya başladı.
Mesh Kalıp, betonarme yapı ile mevcut bina sürecini basitleştirir!
Şu anda beton bina iki aşamalı bir süreçtir. Birincisi çelik çubukların takviyesi üzerine veton dökülür ve daha sonra betonun katılaştığı kalıp olarak bilinen geçici bir ahşap kabuk uygulanır. Beton şekli sıra dışı ise kalıp sadece tek kullanımdan sonra atılmak üzere ısmarlama yapılmalıdır. Bu pahalı olduğu için çoğu bina standart ahşap kalıpların yeniden kullanılmasına izin veren standartlaştırılmış blok şekilleri kullanma eğilimindedir. Öyle olsa bile süreç uzun ve pahalı kalır. Mesh Kalıp ile kalıp sorunu tamamen ortadan kalkar. Dijital olarak oluşturulan ağ hem ince hem de yoğun olduğundan özel olarak formüle edilmiş beton karışımı dışarı sızmaz ve geçici bir ahşap kabuğa ihtiyaç kalmaz Bu, çeliğin iki temel niteliği sayesinde gerçekleşir. Güç ve işlenebilirlik.
Kısacası çelik Mesh Kalıp mimarların ve mühendislerin ek maliyetler olmaksızın karmaşık beton yapılar inşa etmelerini sağlar. Buna ek olarak daha tasarruflu yapıya katkıda bulunarak malzemelerin tasarrufunu sağlar.
Projenin ne kadar ileri olduğunu ve gelecekte inşa edilen çevre için ne kadar önemli bir potansiyel olduğunu göz önünde bulundurarak, Mesh Mould’un şimdiden prestijli bir ödül kazanması şaşırtıcı değil. Hack’in beş kişilik ekibi “Inventors” kategorisinde inovasyon ve teknoloji transferi için en önemli ödüllerden olan 2016 İsviçre Teknoloji Ödülü’ne layık görüldü.
Peki Mesh Kalıp için sırada ne var? İsviçre’nin gerçek dünya ortamında icatlarını test etmesi için özel olarak tasarlanmış deneysel bir binası var. Gramazio&Kohler tarafından tasarlanan NEST “yarının inşası” “sonsuza kadar bitmemiş” bir yapı olarak tasarlanmıştır. Mesh Kalıp ilk uygulamasını yük taşıyıcı bir duvarın parçası olarak gerçekleştirmiştir. Bu duvar parçası çok basitmiş gibi gelebilir, ancak eski Roma’da inşa edilen ve hala ayakta duran kemerler ya da 19. yüzyıldaki asansörler kadar mükemmel bir yaratıcılığa sahip.
Elbette mükemmel kubbeler ve kemerler oluşturma yeteneğinin kentleşmeyi mümkün kıldığını biliyoruz. Çünkü su kemerleri ve kanalizasyon yapımına izin verdi ve mimarların gökyüzüne ulaşmasını, bugün yaşadığımız yolu şekillendirmesini sağlayan kaldıraç oldu.
Gelecekte, Mesh Kalıp, günlük, faydacı mimarinin yeniden şekillenmesine ve kendini ifade etmesine izin verecek. Ve kısaca şimdiden söyleyebiliriz ki; çelik ve beton inşaatının bir sonraki aşaması özgür bırakıldı.
Seda BUCAN
Comments
No comment yet.