9,300.30 TRY BIST 100 BIST 100
34.35 USD USD USD
36.25 EUR EUR EUR
4.77 CNY CNY CNY
0.13 CNY CNY/EUR CNY/EUR
42.75 TRY Interest Interest
72.04 USD Fossil Oil Fossil Oil
30.86 USD Silver Silver
30.86 USD Copper Copper
101.39 USD Iron Ore Iron Ore
375.00 USD Shipbreaking Scrap Shipbreaking Scrap
2,827.25 TRY Gold (gr) Gold (gr)

Doğan Hasol'dan "20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı"

YEM Yayın Söyleşiler Dizisi kapsamında gerçekleştirilecek olan etkinlikte Doğan Hasol, Bursa’da mimarlık dünyası ile buluşuyor.

Doğan Hasol'dan "20. Yüzyıl Türkiye Mimarlığı"

Kuruluş amacı mimarlık ortamına kalıcı katkılarda bulunmak, düşünsel ve teknik konularda yaygın bir bilgi paylaşım ortamı sağlamak olan ve 1973 yılından bu yana kesintisiz olarak sürdürdüğü çalışmalarıyla ülkemizin mimarlık yayıncılığı alanında önemli bir yere sahip olan YEM Yayın, başta üniversite öğrencileri ve akademisyenler olmak üzere konuya ilgi duyan herkesin katılımına açık olarak düzenlediği YEM Yayın Söyleşiler Dizisi’nde bugüne kadar Mimar Cengiz Bektaş, Prof. Doğan Kuban, Mimar Murat Germen ve Prof. Dr. Reha Günay'ı konuk etti.

Türkiye mimarlık camiasının değerli isimlerinden Doğan Hasol ile devam eden söyleşiler bu kez, 20. yüzyıl Türkiye’sinden seçkin mimarlık örneklerini ve dönemin mimarlık akımlarını konu alıyor.

Uludağ Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nde gerçekleşecek söyleşide Hasol, genç mimar adayları ile 19. yüzyıl sonlarından günümüze uzanan süreçte Türk mimarlığına damgasını vuran mimari yönelimlerin gelişim öyküsünü paylaşacak.

Ayrıntılı bilgi için tıklayınız.

Doğan Hasol
Dr. Y. Müh. Mimar

1937’de doğdu. 1956’da Galatasaray Lisesi’ni, 1961’de İTÜ Mimarlık Fakültesi’ni bitirdi, bir süre aynı fakültede asistanlık yaptı. 1961’de daha öğrenciyken Mimarlık ve Sanat Dergisi’ni çıkaran gruba katıldı. 1965-66’da Mimarlar Odası İstanbul Şubesi’nin Sekreter Üyeliği’ni, 1966-69 arasında da Oda’nın dergisi MİMARLIK’ın Yazı İşleri Müdürlüğü’nü yaptı. Mimarlar Odası Merkez Yönetim Kurullarında görev aldı.

1968’de bir grup arkadaşıyla birlikte, yapı alanında bir bilgi merkezi olan Yapı-Endüstri Merkezi’nin kuruluşunu gerçekleştirdi. YEM’in üyesi olduğu Uluslararası Yapı Merkezleri Birliği (UICB)’nin 1989 ve 1992’de üçer yıllık dönemler için başkanlığına seçildi; başkanlığı sona ererken kendisine UICB Genel Kurulu kararıyla onursal üyelik verildi. Yapı-Endüstri Merkezi’nin başında olduğu 41 yıllık süre içinde, YEM’in bilgi merkezi işlevi doğrultusunda YAPI Dergisi’nin yanısıra, başta Yapı Kataloğu olmak üzere mesleki kataloglar ve mimarlık kitaplarının yayımlanmasına, kurslar, konferanslar, seminerler, sergiler düzenlenmesine, YEM Kitabevi’nin ve Sanal Mimarlık Müzesi’nin kurulmasına öncülük etti; 1978’den itibaren Yapı Fuarlarının gerçekleşmesini sağladı. Yayın etkinlikleriyle, Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin 1994-95 dönemi Basın-Yayın Ödülü’nü kazandı.

