Dünya Bankası Türkiye'nin bu yıl yüzde 2,4 büyüyeceğini tahmin ediyor.
Dünya Bankası'nın açıkladığı "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 2,4, 2015’te yüzde 3,5 ve 2016’da yüzde 3,9 büyüyeceği öngörülüyor.
Raporda, Türkiye'de yurtiçi fiyatların ve cari açığın yüksek olduğu belirtildi.
Türkiye'de sanayi üretimindeki büyümenin bu yılın ilk çeyreğinde güçlü bir seyir izlediği bildirilen raporda, Türkiye'de sanayi üretiminin ilk çeyrekte dış taleple desteklendiği ancak büyüme hızının yavaş olduğu ve iç talebin de yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nda daha önceden yaşanan değer kaybından dolayı zayıfladığına işaret edildi.
Rapora göre, ocak ayında küresel finansal piyasalarda yaşanan istikrarsızlığın Türkiye üzerinde baskı yarattığı ve Türkiye'nin iç, dış şoklara karşı kırılgan olduğu bildirildi.
Türkiye'nin kısa vadeli görünümünün zayıfladığı belirtilen raporda, bu durumun nedeni ise ekonomik yavaşlamanın beklenenden daha fazla gerçekleşmesi olarak bildirildi.
Raporda, Türkiye'nin cari açığında görülen gelişmelerin Hindistan, Tayland ve Güney Afrika gibi ülkelere göre daha az göze çarptığı ifade edildi.
Rapora göre, Türkiye'de enflasyon artış hızı artmaya devam ediyor ve Türkiye'nin büyümeye ilişkin görünümü küresel düzeyde finansal şartların sıkılaşması ve gelişmekte olan ülkelere gelen sermaye akışının azalmasından dolayı kötüleşti.
Raporda, "Türkiye'de son zamanlarda yüksek ihracat oranıyla ekonomide sürpriz bir iyileşme yaşansa da yüksek enflasyon ve Türk Lirası'nın değer kaybetmesinden dolayı tüketici güveni ve iç talep azalıyor" ifadelerine yer verildi.
Dünya Bankası raporunda Türkiye'nin cari açık/GSYH oranının ise 2014 yılında yüzde 6, 2015 yılında yüzde 6,2, 2016 yılında ise yüzde 6,8 olarak gerçekleşeceği öngörüldü.
Küresel ekonominin 2014 yılında yüzde 2,8 büyümesi öngörülüyor
Küresel ekonominin 2014 yılında yüzde 2,8 oranında büyüyeceği öngörülen raporda, bu oranın 2015’te yüzde 3,4, 2015’te de yüzde 3,5 olacağı tahmin ediliyor.
Çin'in bu yıl yüzde 7,6, ABD'nin de 2,1 oranında büyüme kaydetmesi bekleniyor.
Rapora göre, gelişmekte olan ülkelerin ise 2014 yılında yüzde 4,8, 2015 yılında yüzde 5,4 2016 yılında da yüzde 5,5 oranında büyüyeceği tahmin ediliyor.
Raporla ilgili görüşlerine yer verilen Dünya Bankası Başkanı Jim Yong Kim, gelişmekte olan ülkelerin büyüme oranlarının en fakir yüzde 40'lık kesimin yaşamlarını iyileştirmek için ihtiyaç duyulan istihdamı yaratmaktan çok uzak olduğunu belirtti.
Ülkelerin daha çok ilerleme kaydetmesi gerektiğini bildiren Kim, fakirliğin sona ermesi için gerekli olan geniş tabanlı ekonomik büyümeyi gerçekleştirmek için ülkelerin kendi yapısal reformlarına daha çok yatırım yapmaları gerektiğini ifade etti.
Comments
No comment yet.