Türkiye'nin emlak dikeyindeki lider sitesi Hürriyet Emlak, geçtiğimiz yıl bir ilke imza atarak emlakta dijital dönemi başlattı. İlan verenleri bilinçlendirerek daha fazla alıcının onlara ulaşmasını amaçlayan uygulamayla; Hürriyet Emlak’ın Türkiye çapındaki tüm satış danışmanları öncelikle oryantasyon döneminden geçerek ‘Dijital Danışmanlık’ hizmetini nasıl vereceklerini öğreniyorlar ve Hürriyet Emlak üyesi emlak ofislerine ücretsiz olarak danışmanlık hizmeti vermeye başlıyorlar. Arama motorlarının algoritması ve Hürriyet Emlak’ın her geçen gün yenilenen ürünleriyle birlikte konular ve kurallar daha da genişliyor ve bu sebeple yıl içinde belli dönemlerde eğitimler yineleniyor.
Türkiye pazarında 2000'li yıllarda internet üzerinden hizmet ve ürün almaya başlanıldığını hatırlatan Hürriyet Emlak Ticari Koordinatörü Çağrı Bozay, “Bu dönemden, 2008'lere kadar bir ilanın internet üzerinde olması çok önemliydi. İnternete ilan girdiğimiz zaman rakiplerimizden ayrışıyorduk. Ancak bu durum son 3-4 senedir fark olmaktan çıktı. Artık bu bir zaruri ihtiyaç haline geldi. İnternette olmak zorundasın, bu artık bir fark yaratmıyor. Fark yaratan şey bu ilanı ne kadar çok kişiye ulaştırmak için harcadığın çaba” diyor.
Hürriyet Emlak’ın kullanıcı alışkanlıklarını belirlemek üzere iki tür araştırma yapıldığını anlatan Bozay sözlerine şöyle devam ediyor: “Öncelikle sitemizdeki ilanlara bakanların davranış şekillerini araştırmak zorundayız. Hangi tip fotoğraflar daha fazla görüntülenme alıyor, hangi ilan başlıkları daha çok tıklanıyor, hangi bölgeler ve fiyat aralığındaki daireler ilgi çekiyor gibi konuları araştırarak kullanıcıların davranış şekillerini analiz ediyoruz. Hatta ısı haritası dediğimiz haritayla nereleri en fazla gezmiş, nereleri tıklamışa kadar görebiliyoruz. Dolayısıyla bunları analiz ettikten sonra çok rahatlıkla diyoruz ki aslında emlak ofisleri bunları yapıyor olsa çok daha fazla performans alır! Dijital danışmanlık özelliğimizin iç analizi bu aslında.
Öte yandan yılda iki kez araştırma firmalarından hizmet alıyoruz. Bunlarda da yine ilan bakanlara bire bir gidip soruyoruz. Diyoruz ki, 'Sizin için bir gayrimenkul satın alımında ve kiralamalarında en önemli şeyler ne?' Çünkü sadece dijital tarafta kalırsak ve bunu harmanlayamazsak bazı şeyler eksik kalmış oluyor. Gerçek hayatla da bunu birleştirebiliyor olmamız lazım. Onlar da bize anlatıyorlar. Mesela diyorlar ki 'Fotoğraf çok önemli'. Özensiz yazılmış yazıları istemiyorlar. Renkli kelimeler istemiyorlar. Bunlar onlara güven vermiyor. Emlak piyasası maalesef özellikle ülkemizde biraz daha temkinli yaklaşılan, geçmişte yapılan hatalardan dolayı insanların güven duymakta zorlandığı bir sektör. Yanlış yapılan şeyler insanları yakınlaştırmak yerine uzaklaştırmış oluyor. Dolayısıyla araştırma sonuçlarına baktığımızda, bir de bizim zaten mevcutta ilan bakanların davranış şeklini harmanladığımızda bizim dijital danışmanlık stratejimiz ortaya çıkmış oluyor.”
DİJİTAL TAKTİKLERLE İLANLARIN DAHA ÇOK GÖRÜNTÜLENMESİ SAĞLANIYOR
Çağrı Bozay’a göre kullanıcılar herhangi bir internet sitesinde ilanlarının daha çok görüntülenmesi için bir takım dijital taktiklere uymalılar. Nedir bu dijital taktikler?
Bozay, Hürriyet Emlak özelinde örnek veriyor:
“Öncelikle ürünümüzün ambalajının güzel olmasına, içeriğinin anlaşılabilir ve satılabilir olmasına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Her şey ilan başlığıyla başlıyor. Bugün tüm arama motorları -Hürriyet Emlak'ın arama motoru dahil; hepsi belli bir algoritmaya göre çalışıyor. Arama motorlarının amacı kendinden arama yapan müşterisine aramanın sonuçlarına göre en iyi sonucu çıkarmak.
