Avrupa Komisyonu, bu kısıtlamaların AB üreticilerinin çelik üretimi için hammaddelere, özellikle nikelin yanı sıra hurdalara, maden ve kok kömürüne, demir cevheri ve kroma erişimini haksız bir şekilde sınırladığını söyledi. Ayrıca AB’nin, Endonezyalı üreticilerin yerel içeriğin kullanımını teşvik eden ve yerli DTÖ kurallarına aykırı olarak ithal edilen mallar için yerli tercihte bulunan sübvansiyonlara da meydan okuduğunu belirtti.
EUROFER Genel Direktörü Axel Eggert, “Endonezya nikel işleme ve paslanmaz çelik sektörlerinde agresif bir genişleme gerçekleştiriyor” dedi. “Bu, Endonezya'da, iç piyasadaki yerel paslanmaz üretiminin pazar fiyatlarının altında girdilere ulaşmasını sağlamak için nikel içeren hammadde ihracatını yasaklamasıyla başladı. Kısıtlamanın 2017'de kısmen hafifletilmesine rağmen, 1 Ocak 2020'de tam ihracat yasağı geri alınacak.”
Nikel, paslanmaz çelik üretiminde önemli bir bileşendir. Tüm paslanmaz çeliklerin %55'i nikel içerir, çünkü korozyon direncini arttırır ve alaşımın özelliklerini geliştirir. Endonezya’nın bu materyali biriktirmesi, paslanmaz çelik endüstrisinin rekabetçiliğini arttırıyor.
Eggert, “Endonezya, dünyanın en büyük nikel rezervlerinin üzerinde otururken, DTO-tahliye yollarını kullanarak diğer pazarlara girme niyetiyle birlikte ihracatı yapılan bir paslanmaz çelik sektörü de kuruyor” diye vurguladı. “Endonezya 2017 yılında AB pazarının paslanmaz payında sıfıra yakınken, 2019 yılının ikinci çeyreğinde ithalat segmentinin %18'ini almıştır. Nikelin, paslanmaz çeliğin üretim maliyetinin %45'ini temsil ettiği göz önüne alındığında, bu payı haksız yollarla elde ediyorlar”.
2016 yılına kadar sadece sıfıra yakın pazar payına sahip olan Endonezya, paslanmaz çelik ihracatı dünyanın en büyük ikinci ihracatçısı oldu.
Eggert, “EUROFER'ı endişelendiren uluslararası ticaret kurallarını ihlal eden yabancı oyuncuları tarafından haksız yere düşürülmenin yanı sıra, Endonezya'nın paslanmaz çeliğini üretmek için kullandığı ‘entegre’ üretim yolunun Avrupa'da kullanılan hurda bazlı Elektrikli Ark Ocağı yöntemlerinden yedi kat daha fazla CO2-yoğunluğudur”dedi. Ayrıca “Risk, yapay olarak ucuz, çok kirletici çeliklerin hem yerel AB üreticilerinden hem de geleneksel ticaret ortaklarından daha temiz çeliklerin yerini almasıdır”diye ekledi.
Avrupa Komisyonunun, DTÖ'de Endonezya'ya karşı, çok katmanlı bir davada, daha büyük bir çevresel maliyetle sınırlanan ticaret kurallarının açıkça ihlali temelinde harekete geçmeyi seçtiğini memnuniyetle karşıladıklarını belirten Eggert, “200.000 doğrudan ve dolaylı Avrupa işi paslanmaz çeliğe dayanmaktadır ve diğer ülkelerin haksız faaliyetleri nedeniyle riske atılmamalıdır” diyerek sözlerini sonlandırdı.
Comments
No comment yet.