8,964.10 TRY BIST 100 BIST 100
4.87 CNY CNY CNY
34.22 USD USD USD
37.44 EUR EUR EUR
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
43.86 TRY Interest Interest
79.26 USD Fossil Oil Fossil Oil
31.23 USD Silver Silver
4.43 USD Copper Copper
106.44 USD Iron Ore Iron Ore
375.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,916.04 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Çin, ekonomiyi canlandırmak için borçlanmayı artıracak

Küresel piyasalarda dikkatle takip edilen Çin, ekonomisini yeniden canlandırmak amacıyla yeni bir eylem planı açıkladı. Bu planın ana hatları arasında, konut sektörüne destek sağlaması için yerel yönetimlerin daha fazla borçlanma imkanı tanınması öne çıkıyor.

Çin, ekonomiyi canlandırmak için borçlanmayı artıracak

Çin yönetimi, konut alımlarında kullanılmak üzere özel amaçlı tahvillere olanak sağlama kararı aldı. Çin Maliye Bakanı Lan, borçlanma ve bütçe açığını artırmak için gerekli alanların mevcut olduğu mesajını verdi.

Maliye Bakanı Yardımcısı Wang Dongwei, hükümetin yerel yönetim özel tahvil gelirlerinin kullanım alanlarını genişletmek için çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Konut alanında, Lan, bakanlığın vergi politikasını optimize etmek amacıyla önlemler üzerinde çalıştığını ifade etti. Bu politikanın uygulanması, büyük şehirlerdeki birçok konut alıcısının işlemler sırasında ek vergilere tabi olacağı anlamına geliyor.

Yerel yönetimlerin, özel tahvil gelirlerini satılmayan konutları satın almak ve bunları sübvansiyonlu konutlara dönüştürmek, ayrıca atıl durumdaki arsaları geri almak için kullanmalarına izin verilecek. Lan, “Şu anda ek hazine bonolarının kullanımını hızlandırıyoruz ve ultra uzun vadeli özel hazine bonoları da kullanım için ihraç edilecektir. Önümüzdeki üç ay içerisinde, çeşitli yerlerde kullanılmak üzere toplam 2,3 trilyon yuan (yaklaşık 330 milyar dolar) özel amaçlı tahvil düzenlenebilir.” şeklinde konuştu.

Bakan Yardımcısı Wang, bakanlığın bu yıl 1 trilyon yuanlık özel devlet tahvili ihraç etme hedefini zamanında tamamlayacağını da ekledi. Ancak, yetkililerin basın toplantısında ek özel devlet tahvillerinin değerine ilişkin açıklamalarını bekleyen yatırımcılar için bu, hayal kırıklığına yol açtı. Bloomberg anketinde, 15 kurum 2 trilyon yuanlık ilave teşvik bekliyordu.

Büyük devlet bankalarının sermayelerini yenilemelerine yardımcı olacak adımlar hakkında bilgi veren Maliye Bakan Yardımcısı Liao, bakanlığın bankaların özel planlarını sunmalarını beklediğini ve çalışmaların ilerlediğini söyledi. Ayrıca, borsa kayıtlı bankaların kurallara uygun bir şekilde ilgili bilgileri açıklayacaklarını da ekledi.

Lan, daha önce Komünist Parti'nin Üçüncü Plenumu'nda bir öncelik olarak vurgulanan Çin'in mali ve vergi sisteminde planlanan reformlar hakkında da bilgi verdi. Lan, hükümetin önümüzdeki bir ila iki yıl içinde önemli reform tedbirlerini hayata geçireceğini, bütçe sistemi ile merkezi hükümetin yerel yönetimlere yaptığı transferler sisteminin de dahil olduğu konularda iyileştirmeler yapacağını belirtti.

Bloomberg Economics, alınan kararlara ilişkin değerlendirmesinde, "Geleceğe yönelik en önemli sinyal, yerel yönetimlerin borç sorunlarını çözmelerine yardımcı olacak somut finansman çözümleri sunma olasılığının artmasıdır. Görünürde acil bir yeni para mevcut olmadığından, merkezi politika yapıcılar büyük olasılıkla yerel yönetimleri bütçelenen harcamalarını karşılama konusunda desteklemeye ve mevcut kaynakları konut piyasasını istikrara kavuşturmak için kullanmaya odaklanacaklardır," ifadesini kullandı.

Mali destek, Pekin’in Eylül ayının sonlarında merkez bankası öncülüğünde faiz indirimlerinden emlak ve hisse senedi piyasalarına yardıma kadar uzanan kapsamlı bir teşvik paketi ile uygulamaya başladığı en büyük eksik parça oldu. Daha geniş kapsamlı kamu harcamaları, deflasyon riskiyle karşı karşıya kalan ve hükümetin 2024 yılı için belirlediği yaklaşık %5 büyüme hedefine ulaşamama tehlikesi taşıyan dünyanın ikinci büyük ekonomisinin canlanması için kritik önem taşıyor.

 

Comments

1 comments
You are viewing Görkem Metal's comment on 10/13/2024 5:23 PM
Bu durum talep artışına, demir-çelik fiyatlarında yükselişe sebep olabilir. Ancak, bu artışın sürdürülebilir olup olmadığı, arz durumuna ve dünya pazarındaki rekabete bağlıdır. Süreci iyi yönetmek gerekir.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Thyssenkrupp calls for quick solution to steel crisis

Sunday, October 13, 2024

Nippon Steel announces plans to sell 50% stake in Calvert joint venture

Friday, October 11, 2024

Achv Aceros to establish two new ERW tube mills in Monterrey

Sunday, October 13, 2024

Algeria issues ban on import of specific steel products amid push for domestic production

Friday, October 11, 2024

Libyan Iron and Steel Company exceeds production targets

Sunday, October 13, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now