Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşümde tıkanıklıkların önüne geçmek ve dönüşüm çalışmalarını hızlardınmak için düğmeye bastı. Önümüzdeki yıldan itibaren Türkiye’de her yıl 250 bini İstanbul’da olmak üzere, toplam 500 bin konut dönüştürülecek. Bakanlığın 15 yıllık hedefi ise Türkiye genelinde 7.5 milyon konutu dönüştürmek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Bakanlığın yeni dönemde imar planı yapma yetkisini kullanmayacağını, imar planı yapma yetkisinin tek elden yürütülmesi gerektiğini dile getirdi.
Planların tek elden yürütülmemesi durumunda imar kargaşasının çıkacağını ifade eden Özhaseki, “Bakanlığımız bugüne kadar Türkiye’nin her yerinde kullandığı planlama yetkisini artık kullanmayacak. Kimse tapusunu alıp yüksek kat için Ankara’ya gelmesin. Yoğunluğun artmasını isteyen kapımızı çalmasın. Ancak belediye haklı talepleri yerine getirmezse devreye gireriz” dedi. Kentsel dönşümden istifade etmek isteyenlerin artık Ankara’ya gitmesine gerek olmadığını belirten Özhaseki, “Binasının riskli olduğunu düşünenler İsanbul’da tespit yaptırıp Ankara’ya kadar geliyordu. Bizden aldıkları planlamayla, İstanbul’da binalarını dönüştürüyorlardı. Bu yetkimizi İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne devrediyoruz. Binasını yenilemek ya da dönüştürmek isteyenler kendi özelinde İBB’ye müracaat ederek sürüci takip edebilirler” açıklamalarında bulundu.
HER ŞEHRE ANAYASA
2017’nin ortasına kadar her şehrin ayrı ayrı imar yönetmeliğinin çıkacağını kaydeden Özhaseki “Her şehrin imar yönetmeliği ayrı çıkacak. Bu şehirlerin anayasası olacak. Bu değişmez anayasa bundan sonra uygulanmaya devam edecek”dedi.
DÖNÜŞÜMLE 40 MİLYAR DOLARLIK KATKI
Bakan Özhaseki, dönüşümün ekonomiye katkı sağlayacağını belirterek, “İnşaat sektörü 250’ye yakın sektörü etkiliyor. Her yıl 500 bin konutun dönüşümü ekonomiye yıllık 40 milyar dolarlık katkı sağlar” dedi.
‘DÖNÜŞÜMÜ YAPANA REZERV ARSA’
Bakan Özhaseki, İstanbul’da yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarına, yoğunluğunun artırılarak devam edilmesinin İstanbul için büyük bir felaketin kapısını aralamak anlamına geldiğini dile getirdi. Özhaseki, “Yoğunluğun 2 kat artması İstanbul’un problemlerini 10 kat daha artırır. Yoğunluğu artırırken ne yazık ki , sosyal donatı alanlarını da aynı miktarda artırmıyoruz. Yani okul alanlarını, yolları, otoparkları, sosyal tesisleri hesaplamıyoruz. Ve nüfusu artırmak İstanbul için büyük felaketin kapısını aralamak demektir. Böyle bi yanlışlık yapıyoruz” dedi. Yoğunluğu arttırmamak için, vatandaşa ve müteahite birer daire vermek yerine, dönüşüm işini yapan belediyelere ya da müteahhitlere kentte açılacak yeni rezerv alanlarının verileceğini aktaran Özhaseki, bu rezerv alanlarına kentin çeperlerinde kalan askeri alanların da dahil edileceğini açıkladı. Özhaseki, bu alanlarda konut yerine turizme, ticarete yönelik alanlar yapılacağını söyledi.
‘BELEDİYELERİN FİNANSMAN PROBLEMİNİ ÇÖZECEĞİZ’
Kentsel dönüşümde karşılarına birkaç problem çıktığını kaydeden Bakan Özhaseki, dönüşümü doğru yapmak için bakanlık olarak belediyelerin finansman sorununu çözeceklerini ifade etti. Kentsel dönüşüm için belediyelere neredeyse 0 faizli büyük krediler açacaklarını belirten Mehmet Özhaseki, “Belediyelerin yıllık 5 milyar TL’lik faiz giderleri var.
Biz bu faizi karşılayacağız” dedi. Özhaseki, kentsel dönüşüme kaynak ayırmak için ve faiz giderlerinin karşılanması için bakanlığın elindeki 1.5-2 milyar liralık gayrimenkulün satılacağını vurguladı. Buna ek olarak yurtdışından da kredi bulacaklarını kaydeden Özhaseki, İller Bankası’nın bakanlığa ödediği paranın da kentsel dönüşüm için kullanılacağını söyledi.
Mehmet Özhaseki, kentsel dönüşümde 2017’yi okun yaydan çıkmadan önceki gerilme haline benzeterek, 2018’de dönüşümün hızlanacağını söyledi.
‘FİKİRTEPE’DE 15 ADADA İŞE BAŞLIYORUZ’
Fikirtepe’deki dönüşüm sürecine değinen Bakan Özhaseki, Kiptaş ve İller Bankası’nın bölgede iflas eden, zorda kalan müteahhitlere ortak olduğunu söyledi. Pazar günü, 13 adada temel atma, 2 adada da yıkıma başlayacaklarını ifade eden Özhaseki, 15 adada 10 bin 269 bağımsız birimin yer aldığını belirtti. Fikirtepe’de 28 adada yüzde 100 anlaşma sağlandığını kaydeden Özhaseki, Fikirtepe’yi 3 yıl sonra tamamlamayı hedeflediklerini söyledi.
‘18 MİLYAR DOLARLIK İŞ HACMİ VAR’
Fikirtepe’de ekonomik büyüklük olarak 35 bin konut yapılacağını ifade eden Mehmet Özhaseki, bölgede 18 milyar dolarlık bir iş hacminin olduğunu belirtti. Fikirtepe’nin tamamlandığında insanların rağbet edeceği bir eser ortaya çıkacağını dile getiren Özhaseki, “Yapıldığı zaman ortaya 50 tane park, 50’ye yakın da spor alanı çıkacak. Sosyal tesisler, sağlık tesisleri, dini tesisler ve okullar da çıkacak ortaya” dedi.
Comments
No comment yet.