Eurogas İcra Kurulu Başkanı Gertjan Lankhorst, Türk Akımı projesi gibi Avrupa'ya gaz taşıyacak tüm altyapı projeleri desteklediğini belirterek, "AB'nin doğalgaz talebinin karşılanması için Avrupa'ya gaz taşıyacak gerek sıkıştırılmış doğalgaz, gerek boru hatları şeklindeki tüm doğalgaz altyapı projelerini destekliyorum" dedi.
Lankhorst, yaptığı açıklamada, Avrupa'nın doğalgaz ihtiyacı ve Türk Akımı Projesini değerlendirdi.
Avrupa Birliği'nde (AB) her altyapı projesinin her müteşebbise aynı hukuki düzenlemeleri uyguladığını belirten Lankhorst, "AB içinde altyapı yatırımlarında, birinin diğerine göre daha ayrıcalıklı olduğunu düşünmüyorum, Avrupa için hem doğalgaz altyapısını hem de gazın çeşitlendirmesini sağlamak gözardı edilemeyecek kadar önemli. Türk Akımı ve benzeri projelerin tümünü AB regülasyonlarına uyduğu sürece destekliyorum" dedi.
"AB karşı çıksa da projeye ihtiyaç var"
Avrupa'nın Türk Akımı gibi projelerle Rus doğalgazına daha da bağımlı hale geleceği üzerine eleştirileri kabul etmediğinin altını çizen Lankhorst, "Giderek artan doğalgaz ihtiyacını LNG terminalleri ve doğalgaz tedarikini çeşitlendirmek suretiyle rekabeti arttırarak, enerji arz güvenliğini sağlamak Avrupa için çok daha önemli" ifadesini kullandı.
Rusya Enerji Bakanı Aleksander Novak, 20 Ocak 2015'te, AB ile transit gaz anlaşmasının 2019'da sonra ereceğini anımsatmış, bu tarihten sonra Avrupa'ya gaz sevkiyatının "Türk Akımı" üzerinden yapılacağını söylemişti.
AB tarafından tüm eleştiri ve kaygılara rağmen 26 Ocak 2015'te Macaristan Dışişleri ve Dış Ticaret Bakanı Peter Szijjarto, Rus gazını Türk Akımı üzerinden almaya hazır olduklarını beyan etmiş, 2 Haziran'da ise Slovakya Başbakanı Robert Fico, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan olarak Rusya'ya Türk Akımı konusunda ortak proje sunduklarını söylemişti. En büyük ilgi ise 19 Haziran'da Türk Akımı'nın Yunanistan'a uzatılması konusunda protokol imzalayan Yunanistan'dan tarafından gelmişti.
Öte yandan, Rus gazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıması planlanan Türk Akımı projesinin ilk etapta yaklaşık 32 milyar metreküp kapasiteli olacağı bu miktarın yaklaşık 16 milyar metreküplük kısmı Avrupa'ya iletilirken, geri kalan kısmının da Türkiye'nin iç piyasasında tüketilmesi hedefleniyor. Projenin 2 hattan oluşması ve kademeli olarak inşa edilmesi bekleniyor.
KAYNAK: DÜNYA GAZETESİ
Comments
No comment yet.