Türkiye’deki yapı stoğunun büyük bölümü enerji verimliliği süreçlerine uygun inşa edilmiyor. Bu durum, yapıların ısıtma ve soğutma sistemlerinin verimsiz çalışmasına ve normalin çok üzerinde enerji tüketilmesine neden oluyor.
Türkiye’de enerji tüketiminin yaz aylarında tepe noktalara ulaştığına dikkat çeken Becker Antriebe Türkiye Genel Müdürü Erdinç Yazganoğlu, yapılarda kullanılan gölgelendirme ve kapatma sistemlerinin, binaların soğutulması için harcanan enerjide yüzde 30 oranında tasarruf sağladığını söyledi.
Enerji üretiminin yüzde 75 oranına ithal kaynaklara bağımlı olduğuna dikkat çeken Yazganoğlu, “Yapılarımızda inşa aşamasında yapılacak ve toplam maliyet içinde çok düşük paya sahip gölgelendirme uygulamaları, ülkemize milyarlarca dolar döviz tasarrufu sağlayabilir.” dedi.
Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık üçte birinin konut, işyeri ve kamu binalarında kullanıldığını, bu kullanımın yaklaşık dörtte üçüne karşılık gelen %77’sinin ise ısıtma, soğutma ve sıcak su temini için harcandığını hatırlatan Yazganoğlu, şu değerlendirmeyi yaptı:
“EKB uygulaması hassas takip edilmeli”
“Son yıllarda artan markalı konut inşaatlarını talep edenlerin enerji verimliliği bilincinde dikkat çeken bir artış gözlemliyoruz. Yapılarda kullanılan koruma, kapatma ve gölgelendirme sistemleri sadece yaşam konforumuzu artıran bir içerik taşımıyor. Cebimizi de ilgilendiren çok önemli sonuçlar doğuruyor. Özellikle yaz aylarında günlük elektrik tüketimimiz bazı günler 1 milyon Megavat/saat seviyesine ulaşıyor. Bu devasa tüketimde yapılacak tasarruf, hem aile bütçelerinde hem de kamunun enerji maliyetlerinde çok ciddi iyileşmeler sağlayabilir. 1 Ocak 2011 tarihinden itibaren yeni yapılan binalarda zorunlu olarak alınan Enerji Kimlik Belgesi (EKB) uygulaması, mevcut (eski) binalar için 1 Ocak 2020 tarihinde yürürlüğe girmişti. Başta belediyeler olmak üzere kamu otoritelerinin daha sıkı denetim yapmaları ve binaların sınıflandırılması süreçlerinin takipçisi olması gerektiğini düşünüyoruz”
Comments
No comment yet.