İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) 20 milyar 100 milyon liralık 2018 Yılı Bütçesi’ni onayladı. İBB Başkanı Mevlüt Uysal, bütçeyi meclis üyelerine sundu. Uysal, "İSKİ; İETT ve şirketlerimizle konsolide bütçemiz 42,6 milyar. Az laf çok iş prensibiyle yatırımcı bir bütçe hazırladık" açıklamasında bulundu.
Bütçeyi İstanbul’un kendilerine yüklediği sorumluluğun farkında olarak hazırladıklarını ifade eden Başkan Uysal, şehrin ihtiyaçlarını karşılayacak bir bütçe çalışması yaptıklarını söyledi. İBB'nin sitesinde yer alan habere göre; Başkan Uysal, "İBB olarak 2018 yılı belediye bütçemizi 20 milyar 100 milyon lira olarak belirledik. Bu rakam, geçtiğimiz yıla göre yüzde 8,65’lik bir artış demek. Belediyemizin bütçesine İETT, İSKİ ve iştiraklerimizi dahil ettiğimizde toplam bütçemiz 42 milyar 600 milyon liralık bir rakama ulaşıyor. 2018 yılındaki yatırım toplamımız şirketler ve bağlı kuruluşlarımız da dahil edildiğinde 16 milyar 113 milyon lirayı buluyor. Bu tam anlamıyla bütçemizin yatırım bütçesi olduğunu göstermektedir. Zira İstanbul’un yarınlarına mümkün olan en büyük yatırımı yapmak istiyoruz" ifadelerini kullandı.
Yatırımda en büyük pay ulaşımın
İBB Başkanı Mevlüt Uysal, İstanbul'a büyük yatırım yaptıklarını söyledi. Hedeflerinin sürekli kendini yenileyen, planlı gelişen, cazibesi artan bir İstanbul olduğunu ifade eden Uysal, "Bundan sonra da hep birlikte bu yatırımları çoğaltarak geleceğimizi inşa etmeye devam edeceğiz. Başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere; katkısı olan ve emeği geçen herkese ve özellikle değerli meclis üyelerimize teşekkürlerimi sunuyorum" dedi.
Bütçenin aslan payını ulaşıma ayırdıklarını belirten Mevlüt Uysal, ulaşımda temel prensiplerinin "tüm ulşaım sistemlerinin birbirine bağlanması" olduğunu söyledi. İBB'nin bütçesinin 6 milyar 822 milyon lirası ulaşım ayrıldı.
Başkan Uysal konuya ilişkin şunları söyledi; "Sayın Cumhurbaşkanımızın belediye başkanlığından beri ulaşım yatırımlarımızın nerdeyse yarısını raylı sistemlere ayırıyoruz. İstanbul’da günde yaklaşık 500 araç trafiğe çıkıyor. Bu çok büyük bir rakam. Eğer biz araçları ulaştırmaya çalışırsak, bunun altından kalkamayız. Bu sebeple araçları değil; insanları ulaştırmaya odaklanıyoruz. Yani insan odaklı çalışıyoruz. Ve bunun en verimli yöntemi de raylı sistemlerdir. Raylı sistemleri mahallelere kadar ulaştırmak için uğraşıyoruz. Örneğin 14 istasyonlu, ve günde 114 bin yolcu taşıyacak olan Eminönü–Alibeyköy tramvay hattı Alibeyköy’ün trafik sorununu çözeceği gibi Eyüp Sultan’ı tam anlamıyla çekim merkezi haline getireceğiz. Yani eskiden minibüs bulamadığımız yerlere artık tramvay götürüyoruz. Türkiye’nin ilk sürücüsüz metro hattı olan Üsküdar-Çekmeköy-Sancaktepe Hattı’nda da sona geldik. Üsküdar-Yamanevler arasını 15-20 gün içerisinde açıyoruz.
Sefaköy-Başakşehir Havaray Hattı’nı iptal edip yerine metro yapıyoruz. Bu hattı Aksaray–İkitelli Hattıyla Mimar Sinan İstasyonu’nda, Kirazlı–Halkalı hattıyla Halkalı Merkez’de Mecidiyeköy-Mahmutbey Hattıyla Mehmet Akif İstasyonu’nda birleştiriyoruz. Bu birleşmeyle Küçükçekmece’yi İstanbul’un ana akslarına bağlıyoruz. Şu an İstanbul’da yolcu taşıyan 150 kilometre raylı sistem hattımız var. Belediyemizin ihale ettiği ve yapımı süren 160 kilometrelik metro hattına, Ulaştırma Bakanlığı’mızın yapmakta olduğu 115 kilometrelik hattı da ilave ettiğimizde İstanbul’da toplamda 275 kilometre yeni raylı sistem inşaatımız devam ediyor. İstanbul’da raylı sistemin 1000 kilometreye çıktığında sorunların çözüleceğini biliyoruz."
Comments
No comment yet.