Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'nin uluslararası politikada yalnızlaştığı" iddialarına ilişkin, "Mısır'a karşı ilkesel tutumumuzdan dolayı böyle bir izlenim görülüyor. Ancak ben böyle bir yalnızlığı ilkeli bir yalnızlığı tercih ederim" dedi.
CNN Türk'de yayımlanan "Baştan Sona" programına katılan Çavuşoğlu, güncel dış politika konularına ilişkin Akif Beki'nin sorularını yanıtladı.
Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığının son bütçe görüşmelerinde kabul edilen 2 milyar 81 milyon liralık bütçesiyle dünyada büyümeye devam ettiğini, bu yıl itibariyle Afrika’daki büyükelçilik sayısının 40’a ulaştığını ve Fiji gibi takım adalarda da büyükelçilik açmaya başladıklarını söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı olarak Osmanlıca başta olmak üzere dil öğrenimine büyük önem verdiklerini şuan bakanlıkta çalışan 15 Osmanlıca bilen arşivci, 40 civarında Arapça bilen diplomat ve 20’den fazla Rusça’yı iyi bilen diplomat olduğunu söyledi.
Çavuşoğlu, Ferguson'da, Almanya’da yaşanan toplumsal olaylara bakıldığında Türkiye’ye çifte standart yapıldığını ve bu tür toplumsal olaylar üzerine Türkiye’de maksatlı bir kampanya yürütüldüğünü vurguladı.
Türkiye’nin BMGK üyeliğine seçilememesiyle ilgili Çavuşoğlu, İspanya ve Yeni Zelanda’nın seçilmesinin AB üyesi ülke olma ve Latin dayanışmasının önemli olduğunu söyledi.
"İlkeli yalnızlığı tercih ederim"
Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) seçilemeyen Türkiye’nin dış politikada yalnız kaldığı iddialarına ilişkin de, "Tüm BM’den dışlanmışsanız yalnız kalmışsınız demektir ama BM’ye baktığımız zaman en önemli inisiyatiflere Türkiye eş başkanlığı yapıyor" dedi.
"Mısır'a karşı ilkesel tutumumuzdan dolayı böyle bir izlenim görülüyor. Ancak ben böyle bir yalnızlığı ilkeli bir yalnızlığı tercih ederim" diye konuşan Çavuşoğlu, Türkiye'ye karşı yürütülen algı operasyonunun amacının Türkiye'yi uluslararası toplumdan izole etmek olduğunun altını çizdi.
- "Esed, bataklığın sebebi"
Çavuşoğlu, "Bugün Suriye’ye istikrarın gelmesi huzurun gelmesi ve terörden kurtulması için ortaya koyduğumuz tespit ve öneriler gerçekçidir. Esed'in gitmesi lazım çünkü bataklığın sebebi o" dedi.
"Bugün DEAŞ’ı yok ettiniz yarın başka bir terör örgütü çıkar" ifadesini kullanan Çavuşoğlu, "Esed rejimi gitmediği sürece, bu bataklık kurutulmadığı sürece terör örgütlerinden burayı temizleyemeyiz" diye konuştu.
"Tezkereyi okusunlar"
Peşmerge güçlerinin Türkiye üzerinden geçişine dair tartışmaların hatırlatılması üzerine Çavuşoğlu, "Muhalefet 'bu hukuka uygun değil' derse o zaman onlara katılmayız. Meclisten geçen tezkereyi okusunlar. Peşmerge’ye karşı tepkileri varsa sebebini söylesinler. Peşmerge anayasal bir güçtür" ifadesini kullandı.
Çavuşoğlu, ABD öncülüğündeki Batı ambargosuna rağmen Türkiye’nin Rusya ile imzaladığı anlaşmalar üzerine "Rusya’ya mı yaklaşıyoruz?" iddialarına ilişkin, "Hiçbir zaman ABD ile olan ilişkimizi ya da Rusya ile olan ilişkimizi birbirine alternatif görmedik ve görmüyoruz da" dedi.
Türkiye’nin Suriye, İsrail ve Mısır ilişkilerinde gelişme yaşanmadığını söyleyen Çavuşoğlu şöyle konuştu:
"İsrail ile tazminat konusunda anlaşırsak ve Gazze üzerindeki kısıtlamalar kaldırılırsa normalleşme olur. Mısır’da darbe yönetimi, Sisi ile ilişkilerimizin normalleşmesi öngörülmüyor ama ticari ilişkiler olabilir, alt düzey temaslar olabilir."
Comments
No comment yet.