Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulundan (PPK) çıkan güçlü faiz artırım kararı yurt dışında da geniş yankı buldu. Dün gece saat 00.00'da açıklanan faiz kararı, dünyanın en büyük haber ajansları ve gazetelerinin internet sitelerinde anlık olarak duyuruldu.
TCMB kararının sadece Türkiye ekonomisi için değil gelişmekte olan ülke ekonomileri için de önem arz ettiği belirtilirken, karar "agresif" olarak nitelendirildi.
AFP, AP, Reuters, Dow Jones, Bloomberg ve Deutsche Welle
Agence France-Presse: Fransız haber ajansı AFP, "TCMB liranın çöküşünü durdurmak için faizi büyük ölçüde artırdı" başlığıyla abonelerine duyurduğu haberde, son 10 yıl içerisinde Türk rejimine en çok zarar veren siyasi krizin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ifadelerine rağmen gelen şok kararın ardından Türk lirasının canlandığı görüşüne yer verildi.
Associated Press: ABD'li haber ajansı AP haberinde, TCMB'nin enflasyonu düşürmek ve Türk lirasını desteklemek için marjinal fonlama oranını yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye yükselttiği ifadesi öne çıktı. Haberde, Türk lirasının değerlenmesiyle yatırımcı sermayesinin Türkiye'ye çekilmesinin amaçlandığı ifade edildi.
Reuters: İngiliz haber ajansı Reuters, "TCMB, liranın düşüşünü durdurmak için büyük çapta faiz artırdı" başlığıyla verdiği haberde, Türkiye'nin, sert faiz artışıyla herkesi şaşırttığı vurgulandı. Haberde, "TCMB, sert faiz artışı kararıyla herkesi şaşırttı. Bu adım, gelişen ülkelerdeki satış dalgasının etkilerini durdurma ve risk alma eğilimini yeniden artırma umudu yarattı" denildi.
Dow Jones: Amerikan haber ajansı Dow Jones, "Türkiye, marjinal fonlama oranını yüzde 12'ye yükseltti" başlığıyla yer verdiği haberinde, "Fed'in tapering planı ve yerel politik gerginlikler Türk piyasalarına sert bir darbe oldu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın müttefiklerinin hedeflendiği 17 Aralık'ta başlayan yolsuzluk operasyonu zoraki kabine değişikliğine neden olurken, liranın ve borçlanma faizinin yükselmesini sağladı" ifadelerini kullandı.
Bloomberg: ABD merkezli haber ajansı Bloomberg'ün, "TCMB Başkanı Erdem Başçı iç kargaşalar yaşanırken Türk lirasındaki düşüşü durdurmak için savaş verdi" denilen haberde, Hindistan ve Güney Afrika'da da faizin artırıldığı ve Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında faiz artırımına giden tek ülke olmadığı ifadelerine yer verildi.
Deutsche Welle: Alman medya kuruluşu Deutsche Welle, "TCMB, faiz anahtarını kullandı" başlığıyla yayınladığı haberde, "TCMB, agresif faiz artırım adımıyla gelişmekte olan ülke para birimini destekledi ve enflasyon endişesini bir parça uzaklaştırdı" değerlendirmesi yer aldı.
New York Times, BBC, CNBC, Wall Street Journal ve Finanscial Times
New York Times: Amerikan New York Times gazetesi, "TCMB'den agresif faiz artışı" başlığıyla verdiği haberde, TCMB'nin, agresif bir kararla faizlerini sert bir şekilde yükselttiği belirtilerek, "Bu, Türk lirasındaki değer kaybının önüne geçmek adına önemli bir adım" denildi. Haberde, bu kararın uluslararası yatırımcıları memnun edip etmeyeceğinin ve bankanın itibarını onarıp onaramayacağının henüz belli olmadığı kaydedilirken, Türkiye'nin küresel piyasalarda güven badiresi savaşında olduğu aktarıldı. Arjantin, Ukrayna ve Tayland'da olduğu gibi Türkiye'nin de yurtiçi problemlerinin uluslararası yatırımcılar tarafından az veya çok tolere edildiğine dikkat çekilen haberde, "Yatırımcılar, ABD ekonomisindeki canlanmaya paralel olarak ABD Merkez Bankasının (Fed) aylık tahvil alımlarında indirime gitmesinin yanında, siyasi çalkantılar ve uluslararası ekonomistler tarafından sağlıksız olarak nitelendirilen para politikasına sahip Türkiye gibi ülkeleri mercek altına alıyor" görüşü dile getirildi.
BBC: İngiliz yayın kuruluşu BBC'nin resmi internet sitesinde yer verdiği haberde, TCMB marjinal fonlama oranını yüzde 12'ye çıkardığı öne çıkarken, bugüne kadar faiz artırımının ekonomiye zarar vereceği endişelerinden dolayı, TCMB'nin faiz artırımında yavaş hareket ettiği belirtildi.
CNBC: Amerikan yayın kuruluşu CNBC, resmi internet sitesinde yer alan haberde, TCMB'nin yaptığı faiz artırımının beklenenden fazla olduğuna işaret edildi. Türkiye'nin siyasi çalkantı yaşanan tek ülke olmadığını aktaran CNBC, Ukrayna ve Arjantin'de yaşanan siyasi kaynaklı olaylara dikkati çekti. Türkiye'nin bu iki ülkeden de büyük bir ekonomi olduğu vurgulanan haberde, Suriye ve İran konularının da Türkiye'nin ekonomisini etkiyelen önemli etkilenler arasında olduğu ve Fed'in bu akşamki kararının da gelişmekte olan piyasalar üzerinde etki bırakacağına işaret edildi.
Wall Street Journal: Amerikan gazetesi WSJ'ın, "TCMB marjinal fonlama oranını yüzde 7,75'ten yüzde 12'ye çıkardı" başlığıyla duyurduğu haberde, TCMB'nin son dönemde TL'nin hızlı değer kaybettiği piyasaya tam bir şok yaşattığı kaydedildi.
Financial Times: İngiliz gazetesi Financial Times haberinde, Ankara'nın bu agresif hamlesinin piyasaları şaşırttığı yorumu yapılarak, "Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, gelişen piyasalarda yaşanabilecek domino etkisinin önüne geçti. Finansal dengeyi sağlamak adına atılmış agresif ve güvenilir bir adım" değerlendirmesinde bulunuldu.
Comments
No comment yet.