Serbest mimarlık çalışmalarını eşi A. Hayzuran Hasol ve kızı Ayşe Hasol Erktin ile birlikte kurdukları HAS Mimarlık grubu içinde sürdürmektedir. Bu kapsamda eşi ile birlikte, yapı dalında, Mimarlar Odası’nın 1990 Ulusal Mimarlık Ödülü’ne değer görülmüştür. Katıldığı bazı yarışmalarda ödül ve mansiyon kazanmış, ulusal yarışmaların yanısıra, Ağa Han Mimarlık Ödülü, World Architecture Festival (WAF) ve Archiprix International gibi uluslararası yarışmalarda jüri üyeliği yapmıştır.

İlk baskısı 1975 yılında çıkan ve 12 kez basılan “Ansiklopedik Mimarlık Sözlüğü” ile, daha sonra yayımlanan İngilizce-Fransızca-Türkçe ve İngilizce-Türkçe-İngilizce Mimarlık ve Yapı Sözlükleri önemli kaynak yayınlar olmuştur. İngilizce-Fransızca-İngilizce olarak hazırladığı bir sözlük de Fransız yayınevi Le Moniteur tarafından “Architecture et Bâtiment/ Architecture and Building” adı altında 1997’de Paris’te yayımlanmıştır. Hasol’un ayrıca, “Yağma Var!”, “Her Şeyin Mimarı Var”, “Mimarî İzlenimler”, “Galatasaray’da Düşler/Gerçekler”, “Anılar Kuşlar Gibidir”, “Mimarlık Cep Sözlüğü”, “Mimarlar Dik Durur!” ve “Aferin Desinler Diye…” adlı kitapları ve dergilerde, gazetelerde yayımlanmış çok sayıda mesleki makalesi bulunmaktadır.

Hasol, 1990-96 arasında Galatasaray Spor Kulübü yönetiminde 2. Başkan olarak görev almış; 1997'den sonra Cumhuriyet Gazetesi’nde haftalık spor yazıları yayımlanmıştır. Bütün yazıları kişisel web sitesinde toplanmıştır. 2002-04 arasında IMSAD İnşaat Malzemesi Sanayicilieri Derneği’nde, 2004-05 döneminde Mimarlık Vakfı’nda, 2009-11 arasında da İstanbul Serbest Mimarlar Derneği’nde başkan olarak görev almıştır.

Kendisine, 1998 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi’nce “Fahri Doktor”, 1999’da Yıldız Teknik Üniversitesi’nce, 2012'de İstanbul Kültür Üniversitesi’nce “Onursal Doktor” unvanı, 2000’de Mimarlar Odası’nca “Mesleğe Katkı Başarı Ödülü”, 2007’de de Beykent Üniversitesi’nce “Mimarlık Onur Ödülü” verilmiştir.

Comments

No comment yet.

Only +plus subscribers can access this content.

SUBSCRIBE now to share your thoughts on the markets and get more comments.
SUBSCRIBE If you already have an account Sign In

Most read news

Blastr and Knauf Interfer partner to produce sustainable green steel

Wednesday, October 23, 2024

Sharp reduction in freight tariffs: Turkish exporters enter a challenging period

Saturday, October 19, 2024

GMH Gruppe Acquires Kind & Co.

Thursday, October 10, 2024

Mine Workers Union: "Imported coal is leaving domestic producers jobless"

Sunday, October 6, 2024

Renewable energy: Regulations key to competitiveness

Sunday, October 6, 2024
Follow List
Expand
Your watch list is empty

Add your favorite commodities for quick access and don't miss the latest price change news.


There are no news categories you follow
Edit Notification Preferences
E-bulletin subscription
Sign up to receive the latest news and daily iron prices by e-mail and sms
Become a Plus Subscriber Now!
Try it free for 3 days!
Subscribe Now
Neutral Prices
Be informed
Provincial Iron Prices
Comments and Analysis
Subscribe Now