Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poors’un Başanalisti Frank Gill, Türkiye’nin bu yıl ihracat artışının çok olumlu olduğunu belirterek, Merkez Bankası’nın kurun önceye kıyasla artık daha istikrarlı olduğu düşüncesiyle faiz indirimine gitmiş olabileceğini söyledi.
AA muhabirinin, Merkez Bankası’nın politikalarına ilişkin sorularını yanıtlayan Gill, Merkez Bankası'nın kur üzerindeki yoğun baskı nedeniyle ocak ayında faizleri artırdığını, şimdi ise tekrar indirdiğini söyledi. Merkez Bankası'nın şu anda enflasyon ve kurun birbiriyle olan ilişkisine bakıyor olabileceğini ifade eden Gill, "Merkez Bankası kurun artık daha istikrarlı olması sebebiyle faiz indirimine gitmiş olabilir" değerlendirmesini yaptı.
Gill, Merkez Bankası’nın yeniden faiz indirimine gitme olasılığının sorulması üzerine, şu görüşleri paylaştı:
"Benim asıl endişem, dış finans piyasalarında sermaye akımının yavaşlamasına neden olabilecek bir gelişme olmasıdır. Merkez Bankası belki başka ölçütlere bakıyordur ama enflasyon yüksek. Eğer Merkez Bankası enflasyon hedefini gerçekleştirmek istiyorsa, faiz indirimine gitmesi beni şaşırtır. Bu yıl sonu itibarıyla Türkiye'de enflasyonunun ortalama yüzde 9'un biraz altında olmasını bekliyoruz."
"Bu yıl büyüme yüzde 2,4 olur"
Türkiye’nin ekonomik büyümesinin ilerleyen dönemde kademeli olarak artmasını beklediğini vurgulayan Gill, "Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,4 büyüme kaydetmesini bekliyoruz. 2015-2016 döneminde Türkiye'nin ekonomik büyümesinin yüzde 3'ün hemen altından kademeli olarak artmasını bekliyoruz" dedi.
Türkiye’nin cari açığının toplam büyüklüğünün halen risk olarak görüldüğünü söyleyen Gill, "Fakat cari açık daralmaya devam ediyor. Türkiye'de cari açığın GSYH'ye oranı bu yıl sonu itibarıyle yüzde 6,4 olarak gerçekleşebilir. Türkiye'de kredi genişlemesi de yavaşlamaya devam ediyor" şeklinde konuştu.
Son dönemde kaydedilen ihracat artışının ekonomik büyümeye ciddi oranda katkı yapmasının son derece olumlu olduğunu vurgulayan Gill, şöyle devam etti:
"Türkiye için özellikle ihracat alanında bölgesinde büyük fırsatlar söz konusu. Özellikle Kuzey Afrika ve Orta Doğu bölgesinde... Bu yılın ilk çeyreğinde Türkiye'de ihracat artışı yaklaşık yüzde 10'du. İhracatın artması Türkiye için gayet olumlu. Bu ekonominin yeniden dengelendiğini ve net ihracatın büyümeye katkıda bulunduğunu gösteriyor. Türkiye için sadece Irak değil, İran pazarı da önemli. Yaptırımların kaldırılması ile İran gibi büyük bir piyasayı Türkiye’ye açabilir."
Küresel piyasalarda yatırımcıların Latin Amerika da dahil olmak üzere yatırımlarını yaparken gelişen piyasalardaki politik risklere pek odaklanmadıklarını belirten Gill, "Piyasalarda küresel olarak halen büyük miktarda likidite var ve yatırımcılar makroekonomik temellere pek bakmıyorlar" dedi. Buna rağmen Türkiye’deki mevcut politika düzenlemelerinin geliştirilmesi gerektiğinin altını çizen Gill, "Mevcut politika düzenlemeleri içerisinde ekonominin 2010-2011 yıllarındaki ekonomik büyümeyi kaydetmesini beklemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
Comments
No comment yet.