9,367.77 TRY BIST 100 BIST 100
34.56 USD USD USD
36.19 EUR EUR EUR
4.79 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
41.35 TRY Interest Interest
74.24 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.90 USD Silver Silver
4.09 USD Copper Copper
100.80 USD Iron Ore Iron Ore
365.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,982.57 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Güçlendirme İle Kentsel Dönüşüm Maliyeti 5’te 1’e Düşer

Bina güçlendirme uzmanı Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, kentsel dönüşüm sürecini değerlendirerek, “Kentsel dönüşüm iyi gitmiyor. Rant bölgelerinde, metrekareleri düşürerek sürüyor. İnsan odaklı değil, rant odaklı yürüyor” dedi.

Güçlendirme İle Kentsel  Dönüşüm Maliyeti 5’te 1’e Düşer

Kentsel dönüşümle ilgili vatandaşın eksik bilgilendirildiğine de dikkat çeken Türkkan, “Mutlaka yıkılması gereken yapılara devlet depremde yıkılmış bina muamelesi yapmalı ve ona göre yardımda bulunmalı. Ancak mevcut yapı stokunun yarısından fazlası güçlendirme ile kurtarılabilecek durumda.

Güçlendirme bir yöntem olarak benimsenirse 20 yılda bitecek olan kentsel dönüşüm çok daha kısa sürede biter. Maliyeti de 5’te 1 oranında düşer” diye konuştu.

25 yıldır bina güçlendirme uzmanı olarak çalışan; Afyon Simav, Gölcük ve Van gibi depremlerin sonrasında da söz konusu bölgelerde inceleme, raporlama ve güçlendirme gibi işleri üstlenen Artyol Mühendislik, kentsel dönüşüm sürecinde de gerek çalışmaları, gerekse de açıklamaları ile önemli bir görev üstleniyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği riskli yapı tespiti lisansını alan ilk firmalardan olan Artyol Mühendislik, süreç başladığından bu yana yaptığı açıklamalarla da Kentsel Dönüşüm Yasası’nın eksikliklerini gündeme getirerek sürecin gelişmesine katkıda bulundu. 

Devlet, dayanıksız binaya depremde yıkılmış bina desteği vermeli

Yasanın pek çok açıdan geliştiğini söyleyen Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Türkkan, bugün kentsel dönüşümün çok da iyi gitmediğini açıkladı. Kentsel dönüşümde son dönemde maddiyattan başka bir şey konuşulmadığını dile getiren Türkkan, “İnsanın hiçbir değeri yok. İnsanlar güçlendirme konusunu da bilmiyor. Vatandaş tek seçeneğinin yıkmak olduğunu sanıyor” dedi.

Dönüşümün rantı yüksek bölgelerde başladığını belirten Türkkan, buralarda da metrekarelerin rant nedeniyle düştüğünü ve mülk sahiplerinin bu nedenle mağdur olduğunu bildirdi.

Mevcut binaların yarısından fazlası güçlendirme ile kurtarılabilir

Kentsel dönüşümün bir nevi alışverişe döndüğünü vurgulayan Sinan Türkkan, “Bu durumun değişmesi gerekiyor. İnsanların yaşayabileceği bir alan kalmalı. Ayrıca yıkıp yeniden yapmak vatandaş için oldukça uğraştırıcı. Arsa değeri düşük bölgelerde ise maddi açıdan külfetli.

Bunun çözümü insanların önüne alternatif konması ile olur. Güçlendirme bu alternatiflerden biri. Eğer güçlendirme maliyeti yıkım maliyetinin yüzde 40'ının altında ise güçlendirme yapmak daha ekonomiktir. Bina, güçlendirme ile kurtulacak bir binaysa, kesinlikle bu yöntem tercih edilmeli. Her yeri yıkmaya gerek yok. İnsanlar evlerinin İçindeyken de bina kurtarılabilir. Özellikle 1990 sonrasında yapılan binaların yarısından fazlası, güçlendirme ile kurtarılabilecek durumda. Kentsel dönüşümde, binası yıkılana daire başı 100 bin TL veriliyor.

Ama bu ücret de yeterli olmuyor. Devlet, güçlendirme ile kurtarılamayacak durumda olan yapılar için depremden sonra yıkılmış muamelesi yapılmalı ve öyle destek olunması lazım diye konuştu.

Yıkıp yapma 2 yıl, güçlendirme 4 ay sürüyor

Güçlendirme alternatifine de değinen Türkkan, Türkiye genelindeki hasarlı bir  binanın tamamının yıkılıp yeniden yapılmasının en az 2 yıl süreceğini belirtti.

Güçlendirme ile bu sürenin 4 aya bile inebileceğini ifade eden Sinan Türkkan, ayrıca bina güçlendirme konusunda dünyada ki son teknolojileri de yakından takip ederek uygun bina olması halinde bina içinde kapsamlı bir yıkım işi yapmadan da binayı depreme dayanıklı hale getirmenin mümkün olabildiğini açıkladı, toplamda ülke genelinde bu binaları yıkıp yeniden yapmak için 600 milyar dolara ihtiyaç olduğunu kaydetti. Bu rakamın yılda 30 milyar dolara denk geldiğinin altını çizen Türkkan, böyle bir bütçe ayrılmasının çok zor olduğunu aktardı. Türkkan, bu bütçenin 5’te 1’ine tüm binaların depreme dayanıklı hale getirilebileceğini açıkladı. 

Herkes müteahhit oldu

vatandaşın korunması gerekir

Kentsel Dönüşüm Yasası’nda güçlendirme konusunun yüzeysel olarak ifade edildiğini bildiren Artyol Mühendislik Yönetim Kurulu Başkanı Türkkan, şunları söyledi: “Yıkıp yeniden yapana destek var. Bütün müteahhitler de yıkıp yeniden yapmanın peşinde. Ancak müteahhit batarsa ne olacak? Bu konuda sigorta geliştirilmeli. Vatandaş mağdur olmamalı. Bakanlığın sitesindeki lisanslı firmalar bu işte yetkili, ancak daha ucuza bu işi mal eden firmalar da vatandaşı istismar edebiliyor. Vatandaşın korunması gerekir. Ayrıca her firmanın böyle bir yetkisinin olmaması gerekir. Şu anda herkes müteahhit.”
 

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Saudi Arabia accelerates its economic transformation with renewable energy

Thursday, November 21, 2024

Giant investment of 1 billion dollars from Kaishan Group to IZBAS

Tuesday, November 19, 2024

Blastr and Knauf Interfer partner to produce sustainable green steel

Wednesday, October 23, 2024

Sharp reduction in freight tariffs: Turkish exporters enter a challenging period

Saturday, October 19, 2024

GMH Gruppe Acquires Kind & Co.

Thursday, October 10, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now