1) Nesnelerin interneti
Nesnelerin interneti (veya IoT), bu nesnelerin veri bağlamasına ve alışverişinde bulunmasına izin vermek için sensörler ve ağ bağlantısı ile gömülü bir fiziksel cihaz ağıdır. Alınan veriler gelecekteki kararları bildirmek için derlenir ve analiz edilir. İnşaatta, nesnelerin interneti, uzaktan çalıştırma ve izleme, tedarik ikmali, inşaat aleti takibi ve ekipman servisi ve onarımı gibi birçok şekilde kullanılmaktadır. Gelecekte, tüm binaları ve altyapıları nasıl inşa ettiğimizi etkileyerek daha verimli ve daha duyarlı şehirlere yol açabilir. Bu aynı zamanda çevreyi iyileştirir ve herkesin yaşam kalitesini etkiler.
2) Tahmine dayalı analitik
Genellikle başarılı bir şirket ile mücadele eden bir şirket arasındaki fark, riski yönetme kabiliyetinde yatmaktadır. Tahmine dayalı analizin başlatılması, risk yönetimini çok daha kolay hale getirmek üzere. Yazılım, taşeronlardan, malzeme tedarikçilerinden, tasarım planlarından ve sitenin kendisinden risk faktörlerini incelemek ve potansiyel tehlikeleri daha fazla önleme amacıyla olası tehlikeleri işaretlemek için analiz eder.
3) Makine öğrenimi
Makine öğrenimi teknolojisinin yükselişi, yakın gelecekte çalışmanın nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin tüm kavramı hızla yeniden tanımlamaktadır. Bu teknolojiler inşaat şirketlerinin daha güvenli ve verimli çalışmasını, otomasyonu arttırmasını ve ekipmanın aksama süresini azaltmasını sağlıyor. Operasyonlarını düzene sokmak ve ilerletmek isteyen inşaat firmaları giderek daha çok her şey dahil kaynaklı çözümlere ve programlara yöneliyorlar. Örneğin, makine öğrenmesi teknolojileri, şirketlerin ağır ekipmanlarını gerçek zamanlı olarak sahada sürekli olarak izlemelerine olanak veren yeni bir nesil programlara güç veriyor. Herhangi bir bileşen arızalandığında veya bozulduğunda ise, sistem operatörü proaktif olarak uyarıyor, böylelikle şantiye ve işçi güvenliği artıyor.
4) Tuğla döşeme robotları
İnsan inşaatçıların başına günde altı kat daha fazla tuğla bırakabilen robotlar, inşaat endüstrisinin başını döndürecek şekilde ayarlanmıştır. New York merkezli bir şirket olan Construction Robotics, SAM (Semi-Automated Mason) adında ve günde ortalama 3 bin tuğla ören bir robot geliştirdi - bu, günde ortalama 500 tuğla örebilen birçok insan üreticisinden önemli ölçüde daha fazla.
SAM robotlarının amacı, şantiyenin daha akıllı çalışmasına yardımcı olmaktır ve cihaz tuğlaları toplama, harç uygulama ve yerleştirme yeteneğine sahipken, robotun yoğun bir şekilde denetlenmesi gerekir. İşçilerin hala robotu kurması, sağlığı ve güvenliği denetlemesi ve zor açılarda tuğla döşemesi ve temizliği için yardım etmesi gerekiyor.
5) 3D baskı
3D yazdırma, daha sonra bir binayı bir araya getirmek için kullanılan ayrı ayrı bileşenler üreten ölçeklendirilmiş yazıcılara dayanır. Son zamanlarda, San Francisco merkezli Apis Cor, 24 saatten daha kısa bir sürede basılmış bir ev oluşturmak için Rus ev yapımı şirketi PIK Group ile birlikte çalıştı.
6) Giyilebilir teknoloji
İnşaat endüstrisi, teknolojinin benimsenmesinde daha yavaş olmasına rağmen, şantiyede teknolojinin uygulanmasının muazzam faydalarını kabul etmektedir. Nispeten yeni olmasına rağmen, akıllı yelek ve kask gibi cihazlar, üretkenliği, verimliliği ve etkinliği artırarak sektörü değiştirebilir.
7) Sanal gerçeklik (VR)
Sanal gerçeklik (VR) nihayet oyun endüstrisinden çıkıp gerçek dünyaya girmiştir. 3B yürüyüşünden bir mülk satmaya, mimari projelerde kullanılan 3D VR modellemesine kadar, bu teknolojiyi benimsemenin sayısız yararı vardır. Artan verimlilik ve düşük maliyetlere ek olarak, inşaatçıların mülklerini tüketicilere pazarlarken kalabalığın arasından sıyrılmasını ve rakiplerinde üstünlük kazanmasını sağlayabilir.
İnşaatta yaygın olarak kullanılan böyle bir VR süreci bina bilgi modellemesidir (BIM). Bu sistemi kullanmak sadece bir model sağlamakla kalmaz, aynı zamanda proje ekibini yapının tüm aşamalarında, tasarımdan inşaat dokümantasyonuna ve bakımına kadar tutabilen veri yönetimi yetenekleri sunar.
8) Termokromik çatılar
İnşaat için bilinmeyen bir malzeme olmasa da, termokromik karolar ve çatı panelleri, eko binalar için piyasaya olan talep nedeniyle yeniden ortaya çıkmıştır. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'ndeki (MIT) bilim insanları, eko-tasarıma yeni bir termal yönetim yaklaşımı alan akıllı bir çatı kaplama malzemesi icat ettiler. Thermeleon malzemeleri, termokromik yapan katmanlardan oluşan bir bileşiktir. Isıya maruz kalması durumundan siyahtan beyaza renk değiştirir.
Sonuç olarak, güneş parladığında, malzemeyle kaplanmış siyah bir kiremit beyaza dönerek güneş ışığının % 80'ini yansıtır ve böylece binayı daha serin tutar. Sonuç olarak yaz aylarında iç mekanın konforlu bir sıcaklıkta kalması için maliyette % 20'lik bir düşüşle, elektrik arzında çevre dostu bir tutum yaratıyor.
9) Aerojel yalıtımı
Her ne kadar jel geleneksel olarak ıslak bir madde olarak düşünülse de aerojel tüm sıvıları uzaklaştırmak suretiyle üretilir. Başlıca faydalarından biri, ısınmış veya şartlandırılmış iç mekan hava kaybının azalması nedeniyle enerji ve maliyet tasarrufu sağlayan mükemmel yalıtım yetenekleridir. Her şeyden önce, kullanıcı dostu, geri dönüştürülebilir ve yeniden kullanılabilir olmasıdır.
10) Kendi kendini iyileştiren beton
Beton harika bir yapı malzemesidir, ancak zamanla bozulabilir. Beton yaşlandıkça ve kurudukça malzemede çatlaklar oluşur ve zayıflar. Sonunda, çok fazla çatlak olan beton parçalanacaktır. ABD üniversitelerinden Binghamton ve Rutgers'dan araştırmacılar, üretim sürecinde belirli bir mantarın betona gömülmesinin beton yapıların ömrünü önemli ölçüde uzatabileceğini keşfetti.
Comments
No comment yet.