Bugün hiç kimse ‘Poyrazköy'de acil satılık villa’ diye bir şey aramıyor veya ‘Beşiktaş'ta Artılar Emlak'tan 2+1 süper lüks daire’ aramıyor. Aslında çeşitli araçlar kullanarak da arama hacimlerinin nasıl gerçekleştiğini görebiliriz. İşte biz bu konuda müşterilerimize zaten hizmet veriyoruz. Dolayısıyla bizim bir ilan başlığını yazarken mutlaka 'Ben olsaydım bunu nasıl arardım' diye düşünmemiz gerekiyor. Kullanıcılar genellikle örneğin; “Beşiktaş 3+1 daire” şeklinde sade olarak arama yapıyor.
Başlığa süper lüks, acil vs yazınca daha çok dikkat çekeceğini düşünürken aslında kendi kendimize zarar veriyoruz. Hiç bir arama motoru bu tip ilanları arayanların karşısına getirmiyor."
‘Daire’ Diye Mi Aranıyor, ‘Ev’ Diye Mi?
Hürriyet Emlak’ın satış danışmanları müşterileri ilan girerken her konuda doğru bilgilere yönlendiriyor. Örneğin ilanınızın başlığına 'Kadıköy’de satılık 3+1 daire' mi yoksa 'ev' mi yazmalısınız? Her ayrıntı hakkında bilgilendiriliyorsunuz. Bu kelime farkları bile ilanınıza ulaşım sürecini etkiliyor.
Fotoğraf Satın Alma Davranışını Etkiliyor
Yapılan bir araştırmaya göre, fotoğrafın insan beynindeki satın alma davranışını çok büyük ölçüde etkilediğini belirten Bozay, “Örneğin bir mutfağın fotoğrafını çekerken mutfakta sadece demirbaşların olması gerek; ana demirbaşlar haricinde mutfakta başka bir şeyin olmaması lazım. Ortada kirli bulaşık, kirli bez, su şişesi vs olmamalı. Özellikle satın alma davranışlarında -kiralama da bir satın alma davranışıdır. İnsan satın alacağı ürünü o fotoğrafta gördüğü gibi satın alacağını düşünüyor. Dolayısıyla fotoğrafın çok ciddi anlamda sade, tertemiz bir şekilde olması gerekiyor” diyor.
Emlak ofisleri her zaman fotoğrafı kendileri çekme şansına sahip olmayabiliyorlar. Bu yüzden Hürriyet Emlak çok makul bir ücrete profesyonel fotoğraf çekimi hizmeti de veriyor.
Panoramik Fotoğraf Evi Sattırıyor
Kullanıcıların dikkatini çeken bir diğer unsur da panoramik fotoğraflar. Yine bir araştırmaya göre beynimizde parça parça çekilmiş fotoğrafları birleştiremediğimizi anlatan Çağrı Bozay, “Salonu farklı açılardan çekiyoruz örneğin, ancak insan beyni bunları birleştiremiyor. Dolayısıyla mutlaka panoramik ya da geniş açılı fotoğraflarla tüm odanın gösterilmesi gerekiyor. Ev arayanların daha gitmeden odaların şeklini görebilmeleri gerekiyor” şeklinde konuşuyor. Bu konuda da Hürriyet Emlak bazı paketler sunuyor. Panoramik çekim yapan kampanyalı telefonlardan yararlandırmaya çalışıyor müşterilerini.
“Fotoğraflarla ilgili son olarak da fotoğrafın bütün evle ilgili detayı veriyor olması çok önemli” diyen Bozay, “Odaların eksik olmaması gerekiyor. Deposunun, kilerinin, evin dış görünüşünün, manzaranın çekilmesi gerekiyor. Eksik fotoğraf da konulmaması lazım. İlanın asla fotoğrafsız olmaması lazım. Fotoğrafsız ilanlara insanların tıklama oranı çok çok düşük” şeklinde uyarı yapıyor.
360 Fotoğraf Hizmeti Veriyor
Hürriyet Emlak’ın yeni projelerinden birinin 360 fotoğraf hizmeti olduğuna değinen Çağrı Bozay: “Bununla ilgili hizmeti isterlerse bizden alacaklar ya da biz 360 derece çekim yapan özel ekipmanları onlara satacağız. Böylelikle çok daha profesyonel fotoğraflar sağlamış olacağız. Bunu kullanan emlak ofisleri de çok ciddi anlamda fark yaratmış olacak.”
