Huawei’nin küresel bazda bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım niteliğindeki Seeds For Future (Gelecek İçin Tohumlar) kurumsal sosyal sorumluluk projesi Türkiye’de hayata geçirildi.
Türkiye’nin bilgi teknolojileri alanındaki istihdamına katkı sağlamak amacıyla amacı ile başlatılan ve bugüne kadar çok sayıda ülkede başarıyla uygulanan Gelecek İçin Tohumlar projesi, “Orta Doğu Teknik Üniversitesi”, “İstanbul Teknik Üniversitesi”, “Gazi Üniversitesi” ve “Yıldız Teknik Üniversitesi” işbirliği ile başlatıldı.
Bugüne kadar dünya çapında 60’tan fazla üniversiteden 10 binden fazla öğrencinin katıldığı projenin temel amaçları arasında; genç nüfusa farklı bir kültürel bakış açısı kazandırmak, iş odaklı bir eğitim programının uygulanması, gençlerin kariyer hedefl erine katkı sağlamak, Türkiye’de Huawei teknoloji elçileri yaratmak ve bilişim alanında nitelikli bir insan kaynakları profili oluşturulması yer alıyor.
15 üniversite genci Huawei'de önemli deneyim kazanacak
Huawei Türkiye Kamu Kurumları İletişim Direktörü Hakan Bakır, konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede şu yorumları yaptı: “İnovasyon odaklı teknoloji şirketi Huawei, küresel düzeydeki sosyal sorumluluk projesini bu yıl Türkiye’ye taşıyor. Gelecek İçin Tohumlar adı altında gerçekleşen proje çerçevesinde ülkemizin değerli üniversitelerinden seçilen 15 genç arkadaşımız, Huawei’nin Pekin ve Shenzhen’de yer alan genel merkezlerinde önemli bir deneyim yaşayacaklar. Huawei büyüklüğündeki bir bilgi teknolojileri şirketinde, iş kültürünün sürekliliği, teknolojiye bakış açısı, küresel operasyonların işleyişi gibi alanlarda alacakları eğitim ve yaşayacakları farklı deneyimin, genç arkadaşlarımız için ileriki dönemde sektörde farklılık yaratacağını düşünüyoruz. Projeye katılan tüm arkadaşlarımızın, gelecekte bilgi teknolojileri sektöründe önemli başarı hikâyelerine imza atacaklarına inanıyor ve bu başarı hikâyesinin küçük de olsa bir parçası olmaktan şimdiden gurur duyuyoruz.”
Çin bakış açısı serbest düşünme imkanı sağlıyor
İstanbul Teknik Üniversitesi Bilişim Enstitüsü Genel Müdürü Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha Gelecek İçin Tohumlar projesini; “Böyle güzel bir projeden ülke gençlerimizin de faydalanması bizleri mutlu ediyor. Son 40 yılda dünyada ekonomik, siyasal, kültürel, teknolojik ve organizasyonel anlamda birçok değişim yaşandı. Bu değişime ayak uyduramayan ülkeler, rekabette geri kalıyor. Çin ekonomisi bugün dünyanın ikinci büyük ekonomisi ve ilk sıraya yükselmeye doğru emin adımlarla gidiyor. Rekabette üstünlük sağlayan Huawei gibi değerli firmalarla Çin’in gücü artıyor. Bu projeye katılan genç arkadaşlarımız bu başarıyı iyi analiz etmeliler. Çin’in bakış açısı orada iş yapan şirketlere serbest düşünme imkânı sağlıyor. Yönetenlerle üretenler arasındaki iyi ilişkiler, fikir ve sanat özgürlüğü, problemleri hissederek çözme eğilimi, adalet duygusu, spora ve bilime önem verilmesi, Çin gibi ülkelere rekabette üstünlük sağlıyor. Bu tür projelerin artarak, yoğun şekilde devam etmesini, içtenlikle diliyorum” şeklinde değerlendirdi.
Sürdürülebilirlik yatırımı
Yıldız Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Mesut Güner; “Gelecek İçin Tohumlar, ismiyle çok şey anlatan bir proje. Tohum toprağa atılıyor, filizleniyor ve ağaç oluyor… Bu proje aslında bir süreklilik yatırımıdır ve unutmamak gerekir ki yatırımların en iyisi insana ve eğitime yapılan yatırımdır. Geçmişte ağır sanayi ön plana çıkarken, bugün inovasyon, teknoloji ve dönüşüm ön planda yer alıyor. Huawei, öğrencilerimizi Pekin ve Shenzhen’e götürecek, burada Çin kültürünü tanıyacaklar. Yurtdışı deneyimleri, kişisel gelişim açısından da çok önemli diye düşünüyorum” yorumlarını yaptı.
Daha çok üniversite katılmalı
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ayşegül Daloğlu, proje hakkında şunları söyledi: “Bir kültürü tanımanın en önemli yollarından biri, o kültürün dilini biraz da olsa konuşmak, anlamak ve böylelikle o kültürü deneyimlemektir. Bu programın en değerli yönlerinden biri olarak, Pekin’deki dil çalıştayını görüyorum. Bir ülkeye giderek oranın değerlerini ve kültürünü anlamak çok önemli. Proje kapsamında 15 öğrencinin Çin’e gitmesi ve yeni dünya ile tanışmanın ilk adımlarını atacak olmaları bizleri de çok mutlu ediyor.” Gazi Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. M. Ali Akçayol ise teknoloji sektörüne katkı sağlayacak olan bu programın ileride daha çok üniversite ile devam etmesinin önemine dikkat çekti.
Kaynak:Dünya
22.07.2015
Comments
No comment yet.