Kullanılmış tekstil ve paçavralardan sağlanan ihracat, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 arttı. Geçen yılın ilk yarısında 896 milyon 430 bin dolar elde edilen kullanılmış giyim ve dokunmuş diğer eşya ile paçavraların ihracatı, 2013'ün aynı döneminde 1 milyar 45 milyon dolara çıktı.
Ekonomi Bakanlığının dış ticarete ilişkin verilerine göre, Türkiye'nin son 10 yılda büyük ivme kazanan ihracatı bu yılın ilk 6 ayında hız kesmedi. Yılın ilk yarısında ihracat 75 milyar 230,7 milyon dolara ulaştı.
Bunun yanında 2023 hedefleri çerçevesinde 500 milyar dolar ihracat hedefini yakalamak için ekonomi patronlarının çalışmaları da yoğun biçimde sürüyor.
Bu yılın ilk yarısında Türkiye ihracatını otomotiv, metal ve tekstil sektörleri taşıdı. Öte yandan, son yıllarda pazar ve ürün çeşitlendirmesine ağırlık verilmesiyle ihracatta yeni ürünlerden söz edilmeye başlandı.
Türk girişimcisi, bu yılın ilk yarısında sanat eserinden antikaya, paçavradan şemsiyeye, kamçıdan at kılına, bastondan kırbaça kadar geniş bir yelpazede ürün ihracatı gerçekleştirdi. Bu tür ürünlerin ihracatından yaklaşık 2 milyar 112 milyon dolar gelir elde edildi.
İhracatçılar yılın ilk 6 ayında yün, kıl, at kılı ve bunların iplik dokumalarının ihracatından 96 milyon 483 bin lira kazandı. Bu kapsamdaki ürünlerden elde edilen kazanç geçen yılın aynı dönemine göre 2 milyon 611 milyon dolar arttı.
Geçen yılın ilk yarısında kullanılmış giyim ve dokunmuş diğer eşya ile paçavraların ihracatından 896 milyon 430 bin dolar elde edildi. Bu rakam, bu yılın ilk yarısında 1 milyar 45 milyon dolara çıktı. Kullanılmış tekstil ve paçavralardan sağlanan gelirde yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 16,6 artış kaydedildi.
Yılın ilk yarısında şemsiye, güneş şemsiyesi, baston, iskemle baston, kamçı, kırbaç gibi ürünlerin ihracatından 4 milyon 549 bin lira elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 5 milyon 246 dolar seviyesindeydi.
Saatler ve bunların aksam ve parçalarının ihracatından elde edilen ihracat geliri yılın ilk 6 ayında 14 milyon 435 bin dolara ulaşırken, sanat eserleri, koleksiyon eşyası ve antika eşya ihracatından da 1 milyon 578 bin dolar kazanıldı.
Bu yılın ocak-haziran döneminde, metal cevherleri, cüruf ve kül faslında gerçekleşen 949 milyon 897 bin dolarlık ihracat akıllara "komşu komşunun külüne muhtaçtır" ata sözünü getirdi.
Comments
No comment yet.