Filtreleme Alanlarının Tümü Doldurulmalı
Fotoğrafın yanı sıra en önemli alanlardan bir tanesinin de ilandaki filtreleme alanları olduğundan bahseden Bozay, “Sitede 30 tane doldurulması gereken alan varsa, malesef bunun sadece zorunlu olanları dolduruluyor. Bu da yapılan yanlışlardan bir tanesi. Arama motorlarının hepsi filtrelemelerde ne kadar detaylı bilgi verilmişse, onu müşterinin önüne çıkartıyor. Sonrasında da emlak ofisinin potansiyel müşterileriyle bire bir iletişime geçtiği tek bir alan var. Kendi yazdıkları açıklama alanları. Müşteriler orayı okuyor ve o güveni sağlama konusu orada başlıyor. Burada yapılan hatalardan bir tanesi çok büyük puntolarla renkli renkli metinler yazmak. İlan özelliklerini sade, madde madde, yazmak gerekiyor. Açıklamalar kullanıcıların tek bir bakışta anlayabileceği ve günün sonunda rakiplerinizden ayrışıp fark yaratabileceğiniz şekilde olmalı.”
Tüm bu unsurlara dikkat eden kullanıcıların Hürriyet Emlak’ta ‘Emlak Puan’ı yükseliyor. Ve ne kadar çok yükselirse ev arayanlar tarafından yapılan aramalarda ilanları o kadar üstte çıkıyor.
ÖÇS İle İlanlar Öne Çıkıyor
İlanların doğru girilip diğerlerinden ayrışması çok önemli olsa da hızlıca alıcıya ulaşmak için yeterli değil. Bozay’ın fikrine göre, yeni dönemin pazarlama unsurlarını kullanarak iyi ilanlar arasından da tekrar ayrışmak gerekiyor. Hürriyet Emlak özelinde bahsetmek gerekirse ÖÇS (Öne Çıkarma Seçenekleri) olarak adlandırılan 16 adet ürün var. Bu ürünleri kullananlar farklı alanlarda ön plana çıkabiliyor.
Çağrı Bozay Öne Çıkarma Seçenekleri’nin önemini şöyle anlatıyor:
“Öncelikli listeleme, acil etiketleri, anasayfa vitrin gibi 16 adet öne çıkarma seçeneğimiz var. Peki bunlar neye yarıyor? Bugün bizim sitemizde yaklaşık 1 milyon adet ilanımız var. Ortalama olarak her bir ilçe bazında da 2 bin 500 ile 5 bin arasında ilanımız var. İnternet sitelerinde sayfa görüntülemeleri 10 ile 13 arasında değişebiliyor. Her bir sayfada 50 tane ilanın olduğunu göz önünde bulundurursak aslında 650 adet ilana baktıklarını düşünebiliriz. Demek ki ilan sahiplerinin ilk 650'ye girmeleri gerekiyor. Bunu yapmak için de pazarlamalarını yapmaları gerekiyor. Bunları yapmazlarsa sadece şans eseri biri gelip bulduğunda ilanlarını satışa çevirebilirler. Bugün büyük küçük tüm ticari işletmelerin hepsi ticari hacimlerini büyütmek için pazarlamaya para harcıyor. Jenerasyon devamlı değişiyor, insanların bakış açısı değişiyor ve hep göz önünde olmak için pazarlama şart.”
Hürriyet Emlak’ın asli görevinin emlak ofislerinin kapısından daha fazla potansiyel müşteriyi içeri sokmak olduğunu vurgulayan Bozay, "Bunu yapmak için de biz gerekli argümanları onlara sunuyoruz. Yeter ki kullansınlar. Kullanmadıkları sürece hiçbir yerden verim almaları mümkün değil” diyor.
Google ile İş Birliği
Hürriyet Emlak öte yandan şu anda Google ile pilot bir uygulama hayata geçirdi. Bu uygulamayla Emlak ofislerinin Hürriyet Emlak'ta bulunan sayfalarının ziyaret edilmesi sağlanıyor. Şöyle ki; emlak ofisleri Hürriyet Emlak & Google ortaklığı ürününü aldıklarında, 500'den 10 bin kişiye kadar Hürriyet Emlak'ta bulunan sayfalarına ziyaret alabiliyorlar. Google'ın reklamlarının olduğu alanlarda Hürriyet Emlak’ı daha önce ziyaret etmiş veya o sıralar ziyaret eden kişilere emlakçıların portföyleri gösteriliyor. 10 bin kişilik bir anlaşma yapıldıysa o kişi sayısına ulaşana kadar hizmet vermeye devam ediliyor.
Sonuç olarak; dijital kuralları benimseyen emlak ofisleri portföylerini daha hızlı ve daha yüksek değerlerle elden çıkarabiliyorlar.
Comments
No comment yet.