9,367.77 TRY BIST 100 BIST 100
4.79 CNY CNY CNY
34.53 USD USD USD
36.05 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41.35 TRY Interest Interest
74.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.90 USD Silver Silver
4.09 USD Copper Copper
100.80 USD Iron Ore Iron Ore
365.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,982.57 TRY Gold (gr) Gold (gr)

İmar Barışı Hakkında Merak Edilenler İZTO’da Konuşuldu

İzmir Müteahhitler Derneği ve İzmir Ticaret Odası 67. İnşaat Yapım Onarım Komitesi’nin düzenlediği İş Sağlığı ve Güvenliği, Mesleki Yeterlilik Belgeleri-Teşvikleri ve İmar Barışı bilgilendirme toplantısı yoğun katılımla yapıldı.

İmar Barışı Hakkında Merak Edilenler İZTO’da Konuşuldu

İzmir Ticaret Odası (İZTO) meclis toplantı salonunda gerçekleşen toplantıda Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan’ın İmar Barışı hakkında önemli bilgiler verdi. İzmir’de imar barışı konusunda 160. Bilgilendirme toplantısını gerçekleştirdiğini belirten Varan, il müdürlüğü binasında kurulan imar barışı masasında 150 kişinin hizmet verdiğini söyleyerek 80 bin üyesi bulunan İzmir Ticaret Odası binasında da imar barışı masası açacaklarını, bu masanın 9 Temmuz Pazartesi günü hizmete gireceğini belirtti.

“MESLEKİ YETERLİLİK BELGESİ ALINMASINI DEVLET DESTEKLİYOR”

Çevre Şehircilik İzmir İl Müdürü Selahattin Varan, “Mesleki Yeterlilik Belgesi’nin yürürlüğe girmesinden bu yana birçok bahane ve gerekçeyle öne sürülerek alınması ertelendi. Bakanlık teşvikler veriyor. Mesleki yeterlilik sınavına giren ve belgeyi almaya hak kazananların sınav ücretini bakanlık veriyor. Müteahhit ve yapı denetimlerin çok ciddi sorumlulukları var.  Mesleki Yeterlik Belgesi’nin alınması zor değil. İş güvenliği ve Mesleki Yeterlilik konusunda müteahhit ve yapı denetim şirketlerimize büyük görev düşüyor. Zaman içerisinde dört dörtlük bir şekilde hayata geçirmeliyiz” dedi.

“İYİ BİR PLANLAMA ÇOK ÖNEMLİ”

Bütüncül düşünülen şehir planlarının olması gerektiğini dile getiren Varan, “İzmir’de en yeni imar planları 25-30 yıllık. Bu siyaset meselesi değil. Planın olmadığı yerde kargaşa oluyor. Vatandaşlarımızla karşı karşıya kalıyoruz. Memnun olanlar var, olmayan var. Planlar sadece bir kısım alanı kapsayacak şekilde değil, bütüncül olmalı. Sadece şehir merkezinde sıkışmak yerine yayılması gerekiyor. Vatandaşların ihtiyacını karşılamalı. Bakanlığımızın ve yerel yönetimlerimizin derdi planlar olmalı. Bakanlığımız kentsel dönüşümde önemli çalışmalar yapıyor. Vatandaşlarımızın memnun olacağı projeler hayata geçireceğiz. Yüzde 65’i kaçak olan bir ilde depremde dizlerimizi dövmekten başka çaremiz yok. Biz dizlerimizi dövmeyelim önlem alalım diyoruz. Bir an önce bütün şehirlerin dönüşümünü sağlamalı ve depreme dayanıklı yapılar inşa etmeliyiz. Deprem olduğunda vatandaş evinde keyifle kahvesini içmeye devam etmeli” diye konuştu.
İzmir İş Sağlığı ve Güvenliği Profesyonelleri dernek başkanı Oktay Ergeç ve İş Sağlığı ve güvenliği uzmanı Mutlu Burak Paksoy Sağlık güvenlik planı konusunda bilgilendirmede bulundu.

İŞ KAZALARININ TÜRKİYE'YE YILLIK MALİYETİ 80 MİLYAR TL

Ölümlü iş kazalarının en çok inşaat sektöründe yaşandığını ifade eden Çevre Şehircilik İzmir il Müdürlüğü Yapı denetim şube müdürü Özgür Bildirici, "Türkiye’de her 3 ölümlü kazadan biri yapı işlerinde. En fazla ölümlü kaza inşaat sektöründe. İş kazalarında Avrupa’da birinci, dünyada ilk 3 sıradayız. İş kazalarının ülkemize yıllık maliyeti 80 milyar TL. Bu bütçe milli eğitim bakanlığı bütçesine eşit" dedi.

