9,367.77 TRY BIST 100 BIST 100
4.79 CNY CNY CNY
34.53 USD USD USD
36.05 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41.35 TRY Interest Interest
74.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.90 USD Silver Silver
4.09 USD Copper Copper
100.33 USD Iron Ore Iron Ore
365.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,982.57 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İmar Barışı Yasası ile Devlet, Vatandaşı ile Barışacak

GİSP (Gayrimenkul İçin Strateji Platformu) tarafından düzenlenen ‘İmar Barışı’ konulu Yuvarlak Masa toplantısında, İmar Kanununa Eklenen ‘’3194 Sayılı İmar Kanunu Geçici Ek Madde 16’’ ile getirilen haklar ve bu kanunun sağlayacağı imkanlar her yönü ile masaya yatırıldı...

İmar Barışı Yasası ile Devlet, Vatandaşı ile Barışacak

Prof. Dr. Gürsel Öngören (Kentsel Dönüşüm ve Hukuk Platformu Başkanı), Aziz Yeniay’ın (24 Gayrimenkul YK Başkanı ve Küçükçekmece Eski Belediye Başkanı) sunumlarıyla ve Gülcemal Alahnlıoğlu’nun (CRE Danışmanlık Kurucu Ortak) moderatörlüğünde gerçekleştirilen toplantıda, ’3194 Sayılı İmar Kanunu Geçici Ek Madde 16’’ ya da kamuoyunda bilinen adıyla ‘’İmar Barışı’’ tüm yönleriyle ele alındı.

Konu ile ilgili Prof. Dr. Gürsel Öngören "İmar Barışı yasasını eski dönemlerde getirilen İmar Affı yasaları ile aynı şekilde değerlendirmek yanlış, yeni getirilen yasa ile kanun koyucu yapılan hataları affetmiyor, olduğu gibi kabul ederek kayıt altına alıyor. Burada dikkat edilmesi gereken bir başka nokta, imar barışından faydalanmak için yapının, 31 Aralık 2017 tarihinden önce yapılmış olması gerekiyor. 1 Ocak 2018 tarihinden sonraki yapılar, bu yasadan faydalanamayacak. Yasanın yönetmeliği henüz çıkmadığı için, 31 Aralık 2017 tarihinden önceki yapılar ile neyin kastedildiğini bilemiyoruz, yapı ruhsatı alım tarihi mi? Yapının fiili bitiş tarihi mi? İnşaat kaçak yapılmışsa 31 Aralık 2017 tarihinin nasıl belirleneceği? Bu sorularımızın cevaplarına, İmar Barışı Yasası yönetmeliği hazırlandığı zaman ulaşacağız. Vatandaş, kanun ve yönetmeliklere uygun yapılmayan yapılarını kayıt altına almak için, yapının maliyet bedeli üzerinden hesaplanacak bir kayıt bedeli ödeyecek, bu bedel konutlarda %3, ticari kullanımlarda %5 olarak belirlenmiştir. Bu şekilde yapısını kayıt altına alan vatandaşlar eğer iskan almak isterlerse, yine yapının maliyet bedeli üzerinden, konutlarda %6, ticari kullanımlarda %10 oranında harç ödeyerek iskanlarını alacaklar. Yasada geçen, yapının maliyet bedelinin ne şekilde belirleneceği, yine hazırlanacak yönetmelik ile netlik kazanacak.’’ diyerek sözlerini bitirdi.

Aziz Yeniay ise ‘İmar Barışı yasası, devlet ile vatandaşı barıştıracak! Bugün ülkemizde yaklaşık 15 milyon kişi imar sıkıntıları dolayısıyla kamu kurumları ile mahkemelik. Dar ve orta gelirli vatandaşlar, yapıları için verilen yıkım kararları ve ödeyemeyecekleri tutardaki idari para cezaları nedeni ile büyük bir psikoloji sıkıntı içindeler, bu yasa ile vatandaşlar hem psikolojik olarak rahatlayacaklar hem de yapılarına iskan alacaklar, artık banka kredisi ile kolayca alınıp satılabilecek bir yapıya sahip oldukları için mali açıdan da rahatlayacaklar. Boğaziçi İmar Bölgesi ve Tarihi Yarımada bölgesi, ormanlar ve sit alanlarındaki yapılar, imar barışı yasasından yararlanamıyor. Kamuya ait olmayan, 3. kişilere ait alanlara yapılan kaçak ve ruhsata aykırı yapılar da yine İmar Barışı yasasından faydalanamayacak.’ diyerek sözlerini noktaladı.

Gülcemal Alhanlıoğlu, toplantının kapanışında, İmar barışı olarak bilinen, geçici Madde 16 nın genel bir yasa düzenlemesi olduğu ve imar kanununa eklendiği, uygulamanın nasıl olacağı, kentsel dönüşüme etkileri üzerinde duruldu. geçmişte yapılan uygulamalardan da bilindiği üzere, Yasanın tek başına yeterli olmadığı, uygulama yönetmelikleri ile açıklanmasının ardından alınacak aksiyonların öneminden bahsetti. Bahsi geçen kaçak durumdaki yapıların kayıt altına alınması icin öncelikle yapıların ruhsatlı ruhsatsız, iskanlı iskansız, tapulu tapusuz gibi niteliklerinin tanımlanması, ardından hangi nitelikteki yapının nasıl kayıt altına alınacağının tariflenmesinin önemli olduğu belirtti. Aynı zamanda yasada bahsi geçen kat mülkiyetine geçiş hakkının, yalnızca kentsel dönüşüm açısından değil aynı zamanda değerleme ve bankacılık sektörü açısından da etkileri olacağı söyleyerek, Herşeye rağmen Türkiyedeki yapı stoğunun kayıt altına alınması çok uzun bir süredir devam eden yanlış bir sürecin sonuçları olan bu çarpık tablonun, tek bir yasa ile bir anda çözüme kavuşmasını beklemek mucize olacağı belirtildi. GİSP olarak Yasasının getirecekleri konusunda çalışmaya, yönetmelik hazırlık aşamasında öneriler sunmaya ve kamuoyunu bilgilendirmeye devam edeceğiz.’ diyerek sözlerini noktaladı.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Swiss Steel Group board changes

Thursday, October 31, 2024

Per Elfgren appointed as new president of SSAB Special Steels

Wednesday, October 30, 2024

Analysis of last week's market situation

Monday, October 28, 2024

Salzgitter AG appoints Denecke-Arnold as new president of Salzgitter Flachstahl

Tuesday, October 22, 2024

EU steel industry sounds crisis alarm! EUROFER issues open letter

Thursday, October 17, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now