TÜİK, nisan ayı enflasyon verilerini açıkladı. Geçtiğimiz ay yüzde 1 artış gösterdiği tahmin edilen TÜFE, piyasa beklentilerinin altında artarak yüzde 0.78 geldi.
Baz etkisiyle yıllık enflasyondaki aşağı yönlü seyir devam ederken, martta yüzde 7.46 olan yıllık TÜFE, nisan ayında yüzde 6.57'ye geriledi. Böylece yıllık TÜFE, Mayıs 2013'ten bu yana en düşük seviyeye gerilemiş oldu.
Yİ-ÜFE, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,37 artış gösterdi
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), nisanda bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,37, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,58, su sektöründe yüzde 0,13 artış, elektrik ve gaz sektöründe ise yüzde 0,53 düşüş gösterdi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Yİ-ÜFE, nisan ayında bir önceki aya göre yüzde 0,52, geçen yılın aralık ayına göre yüzde 1,27, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2,87 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,47 arttı.
Sanayinin dört sektörünün bir önceki aya göre değişimleri, madencilik ve taşocakçılığı sektöründe yüzde 1,37, imalat sanayi sektöründe yüzde 0,58, su sektöründe yüzde 0,13 artış gösterirken, elektrik ve gaz sektöründe yüzde 0,53 geriledi.
Bir önceki aya göre endekslerin en fazla artış gösterdiği alt sektörler yüzde 9,8 ile ham petrol ve doğalgaz, yüzde 2,64 ile ana metaller, yüzde 2,43 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu.
Buna karşılık yüzde 1,9 ile bilgisayar ile elektronik ve optik ürünler, yüzde 1,56 ile ağaç ve mantar ürünleri (mobilya hariç), yüzde 0,99 ile metal cevherleri önceki aya göre endeksin en fazla düştüğü alt sektörler olarak kayıtlara geçti.
Ana sanayi grupları sınıflamasına göre nisanda en yüksek aylık ve yıllık artış dayanıklı tüketim mallarında gerçekleşti.
En düşük artış ise yüzde 5,20 ile "Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" bölgesinde gerçekleşti
Türkiye'de nisan ayında yıllık bazda fiyatların en fazla arttığı bölge, yüzde 8,07 ile "Adana, Mersin" oldu.
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) verilerine göre, nisanda yıllık bazda fiyatlar ülke genelinde yüzde 6,57 artış kaydetti.
İstatistiki Bölge Birim Sınıflaması (İBBS) 2. düzeyde bulunan 26 bölge içinde, bir önceki yılın aralık ayına göre en yüksek artış yüzde yüzde 3,26 ile "Ankara Adana, Mersin", bir önceki yılın aynı ayına göre en yüksek artış yüzde 8,07 ile "Adana, Mersin" ve 12 aylık ortalamalara göre en yüksek artış yüzde 8,58 ile "İzmir" bölgesinde gerçekleşti.
Yıllık bazda en yüksek artışın gözlendiği bölgeler, yüzde 7,57 ile ''Bursa, Eskişehir, Bilecik'', yüzde 7,30 ile "Ankara", yüzde 7,15 ile "Balıkesir, Çanakkale" ve "İzmir" oldu.
En düşük fiyat artışı ise yüzde 5,20 ile ''Mardin, Batman, Şırnak, Siirt" bölgesinde gerçekleşti.
Yıllık bazda TÜFE artışı İstanbul'da ise yüzde 6,31 olarak hesaplandı.
Comments
No comment yet.