USTA SORUNUMUZ VAR

Mesleki yeterlilik konusunda açıklamalarda bulunan Özgür Bildirici Mesleki yeterlilik belgesi konusunda önemli açıklamalarda bulundu. Bildirici, "Ortada usta sorunumuz var. Biz ustalık belgesi veriyorduk. Bizim verdiğimiz ustalık belgeleri geçersiz oldu. Mesleki yeterlilik belgesi verme yetkisi Mesleki Yeterlilik Kurumu’na verildi ve zorunlu hale getirildi. Mesleki yeterlilik konusunda yetkilendirilmiş kurumlara müracaat yapılarak belge alınabiliyor" sözlerini kullandı. Bildirici, Mesleki Yeterlilik Belgesinde devletin verdiği teşvikleri de anlattı.

Toplantıda dikkat çeken soru ve cevaplardan bir kısmı şu şekilde:

- Devletin hüküm ve tasarrufu altında olan alanlarda (sit alanı, kıyı kenarın deniz tarafında kalan yerler) Yapı Kayıt Belgesi için başvuruyu Bakanlık mı yoksa kullanan mı yapacak. Yapı Kayıt Belgesi alındıktan sonra ecri misil alınmaya devam edilecek mi?

Bu alanı kullanan müracaatta bulunacak. Mevcut m² üzerinden ecri misil alınmaya devam edilecek.

- Yapı Kayıt Belgesi kalıcı İmar hakkı sağlar mı?

Yapı Kayıt Belgesi İmar açısından ekstra bir hak sağlamaz, müktesep hak oluşturmaz. Yapı kayıt belgesi düzenlenen yapıların yenilenmesi durumunda yürürlükte olan imar mevzuatı hükümleri uygulanır.

- Yapı kayıt belgesi için çok malikli yapıda herkesin başvuru yapması gerekli midir?

Yalnızca bir kişinin e-Devlet üzerinden başvuru yapması yeterli olacaktır.

- Hangi yapılar İmar Barışından faydalanamayacak?

Üçüncü kişilere ait özel mülkiyete konu taşınmazlar üzerinde bulunan yapılar,
Hazineye ait sosyal donatı için kesin tahsisli araziler üzerinde bulunan yapılar,
3194 sayılı İmar Kanunu’nun Geçici 16. Maddesinde belirtilen istisnai alanlarda bulunan yapılar.

- Örneğin imarı 4 kat olan bir yerde ruhsatsız veya ruhsat ve eklerine aykırı olarak 5.kat yapılmış ve 5.kat için Yapı Kayıt Belgesi alındığında, yapının yıkılıp yeniden yapılması durumunda yeniden 5 katlı yapı yapılabilecek mi?

Yapı yıkılıp yeniden yapıldığında, mevcut imar mevzuatı hükümleri uygulanacaktır. Yani 4 kat geçerli olacaktır.

- İmar Barışı kapsamında tüm maliklerin muvafakati gerekli mi?

Yapı kayıt belgesi başvurusu için muvafakat gerekmemekte olup maliklerden birinin başvurusu yeterli olacaktır. Ancak kat mülkiyetine geçilmek istenirse tüm maliklerin muvafakati gerekmektedir.

- Yapı Kayıt Belgesi ne zamana kadar geçerlidir?

Yapının yeniden yapılmasına veya kentsel dönüşüm uygulamasına kadar geçerlidir.

- Hisseli yapılarda bir kişi Yapı Kayıt Belgesi bedelinin tamamını ödediğinde diğer maliklerden hangi usul ile kendi paylarına düşecek bedeli talep edecektir?

Yapı ruhsatı ve yapı kullanım izin belgesi bulunmayan yapılardaki aykırılıklarda, yapı kayıt belgesi bedelinin tamamı ödenmeden YKB düzenlenmez. Yapı kayıt belgesi bedelinin tamamını ödeyen yapı maliki genel hukuk hükümleri çerçevesinde diğer maliklerden kendi paylarına düşen miktarı talep etme hakkına sahiptir.

- Tüzel kişiler (Şirket vb.) İmar Barışından faydalanacak mı, faydalanacaksa başvuruyu kim yapabilir?

Evet, Tüzel kişiler (Şirket vb.) İmar Barışından faydalanabilecektir. Tüzel kişiler (Şirket vb.) adına yetkili kişi kendi e-Devlet şifresi ile başvuru yapabilir.

 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Saudi Arabia accelerates its economic transformation with renewable energy

Thursday, November 21, 2024

Giant investment of 1 billion dollars from Kaishan Group to IZBAS

Tuesday, November 19, 2024

Blastr and Knauf Interfer partner to produce sustainable green steel

Wednesday, October 23, 2024

Sharp reduction in freight tariffs: Turkish exporters enter a challenging period

Saturday, October 19, 2024

GMH Gruppe Acquires Kind & Co.

Thursday, October 10, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now