Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ile Temiz Teknoloji Fonu (CTF) tarafından hayata geçirilen 350 milyon dolarlık finansman programı TuREEFF’in (Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı) lansmanı 31 Mart’ta İstanbul’da gerçekleştirildi. Program, Türkiye’deki konutlarda enerji verimliliği iyileştirmeleri yatırımını artırarak konut sakinlerinin enerji faturalarını düşürmesini sağlamayı hedeflemekte.
Türkiye Konutlarda Enerji Verimliliği Finansman Programı (TuREEFF) EBRD’den 282,5 milyon dolar CTF’den ise 67,5 milyon doları kapsıyor. Program, enerji tüketimini azaltmak ve hanelere gelen faturaları düşürmek amacıyla Türk bankalarına uzun vadeli finansal destek ile bankalar ve konut sahiplerine teknik danışmanlık hizmetlerinin birleşiminden meydana geliyor. Danışmanlık hizmetleri; Avrupa Birliği ile CTF tarafından verilen 10 milyon Dolar tutarındaki bir hibe ile finanse edilecek.
TuREEFF kapsamında; bireysel konut sahiplerine, konut sahibi gruplarına, toplu konut idareleri, siteler ile kooperatiflere, KOBİ inşaat şirketleri gibi konut sektöründeki özel hizmet sağlayıcılar, konut yönetim şirketlerine, yüksek verimli konut geliştirme donanım ve malzemelerinin satıcıları ve kurulumcularına kredi kullandırılacak.
Program; ısı yalıtımı, daha verimli ısınma, konut içi sıcak su kaynağı, klima, aydınlatma, beyaz eşyalar ile binalarda yenilenebilir enerji sistemlerinin geliştirilmesi gibi iyileştirmeleri finanse ediyor.
İstanbul WOW Otel’de gerçekleştirilen lansman etkinliği; hükümet, bankalar, inşaat şirketleri, enerji şirketleri, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ile diplomasi dünyasından temsilcileri bir araya getirdi.
Açılış konuşmasında, EBRD Türkiye Direktörü Jean Patrick Marquet şunları söyledi: “EBRD olarak, enerji açısından daha verimli konutlara yatırım yapmanın maddi açıdan çok daha kazançlı olduğuna inanıyoruz. Türkiye çapında hane halklarını konutlarda enerji verimliliği iyileştirmeleri yapmaya teşvik ediyoruz. Şekerbank ve son olarak Türkiye İş Bankası aracılığıyla finansman ve danışmanlık sağlanmakta. Yakın gelecekte de daha fazla ulusal bankanın programa iştirak etmesini bekliyoruz.”
Enerji verimliğinde Türkiye’de bir öncü olan ve yaygın şube ağı bulunan Şekerbank, programa katılan ilk banka olurken, 12 milyon doları CTF’den olmak üzere toplam 60 milyon dolar tutarında kredi aldı.
Türkiye İş Bankası da 60 milyon doları EBRD’den 15 milyon doları CTF’den olmak üzere 75 milyon dolarlık finansman paketi aldı.
Dünya Bankası tarafından yapılan bir çalışmaya göre, konut sektörü Türkiye’deki en yoğun enerji kullanan sektörlerden biri olarak belirlenmiştir. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yayınlanan verilere göre, binalardaki enerji tasarrufu potansiyelinin %30’a kadar ulaştığı tahmin ediliyor. Konutlarda enerji tasarrufu yatırımı, ülkedeki enerji tüketiminin toplam seviyesini düşürmede önemli bir etki yapmanın yanı sıra (Türkiye şu anda tükettiği enerjinin %75’ini ithal etmektedir) verimli donanım, malzeme ve uygulama hizmetlerine yönelik talep oluşturarak ekonomiye bir ivme de kazandıracaktır.
TuREEFF, EBRD’nin daha önce hayata geçirilen, küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) enerji verimliliği veya yenilenebilir enerji yatırımları için 550 milyon dolarlık Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (TurSEFF) ile yenilenebilir enerji, atıktan enerjiye ve endüstriyel enerji verimliliğinde orta ölçekli yatırımlar için 1 milyar avroluk orta ölçekli Sürdürülebilir Enerji Finansman Programı (MidSEFF) başarılarını temel almaktadır.
Sürdürülebilir enerjiye yatırım, EBRD’nin Türkiye’deki önceliklerinden bir tanesidir. Banka, 2009 yılında Türkiye’de faaliyete başladığı dönemden bu yana, 55 enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji projesine 2,1 milyar avro yatırım yapmıştır. Bugüne kadar, banka ülkede 5 milyar avroya yakın yatırım yapmıştır. 2014 yılında Türkiye, 1,4 milyar avroluk kredi tutarıyla, tek seferde en yüksek kredi sağlanan ülke oldu.
Comments
No comment yet.