Fuar desteğinin şirketlere yapılan ödemesinde sürelerin uzaması özellikle Turquality üyelerini olumsuz etkiliyor. Bazı şirketler hakları olduğu halde uzayan süreç yüzünden teşvik almaktan vazgeçiyor veya gönülsüz davranıyor. Ekonomi Bakanlığı çekilen bu sıkıntıları sona erdirmek için yeni düzenlemelerle harekete geçti. Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Bakanımızın bu konuda net talimatı var, bizim bakanlığımızdan kaynaklanmıyor olsa da süreçteki tıkanıklığı aşacak önlemleri en kısa sürede alacağız. Fuara katılımla teşvik ödemesi arasındaki sürenin en fazla 3 ay olması gerek” dedi.
Fuar desteği ödemelerini almaları bir yılı bulan ihracatçıların bu konudaki sıkıntısı sona eriyor. Ekonomi Bakanlığı bünyesinde konuyla ilgili çalışma başlatılırken geçen hafta konuyla ilgili çalışma yapıldığı, revizyonun netleşmesi için önümüzdeki hafta da bir toplantı programlandığı öğrenildi.
Yapılacak düzenleme hakkında bilgi veren Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, “Bakanımızın bu konuda net talimatı var, bizim bakanlığımızdan kaynaklanmıyor olsa da süreçteki tıkanıklığı aşacak önlemleri en kısa sürede alacağız. Fuara katılımla teşvik ödemesi arasındaki sürenin en fazla 3 ay olması gerek” dedi. Fuar desteklerinni ödemesinde sürelerin uzaması özellikle Turquality şirketlerini zor durdumda bırakıyor. Hatta bazı bazı şirketlerin hakları olduğu halde uzayan süreç nedeniyle teşviğe başvurmadıkları belirtiliyor. Bu arada teşvik ödemesinin kolaylaştırılması için son dönemde bir dizi düzenleme hayata geçirilmişti.
Örneğin katılımcı standını çevre standlarla, katılımcı unvanı veya markası, teşhir edilen ürünleriyle veya tanıtım materyalleriyle gösteren fotoğrafların ibraz zorunluluğu kaldırıldı. Ayrıca logo tescil belgesi ibraz zorunluluğu da bitti. Ancak buna rağmen ihracatçı birlikleri üzerinden yapılan işlemlerde aksamaların önüne geçilemedi. Önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda alınacak önlemlerin netleşmesi bekleniyor. Ekonomi Bakan Yardımcısı Yıldırım, fuar desteği prosedüründe yapılabilecek değişikliklere ilişkin ayrıntı vermezken, firmalara da bu noktada önemli görev düştüğünü, belgelerin eksiksiz hazırlanması konusunda uzman kişilerin yetkilendirilmesi gerektiğini belirtti.
kaynak: dünya
tarih: 30.04.2015
Comments
No comment yet.