Gayrisafi yurtiçi hasılanın (GSYH) iç talebin katkısı ile 2016 yılının ilk çeyreğinde medyan bazında yüzde 4.5 büyümesi beklenirken, başta turizm sektörünün yaşadığı sıkıntıların belirginleşmesi olmak üzere risklerin etkisiyle 2016 yılının tamamında ise yüzde 3.6 büyüme öngörülüyor.
Ekonomistler siyasi riskler, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımlarının sermaye girişlerini yavaşlatması ve petrol fiyatlarındaki yükselişin sürmesinin de yılın kalanında büyüme üzerinde risk unsuru olabileceğini belirtiyor.
Reuters'ın 20 ekonomistin katılımı ile yaptığı ankette, ilk çeyrek büyüme beklentileri yüzde 3.7-5.3; 2016 sonu için büyüme beklentileri ise yüzde 3-4 aralığında yer alıyor.
Hükümetin 11 Ocak'ta açıkladığı 2016-2018 dönemini kapsayan Orta Vadeli Program'da (OVP) ise siyasi belirsizliğin azalması, özel sektör yatırımlarının artması, gelirler politikasıyla yurtiçi talebin canlanması ve dış talebin büyümesiyle 2016'da yüzde 4.5 büyüme öngörülmüştü.
'Belirsizlikler aşağı yönlü risk'
Odeabank Ekonomisti Şakir Turan, ilk çeyrekte hane halkı yurtiçi tüketimi bir miktar yavaşlamakla birlikte gücünü koruyarak büyümeye en büyük katkıyı yapmaya devam edeceğini söyleyerek, "Tüketime ek olarak kamu harcamaları ve özel sektör yatırımlarındaki kademeli toparlanma ile birlikte büyümenin ilk çeyrekte iç talep destekli sürdüğü görülüyor. Net dış talebin ise büyümeyi 1 puan civarında aşağı çektiğini hesaplıyoruz" dedi.
Yılın ilerleyen döneminde mevcut risklerin büyümeyi sınırlayacağını söyleyen Turan, "Özellikle turizm ve bu sektörün tedarikçilerindeki sorunların ne ölçüde derinleşeceği, buna bağlı olarak istihdamın ve hane halkı tüketiminin ne kadar yavaşlayacağı gibi belirsizliklerin büyüme üzerindeki aşağı yönlü riskler olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Büyüme geçen yıl ilk çeyrekte yüzde 2.5, ikinci çeyrekte yüzde 3.7, üçüncü çeyrekte ise 1 Kasım seçimleri öncesi zayıflamış olsa da gücünü koruyan iç talep ve üreticilerin stok birikimine yönlenmeleri öncülüğünde yüzde 3.9 büyüdü. Türkiye ekonomisi geçen yılın tamamında ise yüzde 4 büyüme kaydetti.
Büyümenin en önemli öncü göstergelerinden sanayi üretimi ihracata dayalı sektörlerin desteğiyle Mart'ta arındırılmamış olarak yüzde 4.7 artarken, ilk çeyrekte ise yüzde 5.6 artış kaydederek büyümenin güçlü kalacağının sinyalini verdi.
Cuma günü açıklanacak
TÜİK 2016 ilk çeyrek ve yıl sonu GSYH verilerini 10 Haziran saat 10.00'da açıklayacak.
Kaynak: Reuters
Comments
No comment yet.