Yeni kurulacak hükümetten “kentsel dönüşümün hızlandırılması” talebinde bulunan inşaatçı ve müteahhitler, bu konuda bir seferberlik başlatılması çağrısında bulundu.
Sektör temsilcileri, 31 Mayıs 2012 tarihinde yürürlüğe giren “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun” kapsamında yürütülen kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin taleplerini anlattı.
Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, seçimlerin ardından Türkiye’nin ilk önceliğinin kentsel dönüşüm olması gerektiğini vurguladı. Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's; eylülde doğal felaketlerin kredi notları üzerine muhtemel etkilerine dair bir araştırma raporu yayımladığını hatırlatan Ağaoğlu, bu raporda Türkiye’nin fay hatları nedeniyle “ekonomisi tehdit altında bir bölge” olarak gösterildiğini kaydetti.
Ağaoğlu, “Türkiye’de bugün yarın İstanbul depremi bekleniyor ve dünyadaki herkes bunun farkında. Kafamızı deve kuşu gibi kuma gömmeyelim, yitirilen canları hatırlayıp ders alalım. Kentsel dönüşüm için sözde değil özde seferberlik başlatalım. Yitirilen canları hatırlayıp ders alalım.
Tedbirimizi alsak ne kaybederiz? Eski yapıları yenileyelim” dedi. Son birkaç yıllık dönemde makro ve ulusal bazı gelişmelerin de etkisiyle kentsel dönüşüm seferberliğinin sekteye uğradığını anlatan Ağaoğlu, elini taşın altına koyabilecek, sektörü, bürokrasiye boğmayacak bir bakan istediklerini söyledi
Yeni bakanlık talebi
Global Real Invest Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Koca da yeni hükümetin seçim beyannamesinde yer alan “Rekabetçiliği ve Sosyal Uyumu Gözeten Kentsel Dönüşüm” ifadesini süratle hayata geçirmesi gerektiğini söyledi. Koca, "Beklentimiz, Kentİstanbulsel Dönüşüm ve Şehircilik Bakanlığı kurulması, üst ölçekli kentsel dönüşüm master planlarının yapılması, imar transferi ve gayrimenkul sertifikası uygulamalarının hayata geçirilmesi, alternatif finansman çözümlerinin desteklenmesi, imar ve müktesep hak konularının ele alınması, KDV iadesi, harç muafiyeti ve kira yardımları gibi teşviklerin devam etmesidir" dedi
'Uygulamalarda biraz elastikiyet sağlanabilir'
Kentİstanbul Emlak Komisyoncuları ve Danışmanları Esnaf Odası Başkanı Nizameddin Aşa, kentsel dönüşüm konusunda devletin yapması gerekenleri kanunla belirlediğini ve daha fazlasını yapamayacağını ancak bazı hususlarda esneklik sağlanabileceğini aktardı. “Devletten aslında beklenen imar uygulamalarında biraz daha elastikiyet sağlanması. O zaman dönüşüm hızlanabilir" diye konuştu.
'Vergisel teşvikler gelebilir'
Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) İcra Kurulu Üyesi Haluk Sur, yalnızca TOKİ'nin değil, alt gelir grubuna yönelik proje geliştirilmesinde özel sektörün de bu alana çekilmesi, desteklenmesi gerektiğini söyledi. Sur, “Mesela konut alıcılarının ön ödemeleri devlet tarafından desteklenebilir, alt gelir grubuna yönelik projelerde özel sektöre imarlı ve altyapılı arsa desteği sağlanabilir ve vergisel teşvikler gündeme getirilebilir. Bunun dışında dönüşüme finans sağlanabilmesi için araçların çeşitlendirilmesine ihtiyaç var ki bu konuda devletimiz elinden geleni yapmış durumda. Uygulamada gerekirse farklı çalışmalar da yapılabilir" dedi.
'Hükümet acil önlem alıp 2016’da harekete geçmeli'
Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir, 2012 - 2013’te hızla yürütülen kentsel dönüşümde hareketliliğin tamamen kaybolduğunu savundu.
Demir, yeni kurulacak hükümetin, kentsel dönüşüm konusunda acilen önlem alıp 2014 yılının sonlarından bugüne kadarki kayıpları telafi etmesi gerektiğini dile getirdi. İnşaat sektörünün kentsel dönüşüm konusunda destek alamadığını ifade eden Demir, “Mesela hak sahiplerinin hepsi ile anlaşma mümkün olmuyor. Bu gibi sıkıntılarda bakanlık veya yerel yönetim bize destek olmuyor. Destek istiyoruz. Bürokratik işlemler çok fazla. Kentsel dönüşümde yetki ya yerel yönetime verilmeli ya da bakanlıkta kentsel dönüşüm işlemleri hızlandırılmalı" dedi.
Comments
No comment yet.