Fransa Başbakanı Manuel Valls, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e ilişkin açıklamasına üzüldüğünü belirterek, "Esed kaldığı sürece Suriye'de çözüm olmayacak ve John Kerry bunu biliyor" dedi.
Canal Plus televizyonuna konuşan olan Valls, Kerry'nin Esed açıklamalarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Kerry'nin siyasi değişim için Esed'le müzakere etmek zorunda kalacaklarına yönelik açıklamasına üzülüp üzülmediğine dair bir soruyu cevaplayan Valls, "Evet üzüldüm. Esed binlerce insanın ölümünden sorumludur. Siyasi bir çözüm olmayacak, Esed kaldığı sürece çözüm olmayacak ve John Kerry bunu biliyor" diye konuştu.
Skandal olur
Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius, Suriye Devlet Başkanı Esed'in koltuğunu koruyacağı bir siyasi çözümün skandal olacağı uyarısında bulundu.
AB dışişleri bakanları toplantısı için Brüksel'de bulunan Fabius, basına yaptığı açıklamada, "Çözüm Beşşar Esed'i değil rejimin kurumlarını muhafaza edecek bir siyasi dönüşüm olmalıdır. Esed'i koltuğunda tutacak başka herhangi bir çözüm kesinlikle skandal ve DAEŞ'e devasa bir hediye olur" dedi.
Bu arada AB dışişleri bakanlarının Suriye'ye ilişkin kararında, " Esed rejiminin kendi halkına karşı zalim savaşı, büyük çaptaki insan hakları ihlalleri ve demokratik reformları sistematik şekilde engellemesi DAEŞ'in Suriye'de serpilmesine aşırı derecede katkı sağladı. DAEŞ'in, Nusra Cephesi gibi diğer terör gruplarının ve Suriye'de mevcut farklı milislerin uyguladıkları tahammül edilemez şiddet büyük acılara yenilerini ekledi. Politikaları ve eylemlerinin sonucu olarakEsed rejimi DAEŞ'le savaşta bir partner olamaz" ifadesi kullanıldı.
İngiltere Dışişleri Bakanlığı: Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yok
Öte yandan, İngiltere Dışişleri Bakanlığı, Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri olmadığını vurguladı.
AA muhabirinin, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esed açıklamasına ilişkin değerlendirmesini sorması üzerine Bakanlık, "İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın geçen hafta söylediği gibi, Esed pozisyonunu yeniden değerlendirmedikçe, şiddete son vermedikçe ve ılımlı muhalefetle müzakere etmedikçe, Suriye rejimine yaptırım baskısı uygulamaya devam edeceğiz. Esed'in Suriye'nin geleceğinde yeri yoktur" açıklamasında bulundu.
ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, katıldığı bir televizyon programında Esed rejimiyle "eninde sonunda müzakere etmek zorunda olduklarını" söylemişti.
Kerry'nin "Esed'in gelip bunu yapması (müzakerelere girmesi) için uğraşıyoruz ve bunun olması için de onun üzerinde çeşitli türlerden artan baskı oluşturmak gerekebilir. Bu baskıyı meydana getirmeye yardımcı olabilecek adımları değerlendirmekte olduğumuzu insanlara çok net ifade ettik" şeklindeki sözleri ABD'nin Suriye politikasında değişiklik şeklinde algılanmış ve farklı kesimlerden tepki çekmişti.
BM'nin pozisyonu farklı
BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq, BM Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura'nın, Beşşar Esed ile Cenevre Bildirisi'nin hayata geçirilmesi amacıyla görüştüğünü söyledi.
Farhan Haq, gazetecilerin ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin Esed'le ilgili açıklamalarına ilişkin sorularını yanıtladı. Her BM üyesi ülkenin kendi dış politikasını belirlemede özgür olduğunu kaydeden Haq, BM'nin pozisyonunun ise farklı olduğunu söyledi.
BM Suriye özel elçilerinin ve son olarak da Staffan de Mistura'nın Suriye'de tüm taraflarla temas halinde olduğunu ifade eden Haq, "Bu kapsamda, BM elçisi Mistura, Esed ile Suriye'de demokratik bir dönüşümü sağlama amacındaki Cenevre Bildirisi temelinde görüşüyor" dedi.
De Mistura'nın bu amacı hayata geçirebilmek için muhalefet ve tüm taraflarla görüştüğünü vurgulayan Haq, bunun bir muhatabının da Beşşar Esed olduğunu kaydetti.
Kerry, hafta sonu bir Amerikan televizyon kanalına verdiği mülakatta, ABD olarak Suriye'de siyasi değişim için Esed ile müzakere etmek zorunda olacaklarını ve Esed'e müzakereleri kabul etmesi için baskı yapmanın yollarını araştırdıklarını söylemişti.
Comments
No comment yet.