Dünyanın en büyük liman işletmeciliği firmalarından Hollanda merkezli APM Terminals, Türkiye’de yeni yatırım arayışlarını sürdürüyor. Firma, arayışlarını Marmara Bölgesi ve İstanbul yakınlarında konteyner dışı terminal işletmeciliğine yoğunlaştırdı. Yaklaşık 5 yıl önce Petkim ile Aliağa’da konteyner limanı kurulması ve işletilmesiyle ilgili görüşmelere başlayarak Türkiye pazarına adım attıklarını dile getiren APM Terminals Türkiye Genel Müdürü Mogens Wolf Larsen, “Bu girişim 2013 yılında inşaatına başlanan ve Ege Bölgesi’nin en büyük konteyner limanı olan projenin tarafl arca imzalanması ile önemli bir aşamaya geldi. Konteyner ve genel kargo yük rıhtımlarından oluşacak olan limanımızın inşaatının bu yılın son çeyreğinde tamamlanması ve 2016’nın ilk çeyreği içinde olağan ticari faaliyetlerine başlamasını planlıyoruz. Türkiye APM Terminals için önemli ve yatırım planları açısından öncelikli ülkeler arasında yer alıyor” diye konuştu. Türkiye’nin sürekli büyüyen ekonomisi ve gelişen bölgesel ticaret kapasitesi ile konteyner liman işletmeciliği için önemli bir pazar olduğu görüşünü söyleyen Larsen, şunları ekledi: “Türkiye’nin Ortadoğu, Akdeniz ülkeleri ve Avrupa ile oluşturduğu köprü konumu uluslararası ticaret ve bölgesel lojistik merkez olma fırsatını da beraberinde getiriyor. Bu nedenlerle Türkiye APM Terminals için önemli ve öncelikli pazarların başında geliyor. Özellikle Marmara Bölgesi ve İstanbul yakınlarında yatırım arayışlarımız ve konteyner dışı terminal işletmeciliğine yönelik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor.”
Akıllı sistemleri ile en modern liman
Limanın birçok teknik özelliği ile Türkiye’deki en modern konteyner limanı olarak faaliyet göstereceğini belirten Larsen, şunları söyledi: “Tam otomatik kapı (plaka okuma bilgisi ve IT entegrasyonu ile), ileri teknoloji vinçler ve açık ve kapalı alanlarda konteyner hareketlerini anlık yönetebilen akıllı sistemler ile Türkiye’nin en modern ve en verimli konteyner işletmesi olmaya şimdiden aday. Türkiye ve bölgedeki en büyük yük gemilerinin rıhtıma yanaşarak yük aktarmasına olanak sağlayacak olan 3 adet STS vinç ile 10 adet RTG vinç devreye alınacak. Bu vinçlerin (STS ve RTG) ekim ayının başında limana getirilmiş ve montajına başlanmış olacak. Terminalin ikinci fazının 2016 yılı sonuna doğru devreye alınması sürecinde ayrıca 6 adet STS vinç ile 26 adet RTG vinç devreye alınacak ve konteyner limanı tam kapasite ile devreye girebilecek"
EGE’NİN EN BÜYÜK KONTEYNER LİMANI OLACAK
2023’te bölgede 2,5 - 3 milyon TEU arasında bir konteyner hacminin oluşmasını öngördüklerini anlatan Larsen, “Ege Bölgesi’nin kombine taşımacılık alanında yapılmakta olan master planın uygulamaya alınması halinde de bu talebin daha da gelişeceğini ve büyüyeceğini tahmin ediyoruz. Aliağa’daki limanımız 1.3 milyon TEU kapasite ile Ege’nin en büyük konteyner limanı olacak. APM Ege Terminali 700 metre rıhtım uzunluğu, 16 metre su derinliği ve 16 bin TEU kapasiteli son nesil gemileri yanaştırabilme özelliği ile Ege Bölgesi’nin ihracat, ithalat ve ticaret yeteneğine büyük bir güç katacak” diye konuştu.
'46 ÜLKEDE OPERASYONLARIMIZ VAR'
APM Terminals’in Danimarka kökenli A.P. Moller Maersk Group bünyesinde olduğunu anımsatan Larsen, “Grup bünyesinde terminal işletmeciliğinde dünya liderliğini hedefleyen bağımsız bir iş birimiyiz. 39 ülkede 63 liman ve terminalimiz, 46 ülkede operasyon yaptığımız 164 lojistik köyümüz ile 60 düzenli hat taşıyıcısına hizmetine sunuyoruz” dedi.
KAYNAK:DÜNYA
Comments
No comment yet.