Mesleki yeterlilik belgesi almak için İMDER’e başvuran 100’e yakın inşaat ustası ve kalfa sınava girdi. İzmir’in mesleki yeterlilik belgesi konusunda geriden geldiğini belirten İMDER başkanı İsmail Kahraman, “İMKON Türkiye genelinde 6 bin kişiye mesleki yeterlilik belgesi vermiş olmasına rağmen İzmir’de ilk kez bu sınavlara başlıyoruz. İzmir geriden geliyor. Umarım önümüzdeki süreçte daha fazla kişi bu belgeye sahip olacaktır” dedi. Kahraman, Mesleki yeterlilik belgesinin avantajları hakkında da bilgi verdi. Mesleki Yeterlilik belgesi almak için başvuruda bulunanlar Gaziemir’de hem uygulamalı hem de yazılı sınava tabi tutuldu. İMKON’a bağlı eğitmenler tarafından kamera kaydı altında uygulama sınavına giren işçiler akşamüzeri yazılı sınava tabi oldu. İnşaatın farklı branşlarında görev yapan işçiler kendi alanlarıyla ilgili uygulamalı ve yazılı sınava tabi tutuldu. Sınav sonuçları önümüzdeki haftalarda kamera kaydını izleyecek kurul tarafından açıklanacak. Mesleki yeterlilik belgesinin 2017 yılının başında zorunlu hale getirildiğini belirten İMDER başkanı İsmail Kahraman saha denetimlerinde çok sıkı kontroller yapıldığını belitti Kahraman, “Ağır ve tehlikeli işlerde çalışan ustalarımız hem teorik hem de pratik sınavlara katılıyor. Kendi meslek alanında yeterli düzeyde eğitime sahipse zaten zorlanmadan geçebiliyor” ifadelerini kullandı.
AVANTAJLARINI ANLATTI
İzmir’de bu konu bir farkındalık oluşturmadıklarını belirten Kahraman, “Mesleki yeterlilik belgesinin hem işçiler hem de müteahhitler açısından birçok avantajları var. Mesleki yeterlilik belgesi olan bir işçinin SGK primini devlet karşılıyor. Bu primler müteahhitlere ciddi bir ekonomik destek sağlıyor. Mesleki yeterlilik belgesi olan ustaya talep artıyor. Mesleki yeterlilik belgesi olan usta daha kolay iş bulabilecek. Mesleki yeterlilik belgesi olmayan bir işçi iş kazası geçirdiğinde en az yüzde 50 oranında kusurlu sayılıyor. İş kazasında yaralanan işçinin masraflarını kurum karşılamıyor. Belgesi olmayan bir işçiyi çalıştıran müteahhit kişi başı 600 TL’den başlayan ve şantiye kapatmaya kadar varabilen bir cezayla karşı karşıya kalabiliyor” dedi.
BELGENİN ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ VAR
Mesleki yeterlilik belgesini akredite olmuş kurumlar verebildiğini belirten Kahraman şu şekilde deva etti, “İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu (İMKON) bu kurumlardan biri. Türkiye’deki birçok ilde kurulu dernekler aracılığıyla eğitim veriyor. Bugüne kadar 6 bin kişiye belge verdi. İzmir’de İzmir Müteahhitler Derneği olarak bu eğitimleri veriyoruz. 1 yıldır sınav yapabildiğimizi açıklamamıza rağmen ne yazık ki ilk sınavımızı bugün yapabildik. İnşaat ustaları ne de olsa ertelenir, benim işime ne yarayacak diyerek belgelerini almadı. Halbuki bu belgelerin uluslararası bir boyutu da var. Dünyanın her yerinde bu belge ile çalışabiliyor. Umarım yaptığımız bu ilk sınav İzmir’e ufuk açar. Daha çok ustamızı belgelendiririz. Bu sayede hem inşaat kalitesi artar hem de iş kazalarında azalma olur.”
İŞÇİLER SINIFLANDIRILACAK
İMDER’de görevli iş güvenliği ve sağlığı uzmanı Mustafa Aktaş ise şu ifadeleri kullandı, Sahada çalışanlar kendi branşlarına göre çalışsın, daha doğru üretim yapılsın, hem iş kazaları hem de meslek hastalıkları azaltılsın diye başlatılan bir çalışma. Bu belge işçileri bir nevi sınıflandırarak sertifikalandırmak ve hem yurtiçinde hem de yurtdışında belgelerinin geçerliliğini sağlamayı hedefliyor. Ben her işi anlarım mantığından çıkıp herkesin kendi işinde uzmanlaştığı ve nitelikli işler yapıldığı bir sisteme geçiş yapılacak.
Comments
No comment yet.