DÜNYA Gazetesi ve DHL Express işbirliğiyle Akbank ve Vodafone sponsorluğunda düzenlenen İhracatın Yıldızları Ödül Töreni’nde konuşan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, ihracatın ekonomi için önemine dikkat çekerek, “İhracat eşittir ekmek” dedi. Türkiye’de güven konusunda bazı sorunlar olduğunu belirten Babacan, “Tek çaremiz daha iyi işleyen demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğüdür. Bunları yapamazsak 2023 hedefl eri hayal olur” diye konuştu. TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi’nin de katılarak bir konuşma yaptığı gecede, “İhracatın Yıldızı” seçilen Aselsan’ın yanı sıra 8 kategoride ödül verildi.
DÜNYA Gazetesi ve DHL Express Türkiye işbirliği ile düzenlenen; Akbank ve Vodafone sponsorluğunda, 12’nci yılına giren İhracatın Yıldızları ödül töreni, önceki akşam gerçekleştirildi. Törene, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, DHL Express Türkiye CEO’su Markus Reckling, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt'ün yanı sıra, Orta Anadolu Makina İhracatçıları Birliği Başkanı ve İstanbul Sanayi Odası Başkan Vekili Adnan Dalgakıran, İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, TGSD Başkanı Cem Negrin, OTİAD Başkanı Ali Ulvi Orhan, Türkiye Moda ve Hazırgiyim Fedarasyonu Başkanı Hüseyin Öztürk, Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Murat Akyüz gibi ihracat ve iş dünyasının önde gelen isimleri katıldı. Gecede 8 kategoride 17 firma ödül alırken, “2013 Yılında İhracatın Yıldızı” ödülüne Aselsan layık görüldü.
Büyüme için istikrar şart
Türkiye’nin gelişen ekonomisinde ihracatın olmazsa olmaz olduğunun altını çizen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, “Türkiye için ihracat eşittir ekmek” benzetmesini yaptı. Geçtiğimiz bir yılda Türkiye’nin zor dönemlerden geçtiğini söyleyen Babacan, büyümenin devam etmesi için istikrar ve güvenin olmazsa olmaz olduğunu vurguladı. Yerel seçimlerin ardından istikrar konusundaki şüphelerin de ortadan kalktığını belirten Babacan, şunları söyledi: “Güven konusunda bazı sorunlarımız var. Bunu güçlendirmek için özel bir gayret sarf etmeliyiz. Güvenin de sapasağlam istikrarın yanında olması gerekiyor. İş dünyası olarak uzun vadede, ülkenin iyi işleyen bir demokrasi olması, olmazsa olmazımız. Güven ortamı olduğu sürece yatırım gelecek, yeni işalanlarında istihdam oluşturacağız. Tek çaremiz daha iyi işleyen bir demokrasi, özgürlükler ve hukukun üstünlüğü. Her türlü yolsuzluk iddialarının sonuna kadar peşinden gidilmeli. Saydıklarımı yapalım Kuzey Avrupa ülkelerinden farkımız kalmayacak."
Çin'e daha çok ağırlık verilmeli
Hukuk devleti amacına ulaşılaşamadığı takdirde, demokrasinin de ekonominin de hiçbir zaman arzu edilen noktaya gelemeyeceğini söyleyen Babacan, “İş dünyamız için hukuki güven oldukça önemli. Herkesin, ‘Türkiye Cumhuriyeti yargısına teslim olurum ve oradan hızlı karar çıkar’ diyebilmesi gerekiyor. Bunu sağlayamazsak 2023 hedeflerimiz hayal olarak kalır. Piyasa ekonomisi önemli ama kurallar içinde çalışan bir piyasa ekonomisi gerekiyor” yorumunu yaptı. Küresel ekonomiye de değinen ve özellikle Çin’in potansiyelinden bahseden Babacan, reform sürecindeki Çin’in, ekonomi politikalarında köklü bir yön değişikliği olduğunu kaydetti. Çin'in ihracat odaklı büyüme anlayışından yavaş yavaş iç tüketime ağırlık veren ve sosyal harcamaları artıran bir büyüme modeline döneceğini ve bu modelin sonunda da daha düşük büyüme rakamları yakalayacağına değinen Babacan, “Çin’e ihracatta önemli fırsatlar yakalayabiliriz. İhracatçılarımızın Çin gibi dev bir pazara daha çok ağırlık vermeleri gerektiğine inanıyorum” diye konuştu. Babacan, gelişmekte olan ülkelerin ekonomik performansına da değinerek, "Gelecek dönemde yüzde 8-9'luk büyme oranları görülemeyecek, ancak yine de gelişmiş ülkelerin üzerinde büyüyecekler" dedi.
Kaynak: Dünya
Comments
No comment yet.