İSTANBUL’DA KONUT TALEBİ ARTTI
Düşen Konut Kredi Faizlerinin sektöre etkisi başladı mı?
Faizlerdeki düşüş konut sektöründe köklü yapıların olduğu bölgelerle toplu konut bölgelerine işlemlerin hızla sonuçlanmasını sağlayacak ölçüde büyük hareket getirdi. Bu hareketle pandemi döneminde mecburi bir duraklama olan sektörde 'gelecekte ne olacak' endişelerinin bir kenara bırakılmasını sağladı bu düzenleme. İstanbul'da özellikle Anadolu Yakası'nda Bağdat Caddesi, Ümraniye; Kartal-Tuzla hattıi Avrupa Yakası'nda Başakşehir/İktelli hattı, Beylikdüzü, Esenyurt, Halkalı bölgelerinde talep yoğunluğu görülmekte.
Gayrimenkul Danışmanlarımız ile yaptığımız görüşmelerde ev sahiplerinin konut fiyatlarını arttırdığı ile ilgili duyumlar alıyoruz. Siz ne düşünüyorsunuz? Yaptırım uygulanacak mı? Nasıl takip edilecek?
Talep yoğunluğu belli bölgelerde fiyat artışlarına belirgin şekilde neden oluyor, özellikle alıcı arayan mal sahipleri bu bölgelerde fiyat artışı yapabiliyor. Ancak İstanbul genelinde de %5'i aşan fiyat artışı sözkonusu. Çünki pandemi nedeniyle şehrin nispeten daha doğan kalmış olan Polonezköy, Çekmeköy-Şile hattı, Sarıyer-Zekeriyaköy gibi modernize ve doğa ile içiçe olan kesimlerinde müstakillerde yaşanan yoğunluk,, faiz düzenlemeleri ile yatırımcıları da harekete geçirdi. Bu da satan kesimin malının değerlenmesine neden oldu. Buna yaptırım uygulanması sözkonusu olamaz zira serbest piyasa koşulları hâkim gayrimenkul sektöründe. Ne yazık ki mal sahiplerinin kendi başlarına ilan veremeyeceği haberlerinde olduğu gibi yaptırım haberleri de tamamen asparagas haberlerdir.
Talep son dönemde ikinci el konutlarda idi. Durum değişti mi? Sıfır konutlarda son durum nedir?
Sıfır konutlara olan talep de bu dönem yoğun. Nedeni de ikinci el konutlarda faiz oranlarında yaşanan düşüşün ikinci eldeki fiyatları artırmasıdır Bu fiyat artışı kendi sıfır konutlarını ikinci el fiyatlarıyla mukayese eden müteaahhit ve mal sahiplerinin doğal olarak fiyatları artırmasından kaynaklanıyor. Örneğin Bağdat Caddesi'nde 60 metrenare net alana sahip yeni binada bir daireyi 6-8 ay önce 550.000 TL'ye almak mümkünken bugün aynı daireyi 700.000 TL'nin altında alablmek mümkün değil. Bunda bölgenin her zaman talep görmesinin yanısıra son dönem gelişmelerinin (faiz düşüşü) etkisi büyük oldu.
Ağustos ayından itibaren sahibinden satışların gerçekleşmeyeceği kararlaştırıldığı duyumlarını alıyoruz, doğruluk payı nedir? Gayrimenkul sektörüne katkıları olabilir mi?
Bu tamamen asparagas bir haber açıkçası. Ne yazık ki pek çok sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzde de bilen bilmeyen herkes masabaşı haberler yapabiliyor. Türkiye'de yasal anlamda böyle bir düzenleme olmadığı gibi buna ilişkin bir girişim bile yok. Gayrimenkul sektörü her gelişmeden büyüme ile çıkan bir sektör. İlgili her röportajımda belirttiğim gibi paradan para kazanma dönemi sona erdiği için paranın değerleneceği en önemli yatırım aracı gayrimenkul olmaya devam edecektir.
Haber: Ayşe Nur Ustaoğlu
Comments
No comment yet.