Gebze 6. Makine İhtisas OSB (İMES) Yönetim Kurulu Başkanı Süheyl Erboz, çelik konstrüksiyon, cam ve soğutma grupları gibi makine sektörü alt gruplarının üretim yaptığı OSB’de 15 fabrikanın faaliyet göstereceği döküm sanayi sitesi kurulacağını belirtti. Ruhsatı alınan döküm sanayi sitesinin hafriyat çalışmalarının sürdüğünü kaydeden Erboz, “Biz dökümcüler için modern binalar inşa etmeye karar verdik. İçerisine elektrik ocağı koysunlar, kalıphanesi olsun, modelhanesi olsun, yükleme ve boşaltma işlemi kolaylaşsın istedik. 15 fabrikanın her biri için bin 200 metrekare büyüklüğünde işyeri olarak tabir edilebilecek yerler şeklinde bu projeyi yapmaya başladık” diye konuştu.
İstanbul Dudullu’da 1000 tane işyerinden oluşan IMES Sanayi Sitesi’nde uzun yıllar yöneticilik yaptığını kaydeden Erboz, “Dudullu’da işyerlerinin yeterli olmayışı ve sanayicilerin daha büyük yer talepleri üzerine Demirciler, Köseler ve Çerkeşli köyleri arasındaki bin hektar alanının sanayi bölgesi ilan edilmesi için Sanayi Bakanlığı’na başvurduk. IMES sanayicilerine bakanlık 300 hektar yani 3 bin dönüm yer tahsis etti. Projeye 1998 yılında başladık.2006 yılı başında kazma vurduk. OSB tamamlandığında 215 fabrika faaliyet gösterecek. Halen 165 fabrikanın tahsisi yapıldı. Bunların 60’ı işletme ruhsatı alarak çalışmaya başladı. 60’ı inşaat halinde. 3 bin 500 kişi istihdam ediliyor. Bölge tamamen faaliyete geçtiğinde çalışan sayısı 15 bin kişiye çıkacak” dedi.
Bütün arazileri sanayicilere yüzde 2 eğimle teslim ettiklerini kaydeden Erboz, “Bütün hafriyat işlerini biz üstlendik. Doldurma ve kazma işlemlerini biz yaptık. Dengeli bir şekilde bölgeyi fabrika inşa edecek hale getirdik. Ticari alanımız var. Küçük sanayi bölgemiz var.SCADA teşkilatımız var. Bölgenin yüzde 95’i bitti. Bütün altyapımızı bu sene sonunda bitiriyoruz. Bölgenin çoğunluğu 4 bin metrekarelik parsellerden meydana geliyor. Bölgedeki en önemli yatırımımız, Ünal Aysal’ın sahip olduğu şirkete ait olan 980 Nva gücündeki doğalgaz çevrim santralimizdir. Onun dışındaki yatırımlar KOBİ ölçekli” dedi. Dağıtım merkezlerindeki galeri sisteminin, Kocaeli’deki hiçbir OSB’de bulunmadığını vurgulayan Erboz, “Bütün yollarımız beton yoldur, toprak yolumuz bulunmuyor” diye konuştu.
Çırak-kalfa-usta ilişkisi tamamen ortadan kalktı
Dilovası işsizliğin en yoğun yaşandığı ilçelerden olmasına rağmen fabrikaların çalıştıracak eleman bulamadıklarını aktaran Erboz, “İnsanlar masa başı iş istiyorlar ve iş zahmetli olduğu zaman kaçıyorlar. Çırak-kalfa-usta ilişkisi tamamen ortadan kalktı. Şimdi çocuklar ister düz lise mezunu olsun, isterse meslek lisesi mezunu olsun üniversiteye gitmek istiyor. Şimdi en çok sınai operatörü, vasıfsız eleman ve endüstri meslek lisesi mezunu aranıyor”dedi.
'Çevreye zarar vermiyoruz'
Çevreye zarar vermeyen bir OSB olduklarını vurgulayan Erboz şöyle devam etti: “Makine imalatında evsel atıklar olabilir ancak demir talaşı, döküm ve hurda gibi malzemeleri atılmayıp, sanayiye yeniden kazandırılıyor. Bölgedeki firmaların yüzde 80’i CNC makinalar kullanıyor. Bu makineler en fazla soğutma suyu kullandığından karma OSB’ler gibi çevreye zarar vermiyor. Çevre birimimiz fabrikalara 100 üzerinden puan veriyor. Eğer fabrika 60’ın altına düşerse ihtar veriyor ve puanını 75’e veya 80’e çıkartmasını istiyoruz. Her firmaya iş sağlığı ve güvenliği konusunda risk analizi yaptırıyoruz. Firmaya riskli olduğu konuları söylüyoruz. 5-6 tane firmaya yetkililer asgari 30 bin lira olmak üzere ceza kesti. Şimdi hepsi düzeldi. ‘Kocaeli sanayiye doydu” ifadesine katılmıyorum. Kentin planlı OSB’lere ihtiyacı var. Devlet tarıma ve hayvancılığa elverişli olmayan alanları planlayıp sanayiye açmalı. Toplu personel taşımacılığı konusunda hazırladığımız projeyi imzaladık. Onun haricinde bölgemize halk otobüsleri çalışıyor. Bizimki firmalara yönelik özel bir servis.”
kaynak: dünya
tarih: 15.04.2015
Comments
No comment yet.