9,425.58 TRY BIST 100 BIST 100
5.24 CNY CNY CNY
43.29 EUR EUR EUR
38.07 USD USD USD
0.12 CNY CNY/EUR CNY/EUR
48.69 TRY Interest Interest
66.44 USD Fossil Oil Fossil Oil
39.72 USD Silver Silver
4.60 USD Copper Copper
98.08 USD Iron Ore Iron Ore
352.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
4,071.20 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Düşük Petrol Fiyatları Çin’e Yarıyor

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin, giderek düşen petrol fiyatlarından birçok yönden istifade ediyor. Ancak uzmanlar, Pekin’in karşısında yine de birçok risk ve zorluklar bulunduğuna dikkat çekiyor.

Düşük Petrol Fiyatları Çin’e Yarıyor

Hükümet verilerine göre Çin, geçen yıl 2 milyar 300 milyon varil petrol ithal etti. Bu rakam bir yıl öncesine göre yüzde 10 artış gösteriyor. Petrol fiyatlarının varil başına 115 dolardan 50 doların altına düşmesiyle ithalatçılar milyarlarca dolar kar etmeye başladı.

Yetkililer, petrol fiyatlarının bu derece düşmesinin Pekin’e enerji stoklarını büyütmek için iyi bir fırsat sağladığını söylüyor. Devlet kontrolundaki Çin medyası, bu durumun ekonomik büyümeyi hızlandırdığını ve enflasyonun aynı düzeyde tutulmasına yardımcı olduğunu savunuyor.

Ancak bazı uzmanlara göre petrol fiyatlarının bu düzeyde kalması Çin için uzun vadede iyi olmayacak.

Avustralya’nın Newcastle Üniversitesi öğretim görevlisi Tan Hao, ucuz petrolün Çin’in sanayi sektörünün bazı kesimlerini ve petrole dayalı finans yatırımlarını riske sokacağını savunuyor.

Tan’a göre, ucuz petrol ithal etmek, Çin’in yeni enerji teknolojileri geliştirme çabalarını zayıflatabilir. Tan, ekonomik açıdan Çin’in fayda sağladığını ancak ucuz petrol’ün özellikle yenilenebilir enerji teknolojisine geçiş sürecini yavaşlatacığını söylüyor: “Ekonomik açıdan, evet, Çin petrol fiyatlarının düşmesinden kar sağlıyor. Ancak, Çin bu durumun olumsuz etkileriyle de karşılaşabilir. Özellikle yenilenebilir enerji teknolojisine geçiş sürecini yavaşlatması soruna yolaçabilir.”

Tan ve diğer uzmanlar, Çinli yetkililerin teorik olarak petrol fiyatlarının düştüğü bu dönemde, petrol tüketim vergisinden sağlanacak geliri yenilenebilir enerji teknolojisine aktararak bu sorunu çözebileceklerini söylüyor. Çin, Kasım ayından bu yana petrol vergisine üç kez zam yaptı: “Teorik olarak, hükümetin petrol fiyatlarının düştüğü bu dönemde petrol tüketim vergisinden sağlanacak geliri yenilenebilir enerji teknolojine aktarması çok iyi olur.”

Ekonomi uzmanları, sorunun aslında şeffaflık eksikliğinden kaynaklandığını çünkü Çin halkının hükümetin ne yaptığını neredeyse hiç bilmediğini ve aldıkları vergilerin nereye gittiğinden haberinin olmadığını söylüyor.

Hükümet konunun tartışılmasına bile sıcak bakmıyor. Çin Digital Times’a göre, hükümet bütün internet sayfalarına son haftada yapılan vergi artışlarından bahsetmemeleri ve bu konuda yorum yapmamaları için baskı yapıyor.

Enerji uzmanı Matt Ferchen’e göre, Çin’in, petrolün enerji politikasındaki yerini ve nasıl fiyatlandırılması gerektiğini yeniden düşünmesi şart. Ferchen, Çin hükümetinin sadece petrol stoğunu genişlettiğini ancak herhangi cesur bir adım atmadığını savunuyor: “Ancak şimdi, bu doğrultuda herhangi cesur bir girişimden söz edemeyiz. Duyduğumuz tek şey Çin’in petrol stoklarını büyüttüğü.”

Ucuz petrol fiyatları ayrıca, uzun vadede Çin’in petrol zengini ülkelerle olan ilişkilerini de etkileyebilir. Çin’e uzun zamandır petrol ihraç eden Venezuela gibi ülkeler fiyatların düşmesiyle Çin’den ekonomik yardım bekliyor. Bu durum uzun vadede Çin’in aleyhine dönüşebilir

Ferchen’e göre, Çin şimdi ya Venezuela’ya ihtiyacı olan yatırımları yaparak zararını hafifletmesini sağlayacak, ya da bu ülkeyle ilişkisini bitirecek.

Some believe the bargaining power of resource rich countries may be weakening, but relations between countries such as China and Venezuela will remain strong because both need each other.

Enerji uzmanları, varlıklı ülkelerin pazarlık gücü düşse de, Çin ve Venezuela’nın birbirlerine ihtiyacının devam ettiğine inanıyor.

Bu ay sol eğilimli Latin Amerikalı liderlerin katıldığı bir toplantıya ev sahipliği yapan Çin, bölgesel projeler için milyarlarca dolar kredi sözü verdi. Daha sonra, Venezuela Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro, Çin hükümetinden 20 milyar dolarlık yatırım sözü aldıklarını doğruladı.

Bazı uzmanlar Çin’in, Latin Amerika’daki girişimlerini Amerika’nın bölgedeki etkisini azaltmak için arttırdığını düşünüyor.
The head of Tsingha University’s international relations department in Beijing, Yan Xuetong, says its more about increasing China’s engagement.

Pekin’deki Tsingha Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Yan Xuetong, Çin’in amacının uluslararası alandaki etkisini arttırmak olduğunu söylüyor.

Çinli uzman Yan ayrıca petrol fiyatlarının bu yıl düşmeye devam edeceği öngörüsünde bulunuyor ve bunun da Latin Amerika ülkelerinin ekonomik sorunlarını arttıracağı tahmininde bulunuyor. Bu durumda Çin’in bölgede siyasi nüfuzunu arttırma çabaları da başarısız kalabilir.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Tariff exemption from Trump for technology products

Sunday, April 13, 2025

US and Iran nuclear talks described as constructive

Sunday, April 13, 2025

China raises tariff to 125%

Friday, April 11, 2025

One-third of the world's electricity is now supplied by renewable sources

Friday, April 11, 2025

The CEO of Siemens and his family lost their lives in a helicopter crash

Friday, April 11, 2025
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now